ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ: Έτσι ήρθε η λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα

Βήμα – βήμα περιέγραψε, τις ενέργειες του προκειμένου να φτάσει στην Ελλάδα από τους Γάλλους η πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Ο μάρτυρας ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αναθέσει όλες τις επαφές με τους Γάλλους αλλά και τον πρέσβη μας στο Παρίσι.
«Η γνώση μου αφορά τον τρόπο έλευσης της λίστας την οποία τότε λέγαμε είτε Φαλτσιανί, είτε καταθέτων στην HSBC. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι είχε επικοινωνία με την ομόλογο του η οποία θα μας έδινε στοιχεία που θα μας χρησίμευαν για φορολογικό έλεγχο. Μου ζήτησε να έρθω σε επαφή με συγκεκριμένο πρόσωπο του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών ώστε να βρούμε τον τρόπο που θα μας έστελναν τα στοιχεία» κατέθεσε ο κ. Πλασκοβίτης. Μάλιστα, λίγο αργότερα υπογράμμισε ότι «δεν ακολουθήσαμε τα τυπικά βήματα της διοικητικής συνδρομής καθώς και άλλη πλευρά ήταν θετική να μας δώσεις η λίστα», είπε.
Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρειες τις επικοινωνίες του με τον Πρέσβη μας αλλά και τον Γάλλο ομόλογο του: «Εκείνος μου είπε αμέσως ναι και συζητήσαμε με ποιο τρόπο, εμπιστευτικό, θα μας τα στείλει. Του είπα μέσω της πρεσβείας μας. Στη συνέχεια εστάλη ένα φαξ στον προϊστάμενο του Γάλλου συνομιλητή μου στο οποίο αναφέρω ότι παρακαλώ για την αποστολή της λίστας. Είναι κάτι που δεν θυμόμουν δυόμιση χρόνια μετά».
Η παράληψη της αναφοράς στο επίμαχο φαξ έχει φέρει στη θέση του κατηγορούμενου για ψευδορκία του κ. Πλασκοβίτη ο οποίος επέμεινε ότι πρόκειται για μια ενέργεια χωρίς δόλο. «Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι μια βαθύτατη πικρία δώσαμε αγώνα. Έφερα και τη λίστα και να διωχθώ επειδή δεν θυμήθηκα το φαξ» είπε ο μάρτυρας.
Η εισαγγελέας της έδρας σχολίασε πως τα στοιχεία ζητήθηκαν επίσημα και « επίσημα εστάλησαν από τις Γαλλικές αρχές».

Πρόεδρος: Σε τι μορφή θα δινόταν η λίστα;
Μάρτυρας: Είχαμε την αίσθηση ότι θα ήταν με ηλεκτρονική μορφή. Λίγες ημέρες αργότερα ενημερώθηκαν από την κ. Χατζή ( διευθύντρια του υπουργού) ότι τα στοιχεία είχαν παραληφθεί. Η αποστολή μου εκεί είχε ολοκληρωθεί.
Πρόεδρος: Ο υπουργός σας είπε για την προέλευση των στοιχείων;
Μάρτυρας: Ναι. Είπε για στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι από ελβετική τράπεζα. Μου είπε ότι θα είχαν ένα χαρακτήρα εμπιστευτικότητας για να μην εκτεθούν οι γαλλικές αρχές έναντι των ελβετικών.
Πρόεδρος: Νόμιμα ή παράνομα τα είχαν αποκτήσει και γι αυτό ζητούσαν εμπιστευτικότητα. Μήπως έγινε στα όρια της νομιμότητας….
Μάρτυρας: Μα δεν υπήρχε λόγος να εκθέσει κανείς τον τρόπο που απέκτησε τα στοιχεία. Θεωρώ ότι αν μπορείς να έχεις στοιχεία για φοροφυγάδες τα παίρνεις και τα αξιοποιείς σύμφωνα με το νόμο.
Πρόεδρος: Πάντως, η ηλεκτρονική μορφή με διάρρηξη έγινε …
Μάρτυρας: Όχι από εμάς. Εγώ θεωρώ ότι τα πήραμε νόμιμα…
Η σύσκεψη

Ο κ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την αξιοποίηση της λίστας, με εμπιστευτικότητα και νόμιμο τρόπο. «Οι τοποθετήσεις μας ήταν πως ήταν χρήσιμη για να στοχεύσουμε τους φορολογικούς μας ελέγχους» υπογράμμισε.
Πρόεδρος: Τι εντύπωση έχετε για τον κ. Παπακωνσταντίνου;
Μάρτυρας: Ο υπουργός ήθελε να δώσει τη μάχη για την διάσωση της χώρας. Αυτή την αντίληψη είχα. Από τις ενέργειες που έβλεπα τις προσπάθειες του…ήταν πολύ απαιτητικός , ήθελε να υπάρχει έργο….Η αίσθηση που είχα είναι ότι ήθελε με κάθε τρόπο να πετύχει στο μέτωπο της φοροδιαφυγής γιατί πιστεύαμε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι δυσμενείς όροι του

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα