Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν Σταθάκης και Γκάμπριελ

Τα χέρια έδωσαν Γιώργος Σταθάκης και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, (παρουσία και του Πάνου Σκουρλέτη) κατά την παραμονή του τελευταίου στην Αθήνα και υπέγραψαν  συμφωνίες για την παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας στην προώθηση των εξαγωγών και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου με θέμα το νέο τοπίο που δημιουργείται στην Ελλάδα και τη Γερμανία μετά το 2020.

Σε ομιλία του ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου η απόφαση για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στοίχισε μεν 30.000 θέσεις εργασίας αλλά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών οδήγησε στη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων.

Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεταστροφή στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής των νησιών στην Ελλάδα από το πετρέλαιο στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο στη χώρα μας είναι υψηλότερο από την ΕΕ. Σημείωσε ότι σε αυτά τα πεδία υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας με την Ελλάδα καθώς και ότι το 80% της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία εξάγεται, κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα και συζητάμε τα θέματα της ανάπτυξης με μεγαλύτερη αισιοδοξία, προσβλέποντας σε μεταστροφή της οικονομίας από το τρέχον έτος. Τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος σηματοδοτεί προσανατολισμό στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον τομέα της ενέργειας καθώς στις διατάξεις του μπορούν να ενταχθούν μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες ανανεώσιμων πηγών, βιοκαυσίμων, υβριδικοί σταθμοί στα μη διασυνδεδεμένα νησίδα, συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης καθώς και παραγωγής θερμότητας / ψύξης από ανανεώσιμες πηγές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα