“Πιθανό νέο μνημόνιο αν δεν μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”

Προειδοποιητικά μηνύματα στην κυβέρνηση αναφορικά με την καθυστέρηση της αξιολόγησης και τους συνέπειες που θα υπάρξουν στην Ελλάδα  έστειλε ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει τον κίνδυνο ενός ακόμα, του τέταρτου, μνημονίου,  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν κάνουμε τους μάντεις κακών. Αποτυπώνουμε δεδομένα. Και τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση, δεν μπούμε στο QE (σ.σ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) και δεν αλλάξουμε σελίδα, τότε δεν αποκλείεται να χρειαστούμε νέο δανεισμό. Και ο νέος δανεισμός, όπως μάθαμε στην οκταετία αυτή, σημαίνει νέο μνημόνιο».

Τι θα σημαίνει για τη χώρα η ένταξη στο QE

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η παράλληλη ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ θα σημαίνει φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της οικονομίας, γεγονός που δύναται να οδηγήσει σε σταδιακή απόσυρση των capital controls, ενώ η Ελλάδα θα μπορέσει να επιδιώξει έξοδο στις αγορές.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Λιαργκόβας στέλνει «μήνυμα» και προς τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να παραγνωρίζονται με τη λογική των αριθμών. Ταυτόχρονα ωστόσο, τονίζει πως με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα υπάρξει μεν μια ανάσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα σταματήσει να είναι ανηφορικός.

Σημειώνει δε πως η σημαντικότερη ίσως παράμετρος που θα προκύψει από την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα