Ποιο Ελληνικό; Το Βοτανικό!

Πολύ ψηλά στην ατζέντα των εσωτερικών υποθέσεων του πρωθυπουργού βρίσκεται η περίπτωση του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α» ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει απ’  έξω κι ανακατωτά τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ, όπως επίσης και τις όποιες πιθανές διάδοχες λύσεις υπάρχουν στον ορίζοντα.

Οι ανησυχίες του δεν είναι οπαδικές, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεν υποστηρικτής του Παναθηναϊκού, αλλά όχι τόσο ένθερμος (σε αντίθεση με τον φανατικό «ερυθρόλευκο» Κυριάκο Μητσοτάκη). Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να «σκάσει» η ΠΑΕ ΠΑΟ στα χέρια του για άλλους λόγους, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση και θα χάσει οπαδικές ψήφους και το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» που συμπεριλαμβάνει το γήπεδο 35.000 θέσεων στο Γουδή θα μείνει… χωρίς ομάδα! Το 2019 έχουμε εκλογές και διαφορετική θα είναι η ψυχολογία των «πράσινων» ψηφοφόρων με τον ΠΑΟ στη Super League και το γήπεδο στα σκαριά και εντελώς διαφορετική με την ομάδα στη Γ’ κατηγορία με τον Αλέξη Τσίπρα να χρεώνεται μετά τους… κορμοράνους και έναν υποβιβασμό.

Τι μπορεί να κάνει το πρωθυπουργικό γραφείο

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ως πρώτο μέλημα σε αυτά τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης την εξωτερική πολιτική και τη διόρθωση της οικονομίας της χώρας σε σχέση με τους πιστωτές, τις αγορές και τους επενδυτές. Πέτυχε ή απέτυχε είναι ένα άλλο θέμα. Την επόμενη διετία θα στραφεί στην κοινωνική πολιτική και στην ατζέντα υπάρχει πολύ ψηλά το πρότζεκτ του Βοτανικού. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ο Γιάννης Αλαφούζος θα πηδήξει από το καράβι και φανταζόταν μία ομαλή πορεία μέχρι την έναρξη των εργασιών στο Βοτανικό. Από την άλλη, φαίνεται να βγαίνει από τη μέση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που ήθελε να μεταφέρει όλη την Παναθηναϊκή οικογένεια στο ΟΑΚΑ.

Ωστόσο, τώρα που προέκυψε η κρίσιμη αυτή κατάσταση στην ΠΑΕ τι μπορεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας; Τίποτα παραπάνω από το να επισπεύσει τις διαδικασίες. Η ατζέντα του Βοτανικού εδώ και κάποιες μέρες έχει προσπεράσει άλλα θέματα και ο πρωθυπουργός «καίγεται» να δρομολογηθούν οι εξελίξεις πριν από το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν. Οι συνεννοήσεις με τους όμορους δήμους είναι σε εξέλιξη και ο πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει το ότι ουδείς θα πάει να μπλοκάρει τη διαδικασία με μεθόδους που… χρησιμοποιούσε ο ίδιος όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση του 4%.

Νέο νομοθετικό πλαίσιο

Η κυβέρνηση παράλληλα προσπαθεί να καλυφθεί νομικά για να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα από τυχόν προσφυγές που μπορεί να προκύψουν ακόμη και από πολίτες των περιοχών.

Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβρη του 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως για να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο εντός της περιοχής του Βοτανικού πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μία τέτοια μελέτη εφόσον εγκρίνει την κατασκευή των εμπορικών χώρων και του γηπέδου θα λύσει τα χέρια των ανθρώπων που θέλουν να προχωρήσει το έργο, καθώς το ΣτΕ – όπως και στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ – δεν θα έχει καμία δυνατότητα να παύσει τη διαδικασία.

Ευχή του πρωθυπουργού είναι η Μελέτη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο, η απόφαση να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες. Μέχρι τότε, βέβαια, καλό θα ήταν ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται ακόμη στη Super League.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα