Πετά τη μπάλα στην «εξέδρα» η ΡΑΕ

Την «τιμητική» της έχει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ αφού όλοι ασχολούνται, και καθόλου τυχαία, μαζί της. Ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από τις επανασυνδέσεις ρεύματος στα νοικοκυριά που το έχουν απόλυτη ανάγκη, ήρθε η σειρά τής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να παραπέμψει τη δημόσια επιχείρηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ζήτημα των βιομηχανικών τιμολογίων. Η χρονική συγκυρία αυτής της κίνησης δημιουργεί, πάντως, εύλογα ερωτηματικά στους παροικούντες την ενεργειακή Ιερουσαλήμ, οι οποίοι μάλιστα εκφράζουν την έντονη απορία τους για το ότι την ίδια ώρα που η ΡΑΕ επικυρώνει πρόστιμο 4,4 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ, πετά τη μπάλα στην «εξέδρα» τής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να βγάλει τα… τελεσίδικα «κάστανα από τη φωτιά». Κοντολογίς, οι ίδιες πηγές αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα της εδώ και τώρα επικύρωσης του προστίμου από τη ΡΑΕ όταν, ταυτοχρόνως, ζητά από άλλους να αποφασίσουν για το αν η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας…

Η ΡΑΕ καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ασχοληθεί σε βάθος με τα «δομικά» προβλήματα λειτουργίας της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία, κατά την Αρχή, η δημόσια επιχείρηση παίζει ουσιαστικώς χωρίς αντίπαλο εξαιτίας της αποκλειστικής πρόσβασης που έχει στη φτηνή ηλεκτροπαραγωγή, κατηγορώντας την χαρακτηριστικώς για «υπερδεσπόζουσα» θέση. Η ΡΑΕ εκτιμά, επίσης, πως στην αγορά προμήθειας καθίσταται πρακτικώς αδύνατη η παρουσία άλλου προμηθευτή εξαιτίας τού μεγέθους και της ιστορικής παρουσίας της, αλλά κυρίως λόγω της αποκλειστικής κατοχής σταθμών παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν τους φθηνότερους διαθέσιμους πόρους, δηλαδή τους λιγνίτες και τα νερά.

«Η αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση σε φτηνή ηλεκτροπαραγωγή από εγχώριους λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς πόρους την καθιστά δυνητικά το μοναδικό ανταγωνιστικό προμηθευτή στην Ελλάδα για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικώς σε βιομηχανίες με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά πελατών μέσης τάσης, σε φθηνή τιμή, και της προσδίδει έτσι ένα καθοριστικό πλεονέκτημα, έναντι των άλλων προμηθευτών που έχουν πρόσβαση σε εγχώριες πηγές ενέργειας, μόνο μέσω της ημερήσιας αγοράς», αναφέρεται χαρακτηριστικώς στο κείμενο της παραπομπής. Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ΡΑΕ υποστηρίζει πως είναι πρακτικώς αδύνατο σήμερα μια βιομηχανία να φέρει ρεύμα από το εξωτερικό λόγω των υφιστάμενων κανόνων που διέπουν τη διαχείριση των διασυνδέσεων.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ τηρεί σιγή ιχθύος, γνωρίζοντας άλλωστε πολύ καλά ότι η οποιαδήποτε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν αναμένεται νωρίτερα από οκτώ μήνες από σήμερα και με την προϋπόθεση πως θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό πως η σχετική εισήγηση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν πρόκειται να κατατεθεί νωρίτερα από τις αρχές τού καλοκαιριού.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα