Πιο κοντά έχουν έρθει οι Πράσινοι με την Μέρκελ, παρά με τον Σουλτς

Όλο και περισσότεροι από τις τάξεις των Οικολόγων αισθάνονται τον πειρασμό να προσεγγίσουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Γεγονός που αποτελεί ακόμη έναν κόλαφο για τον κύριο αντίπαλό της σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Μάρτιν Σουλτς, μόλις ενάμιση μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Στις αρχές του μηνός, η βουλευτίνα των Πρασίνων στο τοπικό Κοινοβούλιο της Κάτω Σαξωνίας Έλκε Τβέστεν, εγκατέλειψε την κοινοβουλευτική της ομάδα, για να συνταχθεί με τους … Χριστιανοδημοκράτες. Η κίνησή της αυτή προκάλεσε πραγματικό σεισμό στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, αναγκάζοντας την τοπική κυβέρνηση συνεργασίας Πρασίνων-SPD, που διέθετε οριακή πλειοψηφία μίας έδρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο.

Το επεισόδιο τούτο, που κανονικά θα παρέμενε μόνον ως σημαντικό γεγονός στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων, έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του κρατιδίου και μονοπωλεί εδώ και μία εβδομάδα την κύρια ειδησεογραφία των μεγάλων εφημερίδων εθνικής εμβέλειας. Ουσιαστικά, επτά εβδομάδες πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η υπόθεση Έλκε Τβέστεν υπενθυμίζει πως μεταξύ των στελεχών των Πρασίνων, πολλοί είναι εκείνοι –βουλευτές και στελέχη της βάσης–που αισθάνονται εγγύτερα στις θέσεις του CDU παρά σε εκείνες του SPD.
Η πλέον ηχηρή προσέγγιση τέτοιου είδους είναι καταγεγραμμένη στο πρόσωπο του Βίνφριντ Κρέτσμαν, μοναδικού Πρασίνου προέδρου ενός κρατιδίου–της Βάδης-Βιρτενβέργης–και υπό τον τίτλο του αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια ηγετικά στελέχη του κόμματος.
Επίσης τα δύο κόμματα έχουν συμπήξει και άλλες συμμαχίες στην Έσση και στην Σαξωνία-Άνχαλτ, όπου κυβερνά το CDU με την στήριξη των οικολόγων.

Η εποχή που οι Γερμανοί Πράσινοι κυκλοφορούσαν στη Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο), χωρίς γραβάτες και με αθλητικά παπούτσια, προκαλώντας την αγανάκτηση των συντηρητικών, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Πλέον το CDU τους προσεταιρίζεται και σε πολλά σημεία οι αλλοτινές τους διαφορές φαίνεται πως έχουν αμβλυνθεί.
Οι Πράσινοι και οι συντηρητικοί έχουν έλθει εγγύτερα στο θέμα της ασφάλειας, συμμερίζονται πολλές κοινές θέσεις όσον αφορά το προσφυγικό, δεν έχουν και τόσο αγεφύρωτες απόψεις στο θέμα της πολιτικής για θέματα οικογένειας–ιδίως μετά τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου–ενώ εμφανίζονται να έχουν ταυτόσημες απόψεις σε θέματα περιβάλλοντος.

Δημοσκοπήσεις

Προς ώρας, οι πιθανότητες του Σουλτς να γίνει καγκελάριος είναι πολύ ισχνές: το 52% των Γερμανών υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ αξίζει να διατηρήσει τη θέση της, έναντι 38% που δηλώνουν θετικοί στο πρόσωπο του Σουλτς.

Εάν το ερώτημα τεθεί αντίστροφα, μόλις το 30% δηλώνει πρόθυμο να ψηφίσει τον Σουλτς εάν η εκλογή του καγκελαρίου γινόταν άμεσα από τον λαό, ενώ το 52% θα ψήφιζε τη Μέρκελ.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στο ποσοστό του 8% σε όλες τις μετρήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα