Περιμένουν την πτώση, τρέμουν την «καμένη γη»

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ότι οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα άμεσες και κυρίως με αρνητικά για τη χώρα αποτελέσματα.

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν ότι η κλεψύδρα της κυβέρνησης στερεύει από άμμο και προετοιμάζονται να αναλάβουν τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό είναι το… ευτύχημα της ιστορίας για τον πρόεδρο του κόμματος –και εν δυνάμει πρωθυπουργό– Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπάρχει όμως και… δυστύχημα. Ποιο είναι αυτό; Ότι στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η χώρα μπαίνει –εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα– σε νέες και ακόμα πιο δύσκολες περιπέτειες, καθώς θεωρούν ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι χειρότερη ακόμη και από αυτή του Γιώργου Παπανδρέου

Σύμφωνα με τους πολύ στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πράγμα έχει πια αρχίσει να φαίνεται καθαρά και ακόμη και αυτή, η κυβέρνηση Τσίπρα το αντιλαμβάνεται τι έρχεται και τι πρόκειται να συμβεί, αν και δεν θέλει να το παραδεχθεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα, αν και στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα επικαλεστούν δημόσια τις εξελίξεις που έρχονται.

 

Ο «πρόδρομος δείκτης»

Οι τελευταίοι σύμμαχοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –οι ξένοι (δανειστές κ.λπ.)– αίρουν πλέον τη «στήριξή» τους στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού και στην κυβέρνησή του και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.

«Του τραβάνε το χαλί» κάτω από τα πόδια, ακριβώς όπως είχαν κάνει το 2014 με τον Αντώνη Σαμαρά…  Και μπορεί –λένε στο στρατηγείο της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς– για τον Αντώνη Σαμαρά να το μετάνιωσαν, όμως για τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Αυτό είναι αλήθεια. Το δείχνουν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που συνήθως αποτελούν τον «πρόδρομο δείκτη» (leading indicator) αλλαγών πολιτικής από τους δανειστές. Αυτά τα δημοσιεύματα παρακολουθούν και στη Νέα Δημοκρατία, παρατηρώντας ότι το ένα μετά το άλλο τα έντυπα και τα δίκτυα μεγάλης απήχησης, εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως «τελειωμένο»! Και ως αποτυχημένο-τελειωμένο…

Πολύ περισσότερο τα αγγλοσαξονικά media, αυτά δηλαδή που μέχρι χθες ήταν και πιο «υποστηρικτικά». Ειδικά αυτόν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο («New York Times», «Financial Times» κ.λπ.) αποθέωναν –πάντα με βάση την ανάλυση των ανθρώπων της Ν.Δ.– τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

«Εδώ, το άρθρο των “Financial Times” τις παραμονές της πρωτοχρονιάς ήταν ιδιαίτερα “βαρύ” και “σημαδιακό”. Έβγαλαν την κυβέρνηση Τσίπρα “επικίνδυνη για τη δημοκρατία”, όχι απλώς για την οικονομία. Κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ως πρόσφατα κεντρικοί αρθρογράφοι της εφημερίδας αυτής στήριζαν και τον Τσίπρα και το… Βαρουφάκη παλαιότερα», λέει στην «Α» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη Ν.Δ. βλέπουν ότι ο Τσίπρας μέσα στους επόμενους μήνες θα βιώσει την απόλυτη ευρωπαϊκή μοναξιά, καθώς το «επιχείρημα» που ακουγόταν ;eως τώρα, ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις «θα στηρίζουν το Τσίπρα τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο», όταν θα γίνουν και οι εκλογές στη Γερμανία, πάει… περίπατο, εφόσον αυτοί που τον στήριζαν μέχρι τώρα (Ολάντ, Ρέντσι, Μοσκοβισί, Σουλτς) δεν θα υπάρχουν στο προσκήνιο έως τότε.

«Κι αυτοί που θα υπάρχουν στον προσκήνιο τότε, όχι μόνο δεν θα στηρίζουν Τσίπρα, αλλά θα έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους κατά άμεση προτεραιότητα! Όχι πως θα σώσουν την “ανεπίδεκτη” κυβέρνηση της Αθήνας», τονίζει με έμφαση ο ίδιος συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.

 

Να σώσει τον εαυτό του προσπαθεί ο Τσίπρας…

Στη Ν.Δ. αναλύοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θεωρούν ότι με βάση την πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. θα είναι 10-12 μονάδες πάνω και ο ΣΥΡΙΖΑ  3-4 μονάδες επίσης πάνω.

Αυτό σημαίνει πως, αν τώρα φαίνεται να έχουν γύρω στις 7 μονάδες διαφορά υπέρ της Ν.Δ. κατ’ ελάχιστον, έως τα τέλη Ιανουαρίου η διαφορά θα έχει βρεθεί στις 13 μονάδες. Επίσης κατ’ ελάχιστον… Με βάση τη μελέτη της Ν.Δ., μετά τα τέλη Ιανουαρίου η ψαλίδα θα ανοίξει κι άλλο, και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα και το σενάριο για τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν δηλαδή στην Πειραιώς ότι πάει για εκλογική συντριβή. Αυτό –λένε– είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο… Επίσης βέβαιο θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί σύντομα…

Το ενδιαφέρον όμως ότι στη Ν.Δ. πιστεύουν ακράδαντα ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές θα είναι «σκιά» του εαυτού του, και θα βαδίζει από κρίση σε κρίση, με τη διάσπαση να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο…

Το ερώτημα που θέτουν μεταξύ τους είναι αν θα υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο ο Τσίπρας μετά τις εκλογές και θεωρούν ότι  αυτό είναι το «διακύβευμα» σήμερα για τον ίδιο. Η στρατηγική τής Ν.Δ. θα επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Τσίπρα. Και μάλιστα αυτό που θα του φωνάζει δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να φύγει τώρα γιατί, αν αργήσει λίγο ακόμα, δεν θα καταφέρει να έχει μέλλον ούτε στο δικό του κόμμα…

 

 

Τα κομβικά

σημεία που

«δείχνουν»

κατάρρευση

ΣΥΡΙΖΑ

 

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η κατάρρευση Τσίπρα θα επέλθει μέσω Ε.Ε. και σταχυολογούν ως εξής τα σημεία-«κλειδιά»:

 

# Οι δανειστές ήδη βλέπουν μειωμένες πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στο Εurogroup της 25ης Ιανουαρίου. Κι αυτό διότι θέτουν τόσο σκληρούς όρους (π.χ. κατάργηση «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις από τώρα, ομαδικές απολύσεις και lockout στα εργασιακά, δραστική μείωση του αφορολογήτου κ.λπ.), που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να τους αποδεχθεί.

 

# Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει ακόμα πιο πέρα: τον Ιούνιο. Τότε, δηλαδή, που η Ελλάδα θα βρίσκεται εκ νέου στα πρόθυρα «πιστωτικού γεγονότος», όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2015.

 

# Περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου θα διαλυθεί η Βουλή της Ολλανδίας, που θα συγκροτηθεί και πάλι μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα της τουλίπας, στα τέλη Μαρτίου. Πράγμα που σημαίνει ότι έως τότε δεν μπορεί να εγκριθεί η αξιολόγηση, αν δεν έχει ψηφιστεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου (σ.σ. είναι απαραίτητο πια να περάσει από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια).

 

# Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο έχουμε εκλογές (σε αλλεπάλληλους «γύρους») στη Γαλλία με βεβαιότητα επικράτησης εκεί πολύ σκληρότερων και πολύ «δεξιότερων» και στην Εθνοσυνέλευση (Βουλή) και στην Προεδρία. Τον Ιούνιο αντίστοιχες εκλογές στην Ιταλία με πιθανότητα να επικρατήσουν αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις εκεί.

 

 

 

Το Κυπριακό, οι συναντήσεις

και η θέση Μητσοτάκη

 

Μείζον εθνικό θέμα για την Ελλάδα χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία το Κυπριακό, που απαιτεί ύψιστο βαθμό σοβαρότητας και υπευθυνότητας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Από την οδό Πειραιώς στέλνουν το μήνυμα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση πως οι διαδοχικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό αποτελούν ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, και δεν συνιστά συνδιαμόρφωση θέσεων, ούτε και υποκατάσταση της ευθύνης την οποία έχει η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ..

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στη διαχρονική θέση της ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει. Σκοπός είναι η επανένωση του νησιού και η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την εισβολή και την παράνομη κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από τουρκικά στρατεύματα, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

«Στηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που να τύχει της έγκρισης, της συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται στη συμφωνηθείσα διαδικασία, αλλά και των Τουρκοκυπρίων», τονίζουν στη Νέα Δημοκρατία.

Και συνεχίζουν αναφέροντας τις βασικές θέσεις που συμπληρώνονται από δύο θεμελιώδεις αρχές: «Η πρώτη είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Αρχή που έχει καθοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο Κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

»Η δεύτερη αρχή, η οποία έχει τη δική της μεγάλη βαρύτητα, είναι η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθηνών – Λευκωσίας. Είναι διαρκής στρατηγική επιταγή, επιβεβλημένη από τα συμφέροντα του ελληνισμού».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα