Πολιτικός καβγάς στη Βουλή για τα μάτια του Ιβάν

Πέρα από το επιχειρηματικό deal για τον ΟΛΘ και την πρόκριση του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Ιβάν Σαββίδης είχε την τιμητική του και στη Βουλή. Αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και κυρίως την κόντρα που φούντωσε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με τον «αριστερό» πρωθυπουργός να είναι υπέρ του ομογενή επιχειρηματία και τον «δεξιό» αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον…

 

Ρεπορτάζ : Σπύρος Παπαδάκης

 

Η συζήτηση τινάχτηκε στον αέρα όταν η απίστευτη παραδοχή Τσίπρα ότι η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη έκανε τον Πάνο Καμένο να δαγκωθεί και τη Ν.Δ. να πανηγυρίζει ότι έσυρε τον πρωθυπουργό σε ομολογία για μια φωτογραφική και χαριστική τροπολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα ευτράπελα είχε να κάνει με το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ώρες μετά το γραφείο Τύπου της Βουλής!

Στους συνολικά 255 βουλευτές που ψήφισαν υπάρχουν και απουσίες με ιδιαίτερο νόημα. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών έλαβε επί της αρχής 151 «υπέρ», 88 «κατά» και 16 «παρών». Η επίμαχη τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, για την οποία έγινε ο κακός χαμός στην ολομέλεια, αναφέρει πως στόχος είναι να διασφαλιστεί και νομοθετικά πως «πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή «εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού, δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν», και έλαβε 149 «υπέρ» και 106 «κατά».

Σε αυτήν την τροπολογία είτε κάποιοι βουλευτές έστειλαν επιστολική ψήφο συντασσόμενοι απόλυτα με την κομματική γραμμή που τους επεβλήθη είτε δεν έστειλαν απολύτως τίποτα για να μην καταγραφεί ως απειθαρχία. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς της δεύτερης κατηγορίας υπήρχαν δύο πολύ βαριά ονόματα…

Οι απόντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Θεόδωρος Παραστατίδης και η Εύη Καρακώστα. Οι τρεις από τους προαναφέρθεντες βουλευτές είχαν αποστείλει πρόθεση ψήφου. Η Εύη Καρακώστα δεν παρέστη στην ψηφοφορία επειδή ένιωσε αδιαθεσία.

Οι απόντες βουλευτές από τη Ν.Δ., που είχαν στείλει όμως επιστολή πρόθεσης ψήφου –αρνητική– ήταν οι Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Θεοδώρα Μπακογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας.

Απόντες βουλευτές από τη Ν.Δ., χωρίς όμως πρόθεση ψήφου, ήταν οι Γκιουλέκας Κωνσταντίνος, Καραμανλής Κωνσταντίνος, Κοντογεώργιος Κωνσταντίνος, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Σαμαράς Αντώνιος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος.

 

Με νόημα οι απουσίες της ΝΔ…

Δεν είναι τυχαίο ότι απέφυγαν να βρίσκονται στη Βουλή οι δύο πρώην πρωθυπουργοί  Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής (δεν έστειλαν ούτε επιστολική ψήφο). Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αρκετοί από τους βουλευτές που σεβάστηκαν την κομματική γραμμή δεν ήταν υπέρ της τακτικής που ακολουθήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Ο λόγος είναι προφανής, καθώς η εταιρεία ΣΕΚΑΠ πέρασε στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη επί εποχής κυβέρνησης Ν.Δ. και με γνώμονα να μη μείνουν στον δρόμο οι εργαζόμενοι της.

Το 2013 και ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση της κυβέρνησης με τον Ιβάν Σαββίδη, η εταιρεία του Donskoy Τabak κατέβαλε  3,31 εκατ. ευρώ στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας και απέκτησε το 50,36%, ενώ ήρθε σε συμφωνία και με τη Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΣΕΚΑΠ με 34,18%, και εξαγόρασε και το δικό της ποσοστό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσέφερε στη ΣΕΚΕ την ίδια τιμή ανά μετοχή με την οποία απέκτησε το 50,36%, οπότε θα πρέπει να εξαγόρασε το ποσοστό της ΣΕΚΕ προς 2,25 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, το συνολικό τίμημα δεν ήταν αυτό, καθώς τα δάνεια της ΣΕΚΑΠ είχαν περάσει στην «bad bank» που προέκυψε μετά τη διάσπαση της Αγροτικής και ανέρχονταν  στα 94 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί τι έχει συμβεί με το ποσό αυτό.

Όσοι, μάλιστα, γνωρίζουν το παρασκήνιο της εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ από τον Ιβάν Σαββίδη ξέρουν καλά ότι η εμπλοκή του έγινε κατόπιν παραινέσεων της τότε κυβέρνησης, προκειμένου η ακριτική καπνοβιομηχανία να μην καταλήξει στα χέρια της τουρκικής Seba.

 

Από τον Σίμο στον Πάνο και φτου και… πάλι από την αρχή

Η σχέση του Ιβάν Σαββίδη με τις ελληνικές κυβερνήσεις ξεκινούν από την ημέρα που ο ομογενής επιχειρηματίας αντιλήφθηκε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Αντώνη Σαμαρά ομιλεί απταίστως τη ρωσική γλώσσα! Από εκεί ξεκίνησε το κονέ και με το πέρας του χρόνου η σχέση αυτή εξελίχθηκε σε μεγάλο έρωτα. Σε τόσο μεγάλο έρωτα που μάλιστα κατέληξε σε γάμο. Στην κυριολεξία, καθώς ο γραμματέας του κόμματος της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά παντρεύτηκε την ανιψιά του Ιβάν του τρομερού… Από τότε όμως μέχρι σήμερα, ο… «καραμανλικός» συγκυβερνήτης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμένος, απέκτησε απίστευτα καλές σχέσεις με τον Ιβάν, που δείχνει η εξουσία να είναι για αυτόν  αφροδισιακή. Ξέχασε λοιπόν ο Ιβάν τον ηττημένο στις εκλογές Αντώνη Σαμαρά και έγινε κολλητός με τον Πάνο Καμμένο. Τόσο κολλητός, που ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. φώναζε στη Βουλή υπέρ του επιχειρηματία:

«Εκπλήσσομαι από τη θέση της Ν.Δ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές Ν.Δ., που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της Ν.Δ. από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα. Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει όταν ήταν στην κυβέρνηση. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά, όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη», κατέληξε διά βήματος της Βουλής ο Πάνος Καμένος

 

Το φιλέτο… η υπόθεση λαθρεμπορίας και η… εξυγίανση

Μια εταιρεία κόσμημα για τη Θράκη, η ΣΕΚΑΠ, που από την εποχή που μεσουρανούσε και είχε χαρακτηριστεί πρωτοπόρος στην παγκόσμια βιομηχανία καπνού, έφτασε στο σημείο να εμπλέκεται σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, να μην αποπληρώνει τα δάνειά της και να φτάσει στο χείλος του γκρεμού, στην πλήρη απαξίωση και σώθηκε κυριολεκτικά στο… και πέντε με την παρέμβαση της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. σε έναν επιχειρηματία που είχε το know how! Πώς όμως φτάσαμε στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή;

 

  • 1975 – Ιδρύεται η ΣΕΚΑΠ – Συμμετείχε σε αυτήν η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) και η Αγροτική Τράπεζα.

 

  • 2007 – Η εταιρεία υλοποίησε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, ύψους 18 εκατ. ευρώ, για την αγορά υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

  • 2008 – Τελωνειακές παραβιάσεις στις εξαγωγές (επί διοίκησης ΣΕΚΕ-Αγροτικής)

 

  • 2009 – Εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου). Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης, η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρεία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο, που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

 

  • 2011-2013 – Πτωχεύει και φτάνει στα πρόθυρα της εκκαθάρισης.

 

  • 2013 – Εξαγοράζεται από την Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη.

 

  • 2013-2015 – Οι πωλήσεις από τα τσιγάρα έχουν αποφέρει στο Δημόσιο συνολικά 309 εκατ. ευρώ για ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρους και διάφορα τέλη και έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ.

 

  • 2015 – Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 4 ετών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Ξάνθης στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ, Ιωάννη Ζήνα, για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων που τελέστηκε το 2009. Ο πρώην δ/νων σύμβουλος της πολύπαθης εταιρείας καταδικάστηκε για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, τελεσμένη με ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία το Δημόσιο απώλεσε δασμούς που ανέρχονται σε 19,5 εκατ. ευρώ.
  • 2017 (4 Απριλίου) – H υπόθεση εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής και αφορά την επιβολή προστίμου, πρόσθετων φόρων και τελών, ύψους 38 εκατ. ευρώ στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ για τις τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008.

 

Αυτή ήταν η απόφαση που έκανε «Τούρκο» τον Ιβάν και έβαλε τις υψηλές του γνωριμίες στην κυβέρνηση για να διαγράψουν το χρέος αυτό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα