Ποιο μήνυμα έστειλε ο Τσίπρας σε Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία

Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας και με αφορμή την παρουσία του εκεί, παραχώρησε συνέντευξη  στην σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» στέλνοντας  μηνύματα σε Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια.«Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις” τόνισε ο ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς όσες προς την Ελλάδα γειτονικές χώρες δείχνουν να μην τηρούν τους κανόνες καλής γειτονίας και αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες.

Στο ερώτημά της, η εφημερίδα κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, η οποία ειδικότερα «διεκδικεί την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις της έναντι των ελληνικών νησιών».

Στο ερώτημα αυτό, η απάντηση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν η εξής:

«Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες.

»Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις».

Και προσθέτει ο πρωθυπουργός: «Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα