Περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερες εκπτώσεις για τα αυθαίρετα

Σε 100 (από 80) αυξάνουν τις δόσεις για τα πρόστιμα ενώ δίνουν και έξτρα εκπτώσεις. Νέες αλλαγές  για το νομοσχέδιο για τα  αυθαίρετα ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (κατά τη διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος»), όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της θα τύχουν έκπτωσης 20%.

Επίσης σημείωσε ότι υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

Δύο μικρές αλλαγές

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο ακόμα μικρές αλλαγές. Η πρώτη αφορά στη μείωση του προστίμου που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες βιομηχανικών κτιρίων με πολεοδομική αυθαιρεσία, η οποία αν προχωρήσει η νομιμοποίησή τους (στην περίπτωση που αυτή είναι εφικτή) θα φτάσει στο 10% από το 20%.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά, στην εξαίρεση από τη διαγραφή προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και στη συνέχεια δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως. Για αυτή ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αφορά κυρίως τις κατασκευές προσωρινού χαρακτήρα ώστε να προστατευτούν οι παραλίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος νόμος δίνει επιπλέον παράταση δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ παράλληλα απαγορεύει τη μίσθωση για όλα τα αυθαίρετα.

Μειώσεις

Εκτός των παραπάνω φέρνει μειώσεις και στην τιμή των παραβόλων οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:

για αυθαιρεσίες 100-500τ.μ. παράβολο 500 ευρώ
για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ. παράβολο 1.000 ευρώ
για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ παράβολο 4.000 ευρώ.
για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. δεν αλλάζει το παράβολο και παραμένει στα 10.000 ευρώ
Παράλληλα, προβλέπονται και μειώσεις στα πρόστιμα για όσους αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Ιουνίου 2018, αλλά και μείωση του προστίμου κατά 10% για όσους έχουν υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας.

Μειώσεις που ξεκινούν από 15% και φτάνουν έως το 30% προβλέπονται και σε πολλές ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, παλιννοστούντες και πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όσοι έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί «στάσιμος» δικαιούνται έκπτωση 30% ενώ η έκπτωση φτάνει το 60’% για τις περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας.

Όσον αφορά στα κτίρια που έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά προβλέπεται μείωση 30% έως 50%.

Για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά δεν έχει γίνει εξόφληση του προστίμου προβλέπεται επανυπολογισμός αυτού με βάση τις νέες ρυθμίσεις και συμψηφισμός με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

Τέλος, προβλέπονται δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα της Εκκλησίας αλλά και αθλητικών σωματείων.

Πηγή: Αυθαίρετα: Αυξάνουν σε 100 τις δόσεις για τα πρόστιμα και δίνουν εκπτώσεις | iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα