Ποιοι σώζονται από τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Κερδισμένοι βγαίνουν 150.000 ασφαλισμένοι από τις ανατροπές στο νέο Ασφαλιστικό αφού έχουν προλάβει να «κλειδώσουν» το δικαίωμα και γλιτώνουν από τυχόν νέες παρεμβάσεις.
Οι ασφαλισμένοι αυτοί έχουν «πιάσει» τόσο τα έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας και βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη.

Ωστόσο οι προϋποθέσεις εξόδου παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς και η ηλικία συνταξιοδότησης κυμαίνεται από το 50ό, έως το 65ό έτος. «Κλειδί» αποτελεί το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, καθώς μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή διάταξη.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως γράφει το «Έθνος», πρέπει να είναι όσοι ετοιμάζονται να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, καθώς το «πέναλτι» οδηγεί σε μειώσεις. Η περικοπή για όλα τα Ταμεία είναι 6% τον χρόνο και φτάνει το 30% για όσους ανοίγουν την πόρτα εξόδου νωρίτερα.

Ωστόσο δύο «ταχύτητες» ισχύουν στο Δημόσιο. Η μείωση για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι 6% τον χρόνο (όπως σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία), ωστόσο για όσους «κλείδωσαν» δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 είναι 4,5% τον χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα