Ποινική δίωξη στον Κάντα για τα εξοπλιστικά

Ποινική δίωξη και για προμήθεια συστήματος που θα τοποθετείτο πάνω σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145 άσκησε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριανός σε βάρος του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου στην Ελλάδα της βραζιλιάνικης εταιρείας EMBRAER.

H ανάκριση για την υπόθεση ανατέθηκε στην ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπρατή η οποία μεταξύ άλλων θα αναζητήσει και ευθύνες των υπευθύνων της  σουηδικής εταιρείας Ericsson η οποία ήταν  η ανάδοχος για το σύστημα των ραντάρ.

Η νέα αυτή υπόθεση που εμπίπτει στον τεράστιο φάκελο που έχει σχηματιστεί για «μίζες» σε εξοπλιστικά προγράμματα αποκαλύφθηκε μετά από την απολογία του Αντώνη Κάντα.

Αναλυτικότερα, η υπόθεση  αφορά τη σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία ERICSSON και ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145. Επισημαίνεται ότι από τη βραζιλιάνικη εταιρία έχει γίνει και η προμήθεια του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Κατά την απολογία του, ο Αντώνης Κάντας  είχε υποστηρίξει ότι τον είχε πλησιάσει ο απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας Χρήστος Τούμπας που εκπροσωπούσε την EMBRAER και του είχε πει ότι αν προχωρήσει το πρόγραμμα «δεν θα τον ξεχάσει». Στη συνέχεια ο Κάντας είπε ότι πήρε 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του σε τράπεζα στη Γενεύη και ακόμη  100.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Η εμπλοκή της εταιρίας ERICSSON προκάλεσε το ενδιαφέρον των σουηδών εισαγγελέων οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία.  Εκτιμάται οτι προεχώς θα ανοίξει κύκλος έρευνας και στην Σουηδία για το σκέλος αυτό της υπόθεσης, ενώ συντομα  αναμένεται να υποβληθεί και  αίτημα δικαστικής συνδρομής

Εντωμεταξύ από εκπροσώπους της  εισαγγελίας της Βρέμης εξετάστηκε  τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αντιπρόσωπος της εταιρίας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου. Τον Π. Ευσταθίου   ενέπλεξε στην υπόθεση με τις μίζες ο Αντώνης Κάντας με την αποκαλυπτική απολογία του. Πριν μιλήσει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ όμως, ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας στη χώρα μας φέρεται να παραπλανά τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας εμφανιζόμενος να μη γνωρίζει τίποτα για μίζες και ύποπτες συναλλαγές.

ΕΡ: Ποιός συνήψε τις συμφωνίες πρακτόρευσης  της  Tredeco LTD  με την  S TN ATLAS  Ελεκτρόνικ και την Ραιμένταλ;

ΑΠ: Εγώ ως νόμιμος  εκρόσωπος της Tredco LTD

ΕΡ: Οι συμφωνηθείσες προμήθειες από γερμανούς ήταν ικανοποιητικές;

ΑΠ: Ηταν ικανοποιητικές. Ενα μέρος των προμηθειών μου το έπαιρνα στην Ελλάδα και ένα άλλο μέρος των  προμηθειών στην Αγγλία και όλες φορολογούνταν.

ΕΡ: Πως γινόταν η απόδοση λογαριασμών ;

ΑΠ: Με τη νόμιμη υποβολή τιμολογίων .

ΕΡ: Για ποιο σκοπό σας έδιναν αυτά τα χρήματα οι γερμανοί;

ΑΠ: Για την κάλυψη των εξόδων  των δραστηριοτήτων πρακτόρευσης των εξοπλιστικών συστημάτων καθώς και για το εύλογο κέρδος μου.

ΕΡ: Σε ποιους φορείς αποφάσεων καταβλήθηκαν τα χρηματα ;

ΑΠ: Σε κανέναν.

ΕΡ: Σε ποιο βαθμό γνώριζαν  οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών  τις πληρωμές που εσείς κάνατε;

ΑΠ: Κανείς δεν γνώριζε.

Λίγους μήνες μετά τη συγκεκριμένη κατάθεση, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Ευσταθίου για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κατά την απολογία του στον ανακριτή Γ. Μαλλή, ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι έδινε μίζες ακόμα και μετά το 2005. Επίσης, ο Παναγιώτης Eυσταθίου κατέθεσε πρόσφατα και συμπληρωματικό υπόμνημα στους ανακριτές Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο εισφέροντας περισσότερα στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα