Παραπομπή σε δίκη για 14 κατηγορούμενους της υπόθεσης Βατοπεδίου

Οριστικά σε δίκη παραπέμπονται με βούλευμα του Αρείου Πάγου 14 κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με το υπ’ αριθμ. 1221/2014 βούλευμα απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεώργιος Μποροδήμος, κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, υποστηρίζοντας ότι έχει αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα.

Να σημειωθεί ότι της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη. Έτσι, αναβιώνει το 2000/2013 βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις τα 14 εμπλεκόμενα άτομα.

Κατόπιν αυτών, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης. Με το ίδιο βούλευμα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, Κωνσταντίνος Γκράτσιος, και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ, Γεώργιος Μητρόπουλος.

Επίσης, έχουν παραπεμφθεί ο πρώην γενικός γραμματέας τού τότε υπουργείου Γεωργίας, Kωνσταντίνος Σκιαδάς, και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματούλα Μαντέλη. Ακόμη, θα δικαστούν μαζί στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο βούλευμα αφορούν κατά περίπτωση τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα-«φιλέτα» του ελληνικού Δημοσίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα