Παυλόπουλος: Συμβολική η Ημέρα της Ευρώπης

«Άκρως συμβολική» χαρακτήρισε τη σημερινή επέτειο της «Ημέρας της Ευρώπης» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι υποχρεώνει τους λαούς της ΕΈ να μην λησμονούν την ανάγκη υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, και των θεμελίων του, ένα από τα οποία αποτελεί η αρχαία Ελλάδα.

Μιλώντας στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, όπου τιμήθηκε η «Ημέρα της Ευρώπης», ανέφερε επίσης ως συνιστώσες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την αρχαία Ρώμη και τη χριστιανική διδασκαλία. Οι παραπάνω, είπε, είναι οι τρεις πυλώνες που με θεσμικό «όχημα» την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, έχουν θωρακίσει τον άνθρωπο, στον «σισύφειο» αγώνα του να υπεραμυνθεί της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Επιστέγασμα αυτής της κληρονομιάς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι οι αρχές της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Αυτές τις αρχές πρέπει να υπερασπιστούμε, τόνισε, προκειμένου το οικονομικό στοιχείο να μην επιβληθεί στο θεσμικό, ώστε η οικονομία να υπηρετεί τον άνθρωπο.

«Στο μέτρο που ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη υποχωρούν απέναντι στην “επέλαση” του αμιγώς οικονομικού συμφέροντος -και στην ακολούθως “μοιραία” επικυριαρχία του “οικονομικού” επί του “θεσμικού” – ο δυτικός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός αδυνατούν να υπηρετήσουν τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του» είπε χαρακτηριστικά

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, ότι επίκληση των αρχών αυτών έκανε στην πρώτη του ομιλία και ο νεοεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στις αρχές του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης.

Μιλώντας για την κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ότι μόνον έτσι αποτρέπεται η ρήξη του κοινωνικού ιστού, ιδίως δε, οι σχέσεις μεταξύ λαών, με απώτερο στόχο την επικράτηση και εμπέδωση της ειρήνης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα