«Πληρώνουμε τον… λογαριασμό του Τσίπρα»

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

 

Από την ημέρα που πήρε την απόφαση να ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία άκουσε πολλά. Στοχοποιήθηκε όσο λίγοι συνάδελφοί του και τα έβαλαν ακόμα και με την οικογένειά του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης όχι μόνο δεν τους έκανε το… χατίρι να τα παρατήσει, αλλά έγινε αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποτελεί τη «φωνή» της Ν.Δ..

Στην «Α» λέει ευθέως ότι δεν κρύβεται, στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ενώ χαρακτηρίζει τυχοδιώκτη και ανίκανο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τη βραδιά των Ιμίων. Ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Άμυνας, πήγε και έριξε στεφάνι στο σημείο που χάθηκαν οι τρεις ήρωες. Η τουρκική προκλητικότητα έχει πιάσει κόκκινο και η πολιτική τους των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο δημιουργεί έκρυθμο περιβάλλον. Τι μήνυμα θα στέλνατε στη γείτονα αλλά και στην κυβέρνηση της χώρας μας;

«Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο. Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαμφισβήτητα. Από την άλλη, είναι δυστυχώς αδιαμφισβήτητη και η τουρκική επιθετικότητα και η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα καινούργιο status quo. Σε αυτήν την περίπτωση έπρεπε ο ελληνισμός να είναι ενωμένος και ψύχραιμος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε κανένα σημείο της διαδρομής από κινήσεις είτε ψυχολογικών επιχειρήσεων, όπως η τελευταία που έγινε με την προσέγγιση των αρχηγών στα Ίμια. Είτε από άλλες προκλήσεις και να ξεκινήσουμε έναν καβγά που η Τουρκία τον χρειάζεται. Αν επιλέξουμε να κάνουμε καβγά με την Τουρκία, θα επιλέξουμε εμείς το πότε. Άρα, το μήνυμα προς τους Τούρκους είναι ότι “δεν σας φοβόμαστε, το Αιγαίο είναι ελληνικό, γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν, τα σύνορα δεν αλλάζουν” και στην ελληνική πολιτική ηγεσία “δεν τσιμπάμε».

 

Ο Ερντογάν όμως αμφισβητεί ευθέως τη συνθήκη της Λωζάννης και έχει φτάσει σε σημείο αποθράσυνσης. Υπάρχει αδράνεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης;

«Αδράνεια δεn θα το έλεγα. Η ελληνική κυβέρνηση, για να είμαστε δίκαιοι, καταδίκασε σε όλους τους τόνους της προκλητικές δηλώσεις του κυρίου Ερντογάν. Όμως, δυστυχώς, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι σχέσεις ισχύος. Και άμα αφήνεις τη χώρα σου να είναι πιο ανίσχυρη, είναι ανυπεράσπιστη έναντι του διεκδικητού ισχυρού. Η κυβέρνηση φταίει, γιατί αφήνοντας την Ελλάδα, π.χ. με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης, να είναι στο κενό π.χ. πλήττει το εν γένει αξίωμά μου της χώρας και κάνει την Τουρκία να έχει αυτές τις ορέξεις».

 

Κωδικός «Δεύτερη αξιολόγηση»! Για την ώρα φαίνεται να μην κλείνει, ενώ η πρώτη έκανε να κλείσει δύο χρόνια. Η δεύτερη, βλέπετε, να κλείνει πριν το τέλος του 2017;

«Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση το 2017, δεν υπάρχει ευρώ. Δεν περνάμε τον Ιούλιο. Δεν θέλω να σκεφτώ την περίπτωση να μην περάσει η αξιολόγηση. Θα σήμαινε την απόλυτη εθνική συμφορά».

 

Το λέω από την άποψη ότι οι κυβερνώντες μας έχουν συνηθίσει κάθε 15 μέρες να κάνουν δηλώσεις –όταν έπεται ένα Eurogroup– ότι «τώρα θα κλείσει η αξιολόγηση» και τελικά έχουν εφαρμόσει μόλις το 30% από αυτά που έχουν υποσχεθεί…

«Η αποκάλυψη περί της μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων είναι παράπηγμα για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Μέχρι εκεί του φταίνε οι κακοί ξένοι, το κακό ΔΝΤ κ.λπ. Όταν όμως πας σε ένα Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και σε ένα δεύτερο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και δεν έχεις υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα –ας αφήσω το 30% που λέει ότι είναι το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης– το 70% που σημαίνει ότι είναι καθαρά δημοκρατικό. Αυτό σημαίνει ότι έχεις κάνει καλά τη δουλειά σου, εκτός κι αν δεν έχεις κάνει καν τη δουλειά σου και δεν έχεις τηρήσει τη συμφωνία, δεν μπορείς να περιμένεις κάποιους άλλους να τηρήσουν τη συμφωνία. Άρα η ευθύνη που έχει ο κ. Τσίπρας προσωπικά για την καθυστέρηση είναι τεράστια. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι θα προλάβει ούτε της 20ής Φεβρουαρίου, ελπίζω μόνο να πέφτω έξω».

 

Αν δεν προλάβει την 20ή Φεβρουαρίου, πιστεύετε ότι η Ν.Δ. πρέπει να πιέσει ακόμη περισσότερο προκειμένου η χώρα να πάει σε εκλογές;

«Η Ν.Δ. ζητάει τις εκλογές από πέρυσι τον Μάρτιο. Πάρα πολλοί μάς λοιδόρησαν τότε. Ο λόγος που ζητήσαμε τις εκλογές από τότε είναι γιατί είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά κι ότι η παραμονή του στην εξουσία απλώς μεγαλώνει τον λογαριασμό για τους Έλληνες πολίτες. Το ίδιο λέμε και τώρα. Παρέρχονται οι εβδομάδες χωρίς αξιολόγηση, η Ελλάδα δεν μπαίνει στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης, τα ελληνικά ομόλογα ανεβαίνουν συνέχεια ως προς τις αποδόσεις τους. Όλα αυτά είναι πολύ αρνητικά για την ελληνική οικονομία. Αν αυτό συμβεί λίγο παραπάνω, η επίτευξη του στόχου 2,7% της ανάπτυξης του 2017 θα είναι παντελώς ανέφικτη και άρα θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα νέας δημοσιονομικής τρύπας το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά είναι πράγματα, τα οποία, δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να τα καταλάβει. Δεν καταλαβαίνει ότι στην οικονομία μετράει πάρα πολύ ο χρόνος, ο χρόνος είναι χρήμα, και αφήνει τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος για να διαχειρίζεται τα εσωτερικά προβλήματα τους κόμματός του. Για τα εσωτερικά τού ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα χάνει δισεκατομμύρια».

 

Τι παραπάνω θα κάνει η Ν.Δ., κύριε αντιπρόεδρε; Και εν τέλει γιατί θέλει ο κ. Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός και να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που έχουν ψηφιστεί; Γιατί να πάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης αυτήν την καυτή πατάτα στα χέρια του;

«Είναι τελείως βέβαιο ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα είναι πολύ καλύτερη από του κ. Τσίπρα και θα κλείσει την αξιολόγηση πάρα πολύ γρήγορα. Γιατί η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη, ξέρει να κάνει τη δουλειά και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πολλή μεγάλη αξιοπιστία στο εξωτερικό. Άρα συνδυαζόμενα αυτά θα δώσουν την ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να κλείσουν γρήγορα τη διαπραγμάτευση και να ασχοληθούν με το σοβαρό. Το σοβαρό είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Όμως προαπαιτούμενο γι’ αυτό είναι να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση. Με την ελληνική οικονομία σε αβεβαιότητα, γιατί να έρθεις να επενδύσεις στην Ελλάδα; Άρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν με το καλό γίνει πρωθυπουργός, θα τρέξει γρήγορα και θα τα κάνει αυτά. Ποια η διαφορά: αν οι εκλογές αργήσουν, οι αποφάσεις θα είναι πολύ δυσκολότερες και σκληρότερες από ό,τι αν οι εκλογές γίνουν γρήγορα. Αν είχαν γίνει πέρσι τον Μάρτιο, κανείς δεν θα μας έλεγε ότι 4,5 δισεκατομμύρια είναι η τιμή που μπήκε στην Ελλάδα, γιατί ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε πάρα πολύ τη δεύτερη αξιολόγηση. Του λέγαμε “φύγε, γιατί θα το πληρώσουμε”, και το πληρώνουμε. Δικαιώθηκε η Ν.Δ. στην πρόβλεψη και την κριτική της. Τώρα πάει, σας λέμε ότι πρέπει να φύγει ΤΩΡΑ. Αν καθυστερήσει ακόμη μερικούς μήνες, δεν θα είναι 4,5 τα δισεκατομμύρια, θα είναι 7, 8. Κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός μεγαλώνει, γι’ αυτό πρέπει να φύγει».

 

Άρα ό,τι έχει ψηφιστεί θα εφαρμοστεί…

«Δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τη ζημιά που έχει ήδη κάνει ο κ. Τσίπρας. Είναι μια ζημιά που θα την επωμιστεί ο ελληνικός λαός. Είναι ένα κόστος της Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου του 2015 έκανε λάθος, επέλεξε έναν τυχοδιώκτη για πρωθυπουργό, έναν άνθρωπο ανίκανο να κάνει αυτή τη δουλειά και αυτός βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Αυτός είναι ένας λογαριασμός που δυστυχώς οι Έλληνες πρέπει να τον επωμιστούμε. Το θέμα είναι να μη μεγαλώσει ο λογαριασμός. Να κλείσουμε αυτή την αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω. Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές».

 

 

«Τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου»

 

Εσείς προσωπικά, κ. Γεωργιάδη, έχετε υποστεί πόλεμο όσο λίγοι. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν έχετε χάσει καμία εκλογική αναμέτρηση ως απλός βουλευτής, αλλά έχετε φτάσει να είστε νο2 στη Ν.Δ. Τι τίτλο θα βάζατε για τον εαυτό σας;

«Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δεν είμαι νο2 στη Ν.Δ., δεν έχει νο2, έχει μόνο νούμερο 1».

 

Είστε αντιπρόεδρος…

«Έχει μόνο νούμερο 1. Τυγχάνει να έχω μια στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος μου έχει αναθέσει ο ίδιος μια πολύ υπεύθυνη θέση. Μακριά από μένα τα νούμερα 2, 3, 4. Πράγματι, ευχαριστώ τους συμπολίτες μου, οι οποίοι σε κάθε αναμέτρηση όχι μόνο με εκλέγουν βουλευτή διαρκώς, αλλά ανεβάζουν διαρκώς και τους σταυρούς μου. Αυτό είναι μια τιμή και μια ευθύνη σε μένα. Θα έλεγα σε όσους με ακούν και θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική να μη διστάζουν να δίνουν μάχη για τις ιδέες τους. Εγώ, όπως έχετε δει, μπαίνω πάντα στη φωτιά. Δεν κρύβομαι. Πολλοί αυτό το θεωρούν αυτοκτονία στην πολιτική και ότι έχει πολιτικό κόστος μέγα. Εγώ έχω αποδείξει ότι, αν κάνεις τη δουλειά σου, ο κόσμος είναι εδώ για να σε επιβραβεύσει».

 

Οπότε, τι τίτλο θα βάζατε για τον εαυτό σας;

«Όλα μπορούν να συμβούν».

 

 

 

«Ο Σαμαράς έφτασε

ένα βήμα πριν βγάλει

την Ελλάδα από τα μνημόνια

 

Ο Σαμαράς μέσα σε δυόμισι χρόνια ολοκλήρωσε 4 αξιολογήσεις και ο Τσίπρας μέσα σε δύο χρόνια μόλις μία. Προεκλογικά ο κ. Σαμαράς τα έλεγε, παρ’ όλα ταύτα ο κόσμος το 2015 δεν τον ψήφισε…

«Κατ’ αρχάς, για να είμαι ειλικρινής, το ποσοστό που πήρε η Ν.Δ. στις εκλογές του Ιανουαρίου δεν ήταν κακό. Θα έλεγα και θριαμβευτικό υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί είχαμε πάει με έναν πολιτικό αντίπαλο που υποσχόταν σε όλους τα πάντα. Πώς μπορείς να πολεμήσεις κάποιον που λέει “βάζω κάτω τα νούμερα και μπορώ να κατεβάσω τον ΕΝΦΙΑ 7% φέτος, 7% του χρόνου”; Γενναία σου λέει, “θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ”. Μετά λες “θα μειώσω τον ΦΠΑ άλλες δύο μονάδες”. “Τον ΦΠΑ; Ποιον ΦΠΑ; Θα τον καταργήσω!”. Μετά λέει “θα ανεβεί ο βασικός μισθός 50 ευρώ, δηλαδή να πάει 751”. Ό,τι και να λέγαμε, είχε ο κ. Τσίπρας την εύκολη λύση. Μοίραζε αέρα κοπανιστό. Άρα, στην πραγματικότητα, ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Ο κόσμος ήταν κουρασμένος, ήθελε καλύτερες μέρες, δυστυχώς είχε πιστέψει τις ανοησίες του Βαρουφάκη ότι μπορούμε να εκβιάσουμε την Ευρώπη και παρασύρθηκε. Αυτό έγινε. Ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε ένας πάρα πολύ καλός πρωθυπουργός, ένας εξαιρετικά εργατικός πρωθυπουργός. Έφτασε ένα βήμα πριν βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια, αλλά δυστυχώς τον ρίξανε με την εκλογή του προέδρου της Ν.Δ., ήταν πολύ μοιραία αυτή η διαδικασία. Εάν η εκλογή του προέδρου της Ν.Δ. δεν ήταν τον Μάρτιο του 2015, αλλά τον Μάρτιο του 2016, η Ελλάδα δεν θα είχε τρίτο μνημόνιο».

 

Γιατί έφυγε, κ. Γεωργιάδη;

«Γιατί τον καταψήφισε ο ελληνικός λαός».

 

Γιατί έφυγε, από την ηγεσία της Ν.Δ.;

«Ήταν μια προσωπική του απόφαση και δεν έλαβα εγώ μέρος σε αυτήν. Μετά την ήττα στο δημοψήφισμα θεωρούσε και ο ίδιος ότι αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάκαμψη της Ν.Δ. Είναι μια προσωπική απόφαση που έλαβε τότε ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτά πια δεν έχουν σημασία. Η Ν.Δ. προχώρησε στην εκλογική διαδικασία του νέου αρχηγού. Ήρθε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Έχει ανανεώσει πάρα πολύ την παράταξη. Έχει δώσει νέα ορμή. Προηγείται η Ν.Δ. 10-15 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Νομίζω ότι για τη Ν.Δ. τα πράγματα πάνε καλά. Για την Ελλάδα πάνε άσχημα».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα