Παραμένει πρόεδρος του Θρύλου

BAΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

  • Με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά αναστέλλεται η απόφαση της ΕΕΑ –περί υποχρεωτικής παραίτησής του– και παραμένει σε ισχύ η διάταξη του ανακριτή Γ. Ανδρεάδη που του επιτρέπει να ασκεί καθήκοντα προέδρου
  • Προφητικό δημοσίευμα της «Α» τον Ιούνιο του 2015 για τους ανενεργούς περιοριστικούς όρους

Mε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, ο ιδιοκτήτης της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, παραμένει στην προεδρία του Ολυμπιακού, ακυρώνοντας την αρχική απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), η οποία απαιτούσε την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στον παράγοντα των «ερυθρόλευκων».

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, «παγώνει» προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης της ΕΕΑ για απομάκρυνση του Β. Μαρινάκη από τον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Θυμίζεται ότι, στις 5 Νοεμβρίου, η ΕΕΑ έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση είχε επιβάλει στον ισχυρό άνδρα των Πειραιωτών πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ και άλλα τόσα στην ΠΑΕ ΟΣΦΠ, καθώς θεώρησε ότι κ. Μαρινάκης ασκεί διοίκηση στους «ερυθρόλευκους» παρά τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του έχει επιβληθεί για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», μετά την απολογία του στον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη.

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και από την επίδοση της απόφασης η οποία καθυστέρησε να καθαρογραφεί, η ΕΕΑ είχε δώσει διορία 30 ημερών στον Β. Μαρινάκη, προκειμένου να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Η σχετική διορία που είχε δώσει η ΕΕΑ παρήλθε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ωστόσο οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και κατάφεραν να «παγώσουν» προσωρινά την εκτέλεση της απόφασης της ΕΕΑ. Η κύρια αγωγή τής ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της απόφασης της ΕΕΑ αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (21/01). Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η απόφαση του Εφετείου Πειραιά είναι προσωρινή, ενώ η τελεσίδικη απόφαση θα εκδοθεί από το Διοικητικό Εφετείο σε μελλοντικό χρόνο. Αν, ωστόσο, ληφθεί υπόψιν ο χρόνος εκδίκασης ανάλογων περιπτώσεων, η τελική εκδίκαση της υπόθεσης ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μετά την πάροδο τριών ή και πέντε χρόνων ακόμη.

Στα χέρια του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου

ο καυτός φάκελος

Ο φάκελος της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου. Ο εν λόγω εισαγγελέας αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία του φακέλου, θα καταθέσει πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών για το ποιοι από τους εμπλεκόμενους θα καθίσουν στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ποιοι θα απαλλαγούν. Το Συμβούλιο Εφετών θα αποφανθεί επί της πρότασης του εισαγγελέα. Απαιτούμενος χρόνος; Όχι λιγότερο από ένα έτος, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η πρόταση του εισαγγελέα Παν. Πούλιου χρειάστηκε χρόνο 18 μηνών.

Tο «προφητικό» ρεπορτάζ της «Α»

Τον Ιούνιο του 2015 σε ένα τρόπον τινά προφητικό δημοσίευμά της η «Α» είχε αναλυτικό ρεπορτάζ αναφορικά με τους ανενεργούς περιοριστικούς όρους, προβλέποντας τις σημερινές εξελίξεις έξι μήνες πριν. Υπό τον τίτλο «Περιοριστικοί όροι (υπό συζήτηση…)» γράφαμε τα εξής:

 «Σημαντικά ερωτηματικά προκάλεσαν οι περιοριστικοί όροι που επέβαλαν από κοινού ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, και ο εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την απολογία του για την υπόθεση της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

»Ήταν μακράν η πιο πολύωρη απολογία από τους εμπλεκόμενους στην φερόμενη “εγκληματική οργάνωση” του ποδοσφαίρου. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στο γραφείο του εισαγγελέα διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη στις 07:25 το πρωί της Πέμπτης 18/7 και βγήκε στις 14:40! Στη συνέχεια μετέβη στον εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων που σε συνεργασία με τον Γιώργο Ανδρεάδη έλαβαν τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα. Η απόφαση ήταν: 1) Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, 2) επίσκεψη στο Α.Τ. της περιοχής του δύο φορές το μήνα, και 3) εγγύηση 200.000 ευρώ!

»Κάποιοι από αυτούς τους περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με τη γνωμάτευση έγκυρων νομικών, προσκρούουν σε αντίθετες διατάξεις νόμου, και κάποιοι άλλοι προσκρούουν στη… λογική. Η “A” αναλύει κάθε έναν από αυτούς:

Α) Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ 200.000 ΕΥΡΩ.

Β) Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΘΕ 1Η ΚΑΙ 16Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ!

Γ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Ως γνωστόν, ο κ. Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και μέλος του Δ.Σ. Τι σημαίνει ο όρος απαγόρευση ενασχόλησης; Προφανώς να μην είναι μέλος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού και να μην ασχολείται με την ομάδα του και τα ποδοσφαιρικά δρώμενα σε Super League και ΕΠΟ.

Το πρώτο από αυτά προσκρούει στον Νόμο 2725/99 άρθρο 3 “περί κολλήματος παραγόντων”. Επί λέξει, το άρθρο αναφέρει τα εξής:

“Δεν μπορεί να είναι μέλος αθλητικού σωματείου ή μέλος των οργάνων διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας, επαγγελματικού συνδέσμου ή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας ή ειδικός συνεργάτης αυτών, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή απόφαση των ανωτέρω φορέων οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο, ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση του φορέα:

β) Όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το Ν. 663/1977, όπως ισχύει κάθε φορά ή με τελεσίδικο βούλευμα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών (3) ετών είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για τα ποινικά αδικήματα του παρόντος νόμου, ή για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων. Εάν με τη καταδικαστική απόφαση διατάχθηκε η αναστολή εκτελέσεως της ποινής (άρθρα 99, 100 και 100Α του Ποινικού Κώδικα) το κώλυμα παύει να ισχύει μετά την πάροδο του χρόνου της αναστολής, εκτός εάν αυτή άρθηκε ή ανακλήθηκε κατά τις διατάξεις των άρθρων 101 και 102 του Ποινικού Κώδικα), στον οποίο αναφέρεται ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος μέλος του Δ.Σ., αν έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακούργημα».

Σύγκρουση με τον νόμο

»Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και χρειάζεται τουλάχιστον μία διετία προκειμένου να αποφασιστεί αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα παραπεμφθεί σε δίκη. Το ερώτημα που εκφράζουν νομικοί κύκλοι, με τους οποίους συνομίλησε ο «Α», είναι αν ο ανακριτής μπορεί να επιβάλει περιοριστικούς όρους, το περιεχόμενο των οποίων έρχεται σε σύγκρουση με τον Νόμο;»Επίσης, ένας ανακριτής μπορεί να επιβάλει σε κάποιον να μην ασχολείται με την περιουσία του; Τι λέει το Σύνταγμα γι’ αυτό; Δεν υπάρχει διάταξη που να προστατεύει την περιουσία του Έλληνα πολίτη;

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Παραμένω πρόεδρος του Ολυμπιακού»

«Προφανώς οι δικηγόροι του κ. Μαρινάκη, έχοντας υπ’ όψιν τη “σύγκρουση” του νόμου και τον περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, θα προσφύγουν σίγουρα στο αρμόδιο συμβούλιο πλημμελειοδικών, με τη σιγουριά ότι  ο περιοριστικός όρος θα εξαλειφθεί. Από τη μεριά του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με δήλωσή του, ξεκαθάρισε ότι παραμένει πρόεδρος της ΠΑΕ, μεγαλομέτοχος και εγγυητής της πορείας του Ολυμπιακού. Η πλήρης δήλωση έχει ως εξής:

“Θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ότι η σημερινή απόφαση δεν έχει καμία επίπτωση στην ομάδα μας. Παραμένω Πρόεδρος, μέτοχος και εγγυητής του μέλλοντος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας. Μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της Δευτέρας 22/6 θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016, που έχει ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί, με σκοπό την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και μια σπουδαία πορεία στο Champions League”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα