Ποιος θα κουνήσει την COSCO από το λιμάνι;

Ένα τηλεφώνημα από… μακρυά δέχτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ακουσε από την άλλη άκρη της γραμμής τον Κινεζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ να τον συγχαίρει για τη εκλογική νίκη του στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα ο ο πρωθυποτργόσ τησ Κίνας δεν έμνεινε στα συγχαρίκαι λια όπωσ λένε κυβενρητικέσ πηξγέσ οι δύο άντερσ σηζήτησνα τα διαδικαστικά τησ οργα΄νσωση ενόσ ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο θα ταξιδέψει στην Κίνα, προκειμένου να προετεοιματσεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα του Αλέξη Τσίπρα.

Μέχρι εδώ τίποτα δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, ωστόσο από τα όσα φέρεται να συζήτησαν τηλεφωνικά ο Αλ. Τσίπρας με τον Λι Κετσιάνγκ μοιάζει να βγαίνει είδηση η οποία αφορά το μέλλον των κινεζικών επενδύσεων –προεξάρχουσας της ΨΟΣΨΟ συμπληρώνουμε εμέις– στην Ελλάδα. Κι εξηγούαμστε…

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι ο Λι Κετσιάνγκ δεσμεύτηκε στον Αλ. Τσίπρα ότι θα εργαστεί για την επέκταση και εμβάθυνση των δεσμών Κίνας-Ελλάδας σε επίπεδο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Επιπρόσθετα, ο Κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η επέκταση των δραστηριοτήτων κινεζικών επιχειρήσεων και σε άλλους τομείς.
Ποια ήταν η απάντηση της Αθήνας; Ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων στις κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, καθώς επίσης και η συνεργασία αυτών των επιχειρήσεων με ελληνικές εταιρείες.

Μπορεί να ακούγεται αυθαίρετο το συμπέρασμα αλλά εμείς το βάζουμε στο τραπέζι έστω και ως τροφή για σκέψη: Αν υποθέσουμε ότι τελικά οι Κινέζοι δεχτούν το ελληνικό αίτημα και ανεβάσουν τα μεροκάματα στο λιμάνι, δίνοντας παράλληλα και άλλα «μεροκάματα» σε ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις προκειμένου οι τελευταίες να κατασκευάζουν-συναρμολογούν κινεζικά προιόντα, μήπως η Αθήνα κλέισει το μάτι στην COSCO και πει οκ στη συνέχιση τησ επένδυσης στο λιμάνι; Ίδομεν…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα