Ποιον θα διορίσει πρωθυπουργό η Λεπέν αν αναλάβει την προεδρία της Γαλλίας (φωτο)

Tον πρωθυπουργό που θα διορίσει, αν κερδίσει τις γαλλικές εκλογές της 7ης Μαϊου, “επέλεξε” η Μαρίν Λεπέν. Η ακροδεξιά πολιτικός ανακοίνωσε το Σάββατο το όνομα του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ηγέτης ενός μικρού, δεξιού, εθνικιστικού κόμματος που θα κάτσει στον πρωθυπουργικό θώκο  εφόσον η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εκλεγεί στον δεύτερο γύρο. 

Η Λεπέν εξήγησε ότι επέλεξε τον Ντιπόν-Ενιάν λόγω του «πατριωτισμού» του και του «κοινού σχεδίου» των δύο κομμάτων τους. Το βράδυ της Παρασκευής ο αρχηγός του ευρωφοβικού κόμματος Debout la France, που ήταν υποψήφιος και αυτός για την προεδρία της Γαλλίας αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο αφού συγκέντρωσε ποσοστό 4,7%, είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Εθνικό Μέτωπο και θα στηρίξει τη Λεπέν.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, η Λεπέν έπλεξε το εγκώμιο του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν γιατί έχει «την τόσο σπάνια ικανότητα σήμερα να λέει όχι, να μην υποκύπτει όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας».

«Είναι μια ιστορική ημέρα διότι βάλαμε το συμφέρον της Γαλλίας πάνω από τα προσωπικά και τα κομματικά συμφέροντα» είπε από την πλευρά του ο Ντιπόν-Ενιάν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το κίνημά του θα παραμείνει «πλήρως ανεξάρτητο». «Για τη Γαλλία, καλώ τους Γάλλους να ενωθούν μαζί μας και να σώσουν τη χώρα τους, όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Η Λεπέν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα ηττηθεί στις 7 Μαΐου από τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να διευρύνει την εκλογική βάση της ώστε να αυξήσει τα ποσοστά της καθώς απομένει πλέον μόλις μία εβδομάδα πριν από τον καθοριστικό δεύτερο γύρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα