Πλησιάζει η απόδραση μέσω εκλογών…

Ο Αλέξης Τσίπρας νιώθει πλέον ότι τα χαμογελαστά τετ-α-τετ και οι εναγκαλισμοί με την Άνγκελα Μέρκελ ανήκουν στο παρελθόν, καθώς η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση δείχνει ότι δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε υποσχέσεις των δανειστών που δεν τηρούνται.

Το ίδιο συναίσθημα είχε νιώσει και ο προκάτοχός του Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης Σαμαράς, με τη διαφορά ότι ο τέως πρωθυπουργός κουβαλούσε στην πλάτη του δύο μνημόνια. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας έφτυσε… αίμα για να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο και να ικανοποιήσει τους δανειστές, με μόνους χαμένους τους πολίτες και την ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ (καθώς αποχώρησαν ισχυρά εσωκομματικά στελέχη όπως ο Πάνος Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Φυσικά το δια ταύτα είναι τι γίνεται τώρα. Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αυτοαπομονώνεται με παιχνίδια τακτικής, τους κομισάριους να περιμένουν εντολές άνωθεν και το ΔΝΤ να προσπαθεί να βάλει τους δικούς του κανόνες εις βάρος κυρίως της Ελλάδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ρισκάρει. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαιώνουν καλά ενημερωμένες πηγές που βιώνουν από πολύ κοντά την καθημερινότητα του Αλ. Τσίπρα.

 

Το εκλογικό σενάριο

Όπως υποστηρίζουν, έχει συμφιλιωθεί σε απόλυτο βαθμό με την προσφυγή στις κάλπες, σενάριο που μέχρι πρότινος απέρριπτε χωρίς δεύτερη σκέψη. Άλλωστε ο ίδιος δεν δέχεται επ’ ουδενί να είναι το όνομα του εκείνο που θα βρίσκεται στο σημείο υπογραφής ενός 4ου μνημονίου. Διόλου τυχαία δεν είναι η επίθεση την Πέμπτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Μαξίμου τον κατηγόρησε ευθέως πως φλερτάρει με ένα νέο μνημόνιο, τονίζοντας μάλιστα πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδόν το επιζητά. Είναι μέρος της τακτικής που ακολουθείται μέχρι τουλάχιστον να αλλάξει και αυτή: εντός των συνόρων ο πρωθυπουργός θα απειλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αν δεν κατεβάσει τους τόνους τότε νομοτελειακά θα είναι εκείνος που θα κληθεί αρχικά να επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις και στη συνέχεια να σηκώσει το βάρος μιας νέας συμφωνίας με επιπλέον μέτρα. Και εκτός συνόρων, πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος κάτι που προβλέπεται από την αρχική συμφωνία, τότε η χώρα θα μπει σε προεκλογική διαδικασία και πολιτική αστάθεια.

Αν και γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου πως οι απειλές τους ίσως να αποδειχθούν κενές περιεχομένου, στην παρούσα φάση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί.

 

Υποχωρήσεις;

Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα είχε αντίρρηση, λένε εκείνοι που γνωρίζουν καλά, να κάνει κάποιες υποχωρήσεις ακόμα και στα εργασιακά αν ήταν αρκετές για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει και το θέμα του χρέους. Με την διαφορά ότι αισθάνεται πως βρίσκεται απέναντι σε τείχος με τους δανειστές να ζητούν ακόμα περισσότερα. Αργά το βράδυ της Πέμπτης σχολιαζόταν έντονα πως και η σχετική δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί εργασιακών και ιδιωτικοποιήσεων μόνο τυχαίες δεν είναι, σημειώνοντας πως η Ε.Ε. σέρνεται πίσω από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να ικανοποιηθεί το Βερολίνο και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών της Άνγκελα Μέρκελ.

Παρόλα αυτά κυβερνητικά στελέχη εμμένουν πως η λύση θα δοθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μολονότι όλα δείχνουν το αντίθετο. Μάλιστα ο Γ. Σταθάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν απέκλεισε οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν μέχρι και τον Ιανουάριο, προετοιμάζοντας το έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση ο χρόνος μοιάζει να εξαντλείται στις αρχές του νέου έτους καθώς να δεν υπάρξει καθαρή συμφωνία τότε η επόμενη μέρα το μόνο που μπορεί να σημάνει είναι εκλογικές σειρήνες.

 

Έτοιμα μέτρα από τις Βρυξέλλες 

Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες φαίνεται να σχεδιάζουν για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. Αυτό υπονόησε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του. Αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας πως «οι συζητήσεις είναι πολύ παραγωγικές και πολύ πρόοδος έχει συντελεστεί» ξεκαθάρισε πως χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις για να προσθέσει πως «έχουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα».

Και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του σημείωσε πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Αυτό που εύχομαι για την Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση του προγράμματος είναι να χτίσουμε μια ιστορία επιτυχίας» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος αναφερόμενος στην επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε πως εφόσον η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και να δεχθούν να προχωρήσουν σε «θετικές συνομιλίες» για το ελληνικό χρέος, ζητώντας και πάλι «συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».

Σε όλα αυτά προστίθεται η στάση του Γερμανού, Β. Σόιμπλε, ο οποίος εστιάζοντας στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές δεν φαίνεται διατεθειμένος να ασχοληθεί με την Ελλάδα. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες έχει βρεθεί και στο στόχαστρο των γερμανικών ΜΜΕ τα οποία τον αποκαλούν… ψεύτη όσον αφορά τη μίνι σύνοδο για την Ελλάδα την οποία διέψευσε. Εξηγούν μάλιστα πως αναγκάστηκε να την ακυρώσει μόλις διέρρευσε για να μην αποκαλυφθεί πως υποχωρεί από τις αρχικές του θέσεις για το ελληνικό χρέος. Κάτι που όμως είναι αυτονόητο με δεδομένο πως εκείνος θέλει το ΔΝΤ αλλά το ταμείο θέλει συμφωνία για το χρέος!

Εάν πραγματοποιούνταν η μίνι Σύνοδος, αυτό θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με δημόσια παραδοχή ότι βάζει στην ατζέντα το ζήτημα του χρέους, μία –κατά τον ίδιο– «κόκκινη» γραμμή που θα του κόστιζε πολιτικά και δη περίπου 10 μήνες πριν από τις εκλογές. Ο ίδιος έχει πει επανειλημμένως ότι οποιαδήποτε συζήτηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα