Ποια μέτρα για τη στήριξη των προνοιακών δομών ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Στην κατάργηση του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής) και του rebate (αναγκαστική έκπτωση) από όλα τα κοινωφελή ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα προχωρά το υπουργείο Υγείας από αυτόν τον μήνα προκείμενου να τα στηρίξει για να μην αφανιστούν, όπως είπε, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Εξήγησε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν στα ιδρύματα claw back και rebate που οδήγησαν σε μείωση του ημερήσιου νοσηλίου, από 34 ευρώ σε 18 με 20 ευρώ.

«Προχωράμε σε αυτή την κίνηση για να πάρουν μία ανάσα αυτά τα ιδρύματα. Κάποιος πρέπει να νοιαστεί για τους αδυνάμους κι αυτοί δεν είναι οι δανειστές» είπε ο κ. Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι οι δανειστές με την πρότασή τους, αξιώνουν 900 εκατ. ευρώ περικοπές από την Πρόνοια και τόνισε ότι αυτό είναι «διαστροφικό και καταστροφικό».

Όπως ανακοινώθηκε, επίσης, οι δομές προστατευόμενης διαβίωσης, γνωστές και ως προστατευόμενα διαμερίσματα, θα υπάγονται πλέον στο κλειστό νοσήλιο, δηλαδή θα μπορούν να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί εντός των ημερών με την έκδοση υπουργικής απόφασης.

Το υπουργείο Υγείας προχωρά ακόμη στη σύνταξη νέου νόμου που θα ορίζει το καθεστώς λειτουργίας των μονάδων φροντίδας χρονίως πασχόντων ατόμων. Ο νέος νόμος θα προβλέπει αξιοκρατικά κριτήρια λειτουργίας, ώστε το κράτος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πως λειτουργούν.

Το τρίτο μέτρο που ανακοινώθηκε για την οικονομική ανακούφιση των προνοιακών δομών είναι η κατάργηση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών και η αντικατάσταση τους από κρατικούς φορείς ελέγχου.

Ο κ. Κουρουμπλης αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση είπε επί λέξη: «Είναι μία δύσκολη μέρα, αλλά στα δύσκολα φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι. Αλλά ο ελληνισμός έχει εμπειρία από δυσκολίες, έχει γερό dna και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με έγγραφο του υπουργείου Υγείας το οποίο φέρεται ότι εστάλη στις διοικήσεις των νοσοκομείων και προτρέπει έμμεσα για τη στήριξη του “Όχι” στο δημοψήφισμα, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να στηρίξουμε το “Όχι”. Αν όμως η κυβέρνηση δεχθεί την περικοπή των 900 εκατ. ευρώ από την πρόνοια, όπως έχει προταθεί από τους θεσμούς, εγώ θα παραιτηθώ». Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν για το αν υπάρχει το επίμαχο έγγραφο προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε «ενημερωτικό σημείωμα».

Ο υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα μαυραγοριτισμού στο θέμα των φαρμάκων.«Θα μετανιώσει σκληρά όποιος επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Υπήρξε φαρμακαποθήκη στην Αθήνα που εκβιαστικά ζητούσε μόνο μετρητά για να δώσει φάρμακα, αλλά με τη δική μας βούληση το ζήτημα αντιμετωπίστηκε».

Επίσης, τόνισε ότι μέχρι τώρα κανένα νοσοκομείο δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα και έλλειψη υλικών. «Υπάρχουν διαθέσιμα 164 εκατ. ευρώ, ζωντανά χρήματα, άμεσα διαθέσιμα, για τα νοσοκομεία αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα» κατέληξε.

Ερωτηθείς ο κ. Κουρουμπλής, σχετικά με την ανησυχία των φαρμακοποιών ότι ζητήθηκε να μην παίρνουν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, εξήγησε: «Ζήτησα απλώς να επιδείξουν ευαισθησία, στις περιπτώσεις των ανθρώπων εκείνων που δυσκολεύονται να καταβάλουν τη συμμετοχή τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα