Πολιτικό μήνυμα, απειλή ή παγίδα;

«Κυριάκο δεν θες εκλογές. Μην πιέζεις». Το μήνυμα που εστάλη από τον Αλέξη Τσίπρα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ξεκάθαρο. «Άσε μας να κλείσουμε την αξιολόγηση, εναλλακτικά θα την κλείσεις εσύ…».

Με… εκβιασμούς και «απειλές» επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να ξεπεράσει τον σκόπελο της αξιολόγησης, στοχεύοντας σε λύση μέχρι το τέλος του μήνα αν είναι δυνατόν. Το χαρτί που παίζει το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν έχει στρέφεται κατά των δανειστών αλλά κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την τακτική που έχει επιλέξει η Ν.Δ. Μάλιστα, άνθρωπος που συμμετείχε σε αυτή τη μίνι σύσκεψη μετέφερε στην «Α» πως ο Αλέξης Τσίπρας σε αποστροφή του λόγου κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο πως παίζει εκ του ασφαλούς διότι ξέρει πως η κυβέρνηση δεν παραιτείται. Λίγες ημέρες πριν είχαν προηγηθεί συσκέψεις κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών με συνεργάτες τους προκειμένου να αποφασισθεί η τακτική που θα ακολουθήσουν τη νέα χρονιά. Συνεργάτης του πρωθυπουργού ενημερώθηκε για τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του πολιτικού γραφείου πρώην υπουργού, ο οποίος με ειλικρίνεια ξεκαθάρισε στους συνεργάτες του ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πλειοψηφία του κόμματος δεν θα ήθελαν να στηθούν άμεσα κάλπες.
«Να κλείσουν την αξιολόγηση και να δούμε. Αν περιμένουμε λίγο δεν θα αλλάξει κάτι» φέρεται να υποστήριξε, εξηγώντας πως αν γίνουν εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η «καυτή πατάτα» θα βρεθεί στα χέρια της Ν.Δ. η οποία θα κληθεί να λάβει τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.

Πέταξε το γάντι στην Πειραιώς
Το περιεχόμενο της σύσκεψης αυτής έγινε γνωστό στον πρωθυπουργό, ο οποίος με συνεργάτη του έστειλε μήνυμα στον πρόεδρο της Ν.Δ. να πάρει ξεκάθαρη θέση ή να κατεβάσει τους τόνους ώστε να κλείσει η κυβέρνηση τα ανοιχτά μέτωπά της. Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης το Μαξίμου με ενημερωτικό σημείωμα πέταξε το γάντι στο κόμμα της Πειραιώς, καλώντας τους να ξεκαθαρίσουν, αν θέλουν να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση:
# Τάσσονται κατά των προσπαθειών της κυβέρνησης να αποκρουστούν οι ακραίες απαιτήσεις για μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για το 2019;
# Εξακολουθούν να εκλαμβάνουν την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως «ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς»;
# Τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), θα τα εντάξει στον νέο συντελεστή 11% ή στο 22%, τους οποίους έχει εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης;
# Το ηλεκτρικό ρεύμα, που η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, σε ποιον συντελεστή θα ενταχθεί; Γιατί στελέχη τους μιλούν για ένταξη στο 22%. Έχουν καταλάβει τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις;
Επεσήμαναν, επίσης, πως «η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύονται για φοροελαφρύνσεις με ισοδύναμα αόριστες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Τα ισοδύναμα του κ. Μητσοτάκη είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ (δήμους και περιφέρειες), ενώ το “τσεκούρι” θα αφορά κυρίως στην Παιδεία και την Υγεία. Τομείς που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης και που τις τελευταίες ημέρες προκαλούν τα όψιμα κροκοδείλια δάκρυα της αντιπολίτευσης».
Εν ολίγοις από το Μέγαρο Μαξίμου θύμισαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη εκείνα που θα πρέπει να υπογράψει και μάλιστα χωρίς εναλλακτική, μιας και δεν θα υπάρχει χρόνος αν η κυβέρνηση αποτύχει και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Αν και πρόκειται για παραδοχή ήττας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο εκβιασμός έγκειται στο γεγονός ότι τα μέτρα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να είναι η πρώτη κίνηση που θα αναγκαστεί να κάνει ως ο επόμενος πρωθυπουργός.
«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει λιγότερο χρόνο στη διάθεσή της από εκείνον που είχαμε εμείς το 2015 όταν παραλάβαμε από τον Αντώνη Σαμαρά τα ανοιχτά ζητήματα. Και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κατά τις δημοσκοπήσεις επόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο την χώρα. Επιτρέπεται λοιπόν να συμπεράνουμε ότι θα ψήφιζε ότι του έδιναν όπως έγινε και το καλοκαίρι του 2015 όταν εν χορό η βουλή φώναζε “φέρτε και θα το υπογράψουμε”. Ας κατεβάσουν λοιπόν τους τόνους στα σημαντικά ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία και ας βοηθήσουν να τελειώνουμε με τις διαπραγματεύσεις προς όφελος όλων» σχολιάζουν στην «Α» κύκλοι πέριξ του Μαξίμου
Αποτυχία στις συζητήσεις ίσον κάλπες

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες η απόφαση είναι προ πολλού ειλημμένη από την κυβέρνηση. «Ο μόνος λόγος για να πάμε σε εκλογές είναι να αποτύχουν οι συζητήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να μην ψηφίσουμε μέτρα που δεν έχουν καμία λογική. Αν οι συνομιλητές μας επιμείνουν τότε και θα φτάσουμε σε αδιέξοδο» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Στην κυβέρνηση έχουν, άλλωστε, λάβει και αυτοί με τη σειρά τους ξεκάθαρο μήνυμα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια και θεωρείται βέβαιο πως ακραία μέτρα πολύ δύσκολα θα περάσουν από ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα