«Παρών» στο ντέρμπι ή πακετάρει βαλίτσες ο Εσιέν

Τρία εκατομμύρια για έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει αγωνιστεί ούτε ένα λεπτό –κατά κυριολεξία– είναι πολλά, ακόμη και για τη… Ρεάλ Μαδρίτης, πόσω μάλλον για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά θέματα. Ο Μίκαελ Εσιέν αποκτήθηκε για να δώσει αγωνιστικές λύσεις, αλλά εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα του αθηναϊκού συλλόγου, ο οποίος καλείται να καλύψει τη ζημία από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη και τη «μαύρη τρύπα» από το τεράστιο συμβόλαιο του Γκανέζου χαφ.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την απόκτηση του Μίκαελ Εσιέν από τη Μίλαν, ο Παναθηναϊκός δεν έχει αποσβέσει ούτε… ένα σεντ από το συμβόλαιο που πληρώνει στον Γκανέζο άσο. Η προσθήκη του στο ρόστερ των «πράσινων» θεωρήθηκε –και δικαίως– κομβικής σημασίας για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας. Όμως οι υπεύθυνοι υπολόγισαν δίχως τον… ξενοδόχο. Ο Εσιέν δεν έχει αγωνιστεί ούτε λεπτό σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι «πράσινοι» αποφάσισαν –οριστικά– να του δώσουν διορία μέχρι το ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό. Σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες λύσης του συμβολαίου του, με υπαιτιότητά του, καθώς, όπως υποστηρίζουν στο Κορωπί, ο τραυματισμός που έχει προκαλέσει την πολύμηνη απουσία του ποδοσφαιριστή δεν προήλθε στον Παναθηναϊκό, αλλά τον «κουβαλούσε» ο παίκτης από τους «ροσονέρι».
Κάπου εδώ περιπλέκεται η όλη ιστορία. Διότι ναι μεν έχουν κάθε λόγο να επικαλούνται οι «πράσινοι» υπαιτιότητα του παίκτη, όμως αυτή, σε κάθε περίπτωση, είναι η δική τους εκδοχή. Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, αυτή του παίκτη. Ο Εσιέν πολύ δύσκολα θα δεχθεί να παραιτηθεί του συμβολαίου του, διεκδικώντας μέχρι το τελευταίο ευρώ που προβλέπεται. Μπορεί να επικαλεστεί ότι οι «πράσινοι» γνώριζαν το πρόβλημά του, αφού και είχε ενημερώσει και τον υπέβαλαν σε λεπτομερείς εξετάσεις. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει ότι το πρόβλημά του επιδεινώθηκε και πως ο Παναθηναϊκός είναι υπαίτιος για τη σοβαρότητά του. Σε αυτήν την περίπτωση η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί ακόμη και στα δικαστήρια, τερματίζοντας με τον χειρότερο τρόπο μία σχέση που ξεκίνησε με πολύ… πάθος!
Τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα…
Τις προτεραιότητές του για τις αλλαγές που ετοιμάζει έθεσε ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αντρέα Στραματσιόνι, ο οποίος εντόπισε διάφορα κενά σε επίπεδο τακτικής, κυρίως όμως στη γενικότερη αμυντική λειτουργία της ομάδας και στην αγωνιστική της φιλοσοφία.
Το βασικό μέλημα του Ιταλού τεχνικού είναι η βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας. Όπως διαπίστωσε από τα βίντεο των αγώνων που παρακολούθησε, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει δύο προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα. Πρώτον, δέχεται εύκολα γκολ όταν πιέζεται από τον αντίπαλο. Δεύτερον, όταν χάνει την μπάλα στη μεσαία γραμμή, δεν έχει τον τρόπο να ανακόψει την αντεπίθεση της αντίπαλης ομάδας. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται πολλές φάσεις στα καρέ του. Με τους μικρομεσαίους αντιπάλους δεν γίνεται τόσο αισθητό το πρόβλημα. Με τις πιο ποιοτικές ομάδες όμως, ο… βασιλιάς βγαίνει γυμνός μπροστά στους υπηκόους του και γίνεται ρεζίλι!
Ο Στραματσιόνι, λοιπόν, θα ξεκινήσει το… φροντιστήριο από την αμυντική λειτουργία. Ποια είναι η βασική απαίτηση; Η αγωνιστική πειθαρχία. Κάθε παίκτης πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τι θα κάνει στο γήπεδο και πώς θα λειτουργεί σε κάθε περίπτωση. Όπως είπε σε συνεργάτες του, εργαλεία υπάρχουν. Αρκεί να δουλέψουν σωστά.
Το δεύτερο μέλημα του Ιταλού είναι να εφαρμόσει μία συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία, ώστε η ομάδα να αποκτήσει τον χαρακτήρα της. Επί Αναστασίου, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να παρουσιάσει… κάτι, αλλά ήταν πολύ θολό και ακαθόριστο. Ή ο κόουτς δεν είχε αποσαφηνίσει τις σκέψεις του, ή δεν μπορούσε να τις μεταδώσει στους παίκτες, ή οι παίκτες δεν μπορούσαν να τις εφαρμόσουν. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν ίδιο.
Στην παρούσα φάση, πάντως, η αγωνία του Στραματσιόνι είναι να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας, ώστε να ανταποκρίνεται στην πίεση του αντιπάλου. Το αν θα προλάβει να αλλάξει την εικόνα μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είναι μία μεγάλη συζήτηση. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσει η ομάδα ισορροπία, χαρακτήρα και διάρκεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα