Πιο αργά και από τον… αραμπά τα ελληνικά δικαστήρια

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ότι οι ρυθμοί με τους οποίους απονέμεται η δικαιοσύνη στην Ελλάδα συναγωνίζονται αυτούς της συμπαθούς… χελώνας δεν είναι είδηση. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός που παραδέχονται όλοι εμπλεκόμενοι, από τους λειτουργούς της Θέμιδας μέχρι τους ίδιους τους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες.

Η «είδηση», ωστόσο, φαίνεται ότι ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα, έγινε κεντρικό ρεπορτάζ σε διεθνή ΜΜΕ όπως το περιοδικό «Economist» και με επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα χρίστηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αργοπορία του εγχώριου δικαστικού συστήματος.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το ενημερωτικό πόρταλ thepressproject.gr (σ.σ. που επικαλείται το δημοσίευμα του Economist) το ελληνικό δικαστικό σύστημα είναι το πιο αργό στην Ευρώπη και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν!

Τι ακριβώς δείχνουν οι αριθμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας; Ότι η εκτέλεση μία δικαστικής απόφασης απαιτεί στην Ελλάδα 1.580 ημέρες, ενώ οι ελληνικές επιδόσεις αναφορικά με το κόστος και την ποιότητα της δικαστικής διαδικασίας (δηλαδή άλλους δύο παράγοντες που λαμβάνει υπόψη ο Δείκτης Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων) είναι εξίσου κακές.

Για να έχουμε ένα συγκριτικό μέγεθος, τις καλύτερες επιδόσεις στην απονομή δικαιοσύνης παγκοσμίως τις έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο, ενώ σε σύνολο 189 χωρών η Ελλάδα είναι 132η και η Κύπρος 143η.

pinakas
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο ρεπορτάζ του Economist αναδεικνύεται και μία γεωγραφική διάσταση του θέματος, σύμφωνα με την οποία τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη παρατηρούνται στη νότια Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια στην εθνική τράπεζα της Ιταλίας και συντάκτρια έκθεσης για τα αστικά δικαστήρια, Τζουλιάνα Παλούμπο, ένας από τους λόγους που η δικαιοσύνη στη Ν. Ευρώπη αργοπορεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι σε χώρες όπως λόγου χάριν η Ιταλία, δίνεται η δυνατότητα στους δικηγόρους να προσθέτουν νέα στοιχεία και να παρατείνουν τους χρόνους, σε αντίθεση με αυτό που για παράδειγμα συμβαίνει στην στη Γαλλία, όπου οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν αυστηρές προθεσμίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα