Πληγή (που δεν κλείνει) το ασφαλιστικό

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Θα είναι το ασφαλιστικό το τέλος της δεύτερης φοράς αριστερής κυβέρνησης; Αυτό είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που οι δανειστές επιμένουν για μεταρρυθμίσεις και ζητούν περικοπές ακόμα και στις σημερινές συντάξεις. Επιπλέον περικοπές, καθώς τα τελευταία χρόνια οι συντάξιμες αποδοχές έχουν μειωθεί κατ’ επανάληψη.

Να κλείσει ένα-ένα τα εσωτερικά μέτωπα θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα, παίζοντας το ισχυρό χαρτί του, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγήθηκαν να βγει ο ίδιος μπροστά και να σηκώσει το βάρος των «διαπραγματεύσεων» στο εσωτερικό της χώρας, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να αλλάξει την ατζέντα και κυρίως να περιορίσει τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας προτίθεται να πραγματοποιήσει συνάντηση μετά την επιστροφή του από το Νταβός με εκπροσώπους των αγροτών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι θεωρείται βέβαιο πως οι κινητοποιήσεις τους θα σταματήσουν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αφότου πρώτα κορυφωθούν στη Θεσσαλονίκη όπου την Πέμπτη ξεκινά η μεγάλη αγροτική έκθεση Agrotica.

Ο πρωθυπουργός όμως θα επιχειρήσει να τους πείσει να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς αυτές είχαν τις πρώτες αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα: την Πέμπτη το βράδυ έγινε γνωστό πως αναβλήθηκε η επίσκεψη στη χώρα του επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος επρόκειτο να παρευρεθεί στην έκθεση. Μια εξέλιξη που προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση, καθώς κάποιοι ερμηνεύουν την αναβολή της επίσκεψης σε αντίποινα της Ευρώπης.

Ολοκληρωμένο σχέδιο

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα πείσει όλες τις πλευρές, αλλά κυρίως να το υλοποιήσει και μάλιστα άμεσα έτσι, ώστε να ολοκληρωθεί η πολυπόθητη αξιολόγηση που όλα δείχνουν πως οι δανειστές θέλουν να παραπεμφθεί στις καλένδες. Εκείνοι δεν έχουν καμία βιασύνη, σε αντίθεση με την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό που έχει δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα: τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά έχει πολιτικό αντίπαλο ο οποίος, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απολαμβάνει της αποδοχής των ψηφοφόρων και μάλιστα δείχνει να διεκδικεί τα πρωτεία από τον Αλέξη Τσίπρα. Αν και κύκλοι του Μαξίμου αποδίδουν τα αποτελέσματα αυτά σε τακτικισμούς συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης, εξηγώντας πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πολιτικός τους αντίπαλος, παρ’ όλα αυτά η ανησυχία είναι έκδηλη μιας και η πολιτική τακτική σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Επιχείρηση Νταβός

Μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί, ο Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε να ξορκίσει το Grexit που παραμονεύει στη γωνία ελέω καθυστερήσεων, μέσω της τοποθέτησής του στο Νταβός. «Δεν είναι ώρα για διάφορα “exits”, είτε για “Grexit”, είτε για “Brexit”, είτε για διχασμούς, είτε για τείχη, είτε για διαφοροποιήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει πως «είναι ώρα για περισσότερη Ευρώπη: Κοινοί κανόνες, εμβάθυνση της Δημοκρατίας, ενίσχυση της αλληλεγγύης, αυξημένος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για να περιορίσουμε τις ανισότητες, τραπεζική ενοποίηση με ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι ώρα να γυρίσουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης, που είναι η Δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή.

Στην ανάγκη, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, να υπάρξουν πολιτικές που θα οικοδομούν ξανά το κοινωνικό κράτος που επλήγη τα τελευταία χρόνια από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρθηκε σε άλλο σημείο ο Αλ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως, αυτή η προσαρμογή ήταν δυστυχώς μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, για κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα να μειώσουμε τα ελλείμματα, αλλά, ταυτόχρονα, να απολέσουμε περίπου 25%του ΑΕΠ, είχαμε μία τρομακτική αποανάπτυξη και ταυτόχρονα μία τρομακτική διόγκωση της ανεργίας, όπου από το 7% το 2008 που είχαμε περίπου ίδια ανεργία με τη Γερμανία, τώρα έχουμε πάει στο 25%, ενώ η Γερμανία έχει πάει στο 4,5%».

«Η Ελλάδα χρειάζεται, λοιπόν, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι, εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη, χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για επενδύσεις και ταυτόχρονα, όμως, και πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά-σιγά και το κοινωνικό κράτος», συμπλήρωσε.

Η τελευταία φράση του πρωθυπουργού αποκαλύπτει και τη στόχευσή του: «ναι» στα μέτρα, αλλά «ναι» και στα αντιμέτρα τα οποία θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος προς όφελος των αδυνάτων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα