Πηνελόπη Μωραΐτου: «Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας»

Η συγγραφέας μιλάει στην «Α» μέσω του βιβλίου της (εκδόσεις Πορφύρα) για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών

Ένα βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διά χειρός της κας Πηνελόπης Μωραΐτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πορφύρα» και με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας», έφτασε στα χέρια μας πριν από λίγες ημέρες και μας εντυπωσίασε, καθώς το θέμα του άπτεται της υγιεινής διατροφής κατά την παιδική ηλικία, με έναν τρόπο διασκεδαστικό για τα παιδιά. Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με την συγγραφέα και ψάξαμε απαντήσεις στο τι ήταν εκείνο που την ώθησε να γράψει ένα τόσο χρήσιμο παιδικό βιβλίο. «Όταν οι γονείς υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και παράλληλα μιλούν με τα παιδιά για τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης διατροφής, και τα παιδιά θ’ ακολουθήσουν!» μας απάντησε. Τόσο απλά!

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Έχετε γράψει πολλά παιδικά βιβλία. Ποιο ήταν το έναυσμα της ασχολίας σας με την συγγραφή;

«Αγαπώ πολύ την λογοτεχνία και πάντοτε κάτι έγγραφα για μένα, πότε στις σελίδες του ημερολογίου, πότε σ’ ένα blog. Όμως αυτήν την έντονη επιθυμία να γράψεις κάτι που θέλεις να το διαβάσουν όλοι, την ένιωσα όταν πρωτοαντίκρισα την μικρή Μαρία στα φανάρια της πλατείας Ιπποδαμείας, στον Πειραιά. Γυρνούσα κουρασμένη από την δουλειά και, καθώς σταμάτησα στο φανάρι, ένα σγουρομάλλικο κεφαλάκι ξεπρόβαλε στο παράθυρο του αυτοκινήτου μου. Ήταν η Μαρία, όπως μου είπε, και με ρώτησε αν ήθελα χαρτομάντιλα».

Και σας συγκίνησε τόσο πολύ ώστε να γράψετε για χάρη της;

«Ω, ναι! Φαινόταν κουρασμένη. Την ρώτησα αν πεινούσε και μου κούνησε καταφατικά το κεφάλι της. Της έδωσα την σακούλα με το χάμπουργκερ που είχα αγοράσει και λίγα χρήματα. Το φανάρι άνοιξε και ξεκίνησα γεμάτη τύψεις για το σπίτι. Είχα κάνει λίγα, πολύ λίγα γι’ αυτό το παιδί. Πέρασα αρκετές φορές από το σημείο της συνάντησής μας, αλλά η Μαρία έλειπε και δεν την ξαναείδα. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα παραμύθι για την Μαρία και όλα τα παιδιά σαν την Μαρία. Ήταν ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι με τίτλο “Ένα περιστέρι που το έλεγαν Χριστούγεννα”».

Κι ερχόμαστε στο «Μυστικό της Τροφοπυραμίδας», που επιχειρεί να μυήσει τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή. Ποια μέσα επιστρατεύετε για να το πετύχετε;

«Το παραμύθι αναμφίβολα βοηθά τα παιδιά μας να κατανοήσουν τον δυσνόητο κόσμο των ενηλίκων. Για να επιτευχθεί αυτό, πέρα από την φαντασία χρειάζεται κατά την γνώμη μου η περιπέτεια και το χιούμορ. Η περιπέτεια είναι το ταξίδι στο οποίο οι ήρωες προσκαλούν τον μικρό αναγνώστη να τους ακολουθήσει και μέσα από αυτό να γνωρίσει, να πειραματιστεί, να ανακαλύψει. Οι δυσκολίες, οι εμπειρίες, τα παθήματα των ηρώων γίνονται το όχημα για να καταλάβει το παιδί τον μπερδεμένο κόσμο των ενηλίκων και όλα αυτά μέσα στον κόσμο του φανταστικού. Το χιούμορ, τώρα, είναι το δυνατό συστατικό αυτής της περιπέτειας, γιατί μειώνει την διάθεση να είμαστε ανταγωνιστικοί και μας κάνει πιο δεκτικούς, μετατρέπει σχεδόν μαγικά τον θυμό και την πίκρα μας σε γέλιο, κάνοντάς μας πιο αποφασιστικούς και τολμηρούς».

Τι θα συμβούλευαν οι ήρωες του βιβλίου σας τους γονείς που δυσκολεύονται να πείσουν τα παιδιά τους να τρώνε φρούτα και λαχανικά;

«Να δίνουν πρώτοι αυτοί το καλό παράδειγμα. Όταν οι γονείς υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και παράλληλα μιλούν με τα παιδιά για τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης διατροφής, θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Γενικά πιστεύω ότι η υγιεινή διατροφή είναι ένα τμήμα του γενικότερου τρόπου ζωής που διαλέγουμε να υιοθετήσουμε».

Θα μπορούσατε να μας το αναλύσετε;

«Βεβαίως. Λοιπόν, από μόνη της η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει πολλά, αν δεν οδηγήσω το παιδί μου σ’ έναν τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει την σωματική άσκηση και την ψυχική υγεία μέσα από τον διάλογο και την σωστή επικοινωνία. Αν δεν το διδάξω να μην είναι εριστικό, βίαιο και ανταγωνιστικό και να ζει σε αρμονία με τους γύρω του, αν δεν το μάθω να σέβεται το περιβάλλον, αν δεν το μάθω να δημιουργεί και όχι να καταστρέφει και να ρυπαίνει, δεν έχει νόημα η υγιεινή διατροφή, γιατί η υγεία που θα αναζητά θα κινδυνεύει από τις συνέπειες όλων των παραπάνω».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός κακού παιδικού βιβλίου και τι πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει ένα καλό;

«Δεν υπάρχουν “κακά παιδικά βιβλία”. Πιστεύω ότι κάθε βιβλίο έχει κάτι να δώσει. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι ένα βιβλίο, πάντα με την ματιά του ενήλικα, είναι κακογραμμένο, ή έχει κάποια λάθος θεώρηση του θέματος, σίγουρα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για συζήτηση με το παιδί μας».

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία;

«Μα να είναι ο ίδιος αναγνώστης και να διαβάζει στο παιδί του όταν είναι σε πολύ μικρή ηλικία. Το παράδειγμα είναι, για τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία, ο καλύτερος δάσκαλος. Η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς θα πρέπει να είναι μια συχνή συνήθεια για το παιδί. Θα πρέπει να το αφήνουμε να ξεφυλλίζει τα βιβλία, να σχολιάζουμε μαζί του τον τίτλο ή την εικονογράφηση ενός βιβλίου. “Γίνομαι αναγνώστης” είναι μια σύνθετη διαδικασία που ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία».

Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας συγγραφέας όταν ήσασταν παιδί;

«Διάβαζα πολλά βιβλία από μικρή, αλλά το βιβλίο που διάβαζα ξανά και ξανά ήταν “Οι περιπέτειες του Χακ Φιν” του Μαρκ Τουέιν. Λάτρεψα το ελεύθερο πνεύμα του Χακ, την διάθεσή του για περιπέτεια, την δίψα του για να εξερευνήσει, το χιούμορ με το οποίο αντιμετώπιζε τον βάναυσο πατέρα του και το κουράγιο του».

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τους επόμενους μήνες;

«Πολλά και διάφορα. Εκτός από τις παρουσιάσεις σε σχολεία, ετοιμάζω ένα θεατρικό για παιδιά, αλλά και την έκδοση δύο νέων παραμυθιών».

Η Πηνελόπη Μωραΐτου γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Λογοτεχνίας και το 2004 Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Midwestern State University στις ΗΠΑ στην Παιδική Λογοτεχνία και τα Γυναικεία Στερεότυπα. Έχει διδάξει Λογοτεχνία στο MSU- USA και Παιδική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας εργασίας για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ , μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει γράψει πολλά παραμύθια, καθώς και εκπαιδευτικά βιβλία. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών, αποσπασμένη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κολωνίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα