Πολλοί αγρότες εκτός κοινοτικών επιδοτήσεων

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα υπέρογκα ποσά που καλείται να καταβάλλουν οι Έλληνες αγρότες σε πρόστιμα, παράβολα κ.λπ. εξαιτίας της ανάρτηση των δασικών χαρτών κατέθεσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής αναγνωρίζει ότι η κατάρτιση των δασικών χαρτών, ασφαλώς, αποτελεί ένα σημαντικό έργο, «η αξία του οποίου και η συμβολή του στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας είναι κοινά αποδεκτή», ωστόσο σημειώνει την τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων αγροτών λόγω λαθών.

«Η προχειρότητα, όμως, στο σχεδιασμό και τα κενά που δημιούργησε η βιαστική και ανεύθυνη νομοθέτηση από τη σημερινή κυβέρνηση ουδόλως υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο του πολίτη», λέει αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης και συνεχίζει:

«Τα περισσότερα από τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων που έγιναν γνωστά στους ιδιοκτήτες με την ανάρτηση των δασικών χαρτών οφείλονται στη χρονολογία του αρχικού χάρτη. Που έχει ως βάση χρονολογίας λήψης αεροφωτογραφιών το 1945. Με αποτέλεσμα εκτάσεις που είχαν μείνει ακαλλιέργητες την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε μέχρι το 1949 να μοιάζουν μετά από σχεδόν 10 χρόνια εγκατάλειψης ως δάση.

»Για να επανέλθει η κανονικότητα στη χρήση στις αδίκως χαρακτηρισθείσες ως δασικές εκτάσεις απαιτείται μία χρονοβόρα διαδικασία όπου οι ενιστάμενοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά ως παράβολα, πρόστιμα και λοιπά έξοδα.

»Παράλληλα, μέχρι να επιτελεστεί ο αποχαρακτηρισμός και η επανένταξη των εκτάσεων αυτών τίθενται εκτός κοινοτικών επιδοτήσεων και άλλων ευεργετημάτων».

Βάσει των παραπάνω ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. ερωτά την Κομισιόν αν είναι σε γνώση της τα τεκταινόμενα, αν οι δασικοί χάρτες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας και τέλος «αν εντάχθηκαν στο υφιστάμενο πρόγραμμα και στη θέση ποιας άλλης μνημονιακής υποχρέωσης που απεντάχθηκε και για ποιο λόγο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα