«Πιάνει» το στόχο για το έλλειμμα η Ισπανία

Σε τροχιά επίτευξης του στόχου για το έλλειμμα του 2013, κινείται η Ισπανία καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Προϋπολογισμού της Ισπανίας, το έλλειμμα της κυβέρνησης στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τη συμβολή από τα δημαρχεία, που μπορεί να εμφανίζουν πλεόνασμα στη διάρκεια της περιόδου δεδομένων των τρεχουσών τάσεων, πρόσθεσε το υπουργείο, αλλά και την επίδραση της τραπεζικής διάσωσης στα μέσα του 2012 που αν λαμβάνονταν υπόψη, το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 5,1%.

Η Ισπανία επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα της στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από το 6,8% του ΑΕΠ πέρυσι, αφαιρούμενης της επίδρασης της τραπεζικής διάσωσης.

«Οι στόχοι μας για το έλλειμμα είναι πλήρως συμβατοί με την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Προϋπολογισμού Marta Fernandez Curras.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν παρείχε στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο οκτάμηνο του 2012, καθώς λόγω των πρόσφατων αλλαγών στις λογιστικές μεθόδους  λογιστικών καταγραφής των δεδομένων  που έχει επιβάλλει η ΕΕ, κατέστησε τα στοιχεία του προηγουμένου έτους, μη συγκρίσιμα.

Η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ότι μια ελαφρώς βελτιούμενη οικονομία θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου στους επόμενους μήνες. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι η Ισπανία εμφάνισε ανάπτυξη 0,1% στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, βάζοντας τέλος στη διετή ύφεση.

Μόλις σήμερα εξάλλου, η στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ δήλωσε πως οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 2,2% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση σε τρία χρόνια.

Ο αριθμός, αν και είναι θετική είδηση, έχει επηρεαστεί από άλλους παράγοντες, δεδομένης μιας μείωσης 11,5% το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, που είναι το αποτέλεσμα μιας αύξησης του ΦΠΑ τότε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα