Παυλόπουλος: Σκόπια και Τίρανα υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους πορεία- Τι λέει για Τουρκία

Επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί από την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ο Προκόπης Παυλόπουλος και με αφορμή την παρουσία του στη χώρα των Βαλκανίων,   παραχώρησε  συνέντευξή του στην εφημερίδα “Politika” του Βελιγραδίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ηχηρά μηνύματα σε Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία ενώ μιλά και για το Κυπριακό.

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διαμηνύει αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ΠΓΔΜ,

«Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική» τονίζει ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι παραμεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς την Αλβανία:

«Όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του στην “Politika” αναφέρεται στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, ενώ επισημαίνει ότι οι δύο χώρες «έχουν αποδείξει ότι σέβονται και τιμούν τον ιστορικό, κυριολεκτικώς, ρόλο τους για την εμπέδωση της Ειρήνης, της Ασφάλειας και της Διεθνούς Νομιμότητας στα Βαλκάνια».

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος, αφού διευκρινίζει ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, σημειώνει: «επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει: «Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία.

Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα