Πολιτική σύγκρουση για την ονομασία – Βέλη εκατέρωθεν για το Σκοπιανό

Μαίνεται ο ανένδοτος κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ένα ζήτημα που τις τελευταίες εβδομάδες (σ.σ. με πρωτοβουλία των πολιτικών της γειτονικής χώρας) έχει ανέβει ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Η αρχή –για σήμερα Τετάρτη- έγινε με την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να επαναλαμβάνει τη θέση ότι δεν θα ψηφίσει τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Παράλληλα, τόνισε ότι για να ανατραπεί η εν ενεργεία απόφαση περί μη χρήσης, θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σε μία προσπάθεια να διαψεύσει όσους «βλέπουν» διχογνωμία των κυβερνητικών εταίρων για το ζήτημα, ο κ. Καμμένος έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση είναι μία και ενιαία». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βέλη κατά της Νέας Δημοκρατίας και πιο συγκεκριμένα κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, αποδίδοντας της εμμονή υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Άμεση ήταν η απάντηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει στον ρ/σ Πρώτο Θέμα: «Η ευθύνη είναι τεράστια. Έχουμε μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις και είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Αναφερόμενη σε σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σημείωσε: «Αυτό που οφείλει να κάνει ο κ. Τζανακόπουλος, είναι να μας πει με ποια θέση διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Το μείζον θέμα είναι ποια είναι η εθνική θέση. Η κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ένας υπουργός Εξωτερικών δεν έχει εθνική θέση».

«Δεν θα ψηφίσουμε πρόταση που θα έρθει μεμονωμένα»

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ακόμη ότι περιμένει να δει την πρόταση της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ψηφίσει μια πρόταση που θα φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα». Ερωτηθείσα δε αν το θέμα του Σκοπιανού μπορεί να προκαλέσει εκλογές, απάντησε ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Θέση στη διαμάχη πήρε εκ νέου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει: «Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη. Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα