«Πληρώστε τις δόσεις, για να μη γίνετε Ζιμπάμπουε»

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη αποπληρωμή δόσεων 1,5 δισ. αναφέρεται η «Telegraph». Η βρετανική εφημερίδα, με προκλητικό της δημοσίευμα , επικεντρώνεται στην Ελλάδα και τονίζει πως «αν  η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ θα γίνει ένας παρίας σαν τη Ζιμπάμπουε».

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γνωστός για τις θέσεις του έναντι της Ελλάδας αρθρογράφος Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ λέει ότι ποτέ στο παρελθόν μια χώρα του προηγμένου κόσμου δεν έφτασε στο σημείο να μην μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ, συμπληρώνει ότι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ θα ενταχθεί στους παρίες του κόσμου και θα μοιάζει με τη Ζιμπάμπουε.

Βέβαια η εφημερίδα, μετά την κατακραυγή για το άρθρο όπου παρουσίαζε τα … νέα ελληνικά χαρτονομίσματα της δραχμής, παραθέτει και την άποψη του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη που διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα ποσά (κρυμένα τα χαρακτηρίζει η εφημερίδα) που μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για τη χώρα

“Είναι υπερβολές” λέει ο κ. Σταθάκης και συμπληρώνει πως “υπάρχουν περίπου 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας”.

Ωστόσο η εφημερίδα σπεύδει να συμπληρώσει την άποψη ανώνυμου τραπεζίτη που λέει ότι “τα χρήματα είναι ήδη κάτω από τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα χρησιμοποιήσουν για άλλους λόγους πώς θα πληρώσουν συντάξεις τον επόμενο μήνα;”.

Κάπως έτσι η Telegraph καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο (να γίνει Ζιμπάμπουε) ενώ παραθέτει μια ακόμη άποψη που λέει ότι μπορεί η χώρα να πει ότι δεν μπορεί να πληρώσει για έξι μήνες… Άποψη που για πρώτη φορά ακούγεται και η εφημερίδα επίσης αποφεύγει να μιλήσει με… ονοματεπώνυμα, λέγοντας αυτά ότι τα λέει ένας ειδικός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα