Περιφερειάρχης, μόνη, ψάχνει… (διέξοδο)

Μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στα παρασκήνια της παράταξης της Ρένας Δούρου περίπου ένα χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την ίδια να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της

Μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στα παρασκήνια της παράταξης της Ρένας Δούρου περίπου ένα χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από τη μία τα στελέχη που γυρίζουν την πλάτη στην περιφέρεια και οδηγούνται σε άλλα μετερίζια, και από την άλλη η ίδια η περιφερειάρχης η οποία εγκλωβισμένη αναζητά διέξοδο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η συζήτηση που επικρατεί στο παρασκήνιο είναι οι προθέσεις της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, όσον αφορά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Επί της ουσίας φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί στον σχεδιασμό της να μείνει στο απυρόβλητο όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στην κυβέρνηση.

Στα τρία χρόνια που έχουν περάσει με εκείνη να καλείται να υπηρετήσει από το πόστο που εκλέχθηκε, ο μεγάλος της αντίπαλος κατάφερε πράγματα που αυτή δεν τα είχε καν φανταστεί: ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό το κόμμα ισχυροποιώντας τη θέση του, ενώ θεωρείται απίθανο η… παντοδυναμία του να αμφισβητηθεί από τον οποιοδήποτε, ειδικά αν η ήττα στην επόμενη αναμέτρηση θεωρηθεί διαχειρίσιμη.

Και η Δούρου; Μέχρι ώρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αλλά εξετάζει κάθε ενδεχόμενο. Θεωρείται βέβαιο πως ο Αλέξης Τσίπρας τη θέλει να διεκδικήσει την επανεκλογή της. Όχι μόνο για να την κρατήσει μακριά από τα… πόδια του, αλλά κυρίως γιατί θεωρείται από κάποιους δεδομένο πως στην επόμενη αναμέτρηση θα χάσει, με αποτέλεσμα να πέσουν οι πολιτικές της μετοχές και να αποδυναμωθεί ως μελλοντικός δελφίνος.

Τι θα της κοστίσει περισσότερο;

Μετά την κίνηση του Γιάννη Σγουρού να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, γίνεται σαφές πως σύντομα η Ρ. Δούρου θα πρέπει και εκείνη με τη σειρά της να ανοίξει τα χαρτιά της. Ο χρόνος που ίσως πίστευε πως έχει στη διάθεσή της δεν υπάρχει και ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Εκείνο που θα πρέπει να αναλογιστεί είναι τι θα της κοστίσει περισσότερο: να αφήσει τη θητεία της στη μέση ή να μείνει εκτός παιχνιδιού για κάποια χρόνια; Εξηγούμε: αν η Ρένα Δούρου θέλει να είναι υποψήφια στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί λόγω των περιορισμών που θέτει ο νόμος ο οποίος της απαγορεύει για ένα έτος από την ημέρα που θα παραδώσει να είναι υποψήφια. Οπότε, αν παραιτηθεί σήμερα, το πιθανότερο είναι όλο αυτό να της κοστίσει με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει ποσοστά και ίσως και εκείνη να μην εκλεγεί καν.

Επιπλέον, θα δείξει μια… τυχοδιωκτική (πολιτικά) διάθεση, η οποία θα ζημιώσει το πολιτικό της προφίλ. Αν είναι εκ νέου υποψήφια, το πιθανότερο είναι μεν να χάσει, όμως θα έχει πολιτικό ρόλο ως αντιπολίτευση.

Αναστάτωση και τάσεις απόσυρσης

Η ίδια δεν ανοίγει τα χαρτιά της ούτε στους συνεργάτες της, παρά μόνο σε ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης της. Αυτό προκαλεί έντονη αναστάτωση στο εσωτερικό της παράταξης. Ήδη δύο αντιπεριφερειάρχες βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός. Ο μεν ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, μένει να αποφασίσει αν θα επιλέξει τα παλιά του (και ασφαλή λημέρια) στον δήμο Σαρωνικού ή αν θα αναμετρηθεί με τους συντρόφους του στο Υπόλοιπο Αττικής για μια θέση στη Βουλή. Όλα δείχνουν πως θα επιλέξει το πρώτο, όμως… Ο δε Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος ετοιμάζεται για να καλύψει το κενό που ίσως αφήσει στο Μαρούσι ο νυν δήμαρχος Γιώργος Πατούλης.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Α» θέλουν άλλα δύο στελέχη της πρώτης γραμμής να εξετάζουν την πιθανότητα να αποσυρθούν εντελώς, ώστε να μην κληθούν να σηκώσουν βάρος που δεν τους αναλογεί.

Συνεργάτες της περιφερειάρχη, όταν τους θέσαμε το ερώτημα, δήλωσαν πως δεν είναι ακόμα χρόνος. Η ίδια πάντως, σε συνέντευξή της και απαντώντας σχετικά, τόνισε ότι πορεύεται σύμφωνα με τη ρήση του Ταλεϋράνδου σχετικά με το πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι κάποιος στη συγκυρία. Σημείωσε δε ότι ανήκει σε ένα κόμμα όπου διαπαιδαγωγήθηκε να ενεργεί ανάλογα με τις ανάγκες. Υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την πολιτική ως «αποστολή για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών» μας κι ότι τον τελευταίο λόγο σε αυτό, πέρα από τον κομματικό μηχανισμό, τον έχουν οι πολίτες ως οι τελικοί κριτές της προσφοράς του καθενός. «Για εμένα εξουσία και ανάληψη εξουσίας σημαίνει εκπλήρωση αποστολής», είπε χαρακτηριστικά. Τις τελευταίες ώρες έντονη είναι η φημολογία για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς της σε κεντρικό δήμο, ίσως και της Αθήνας.

Μέσα στο παιχνίδι και ο Ανδρέας Παχατουρίδης

Σε κάθε περίπτωση αναζητείται ο αντικαταστάτης, εφόσον εν τέλει η Ρένα Δούρου επιλέξει την έξοδο. Οι πληροφορίεςεπιμένουν ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο νυν δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Το σχεδόν απίστευτο αυτό σενάριο έχει βάση, υποστηρίζουν καλά γνωρίζοντες τα δρώμενα στην Κουμουνδούρου. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με επιτυχημένη διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, ο οποίος έχει ερείσματα τόσο στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς που άλλοτε κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ όσο και σε εκείνον της κεντροδεξιάς. Βέβαια, το να πάρει ο Ανδ. Παχατουρίδης το χρίσμα και από την Κουμουνδούρου και από την Πειραιώς φαίνεται όπως είπαμε αδύνατο, αλλά «εντό είναι… Ελλάντα».

Και επιμένουν ότι θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη με ένα ψηφοδέλτιο ανανεωμένο εκ βάθρων. Άλλωστε αυτό είναι και μονόδρομος, μιας και δύσκολα η πλειοψηφία των σημερινών στελεχών της Δούρου θα ακολουθούσαν.

Η «Α» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Περιστερίου, ο οποίος περιορίστηκε να πει πως είναι στρατευμένος στην αυτοδιοίκηση και πως μόνος υποστηρικτής του είναι ο κόσμος. Αν και ζητήσαμε να διευκρινίσει τον βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, επανέλαβε το ίδιο επιτρέποντας κάθε ερμηνεία.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΠΩΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ… ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΕΙ ΩΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΕΛΦΙΝΟΣ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα