Πονοκέφαλοι εντός κι εκτός Ελλάδας

Η διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ και οι παροχές που εξήγγειλε σε συνδυασμό με τις πιέσεις της τρόικας αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο της δικομματικής κυβέρνησης. Οι υποσχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να κρίθηκαν ανεδαφικές από την κυβέρνηση, όμως βρήκαν ευήκοα ώτα.

 Παράλληλα οι δανειστές εμφανίζονται απρόθυμοι να χαλαρώσουν τον κλοιό επί της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας, πόσο μάλλον να παραχωρήσουν μία θετική ρύθμιση για το χρέος.

Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος από τους Αντώνη Σαμαρά κι Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι καλούνται σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, όχι μόνο να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα τους, αλλά και αν υλοποιήσουν. Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και η συνέντευξη του Αντιπροέδρου την επομένη, η κυβέρνηση μέτρησε πληγές από τον ΕΝΦΙΑ, άκουσε τον Μάριο Ντράγκι να ζητά νέο μνημόνιο και το Eurogroup την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου, τους γαλάζιους βουλευτές να αντιδρούν και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αμφισβητεί τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ στο παρασκήνιο σοβεί η σεναριολογία για την Προεδρική εκλογή.

Κοινή αντίδραση

Απέναντι στον Τσίρπα, τόσο το Μαξίμου, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασαν ευθυγραμμισμένα κι επιχείρησαν να αποδομήσουν τις υποσχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, η κυβερνητική κριτική εδράζεται στην αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται, πέραν των 11 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση όλων όσων υποσχέθηκε, τον κίνδυνο ρήξης με τους πιστωτές που θα έθετε τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την ευρωζώνη και άρα παγώματος των πόρων του ΕΣΠΑ και απώλειας των δεσμεύσεων του ΤΧΣ, μέχρι τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και το ευρώ.

Ωστόσο, επειδή από μόνη της, αν και ισχυρή, η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία δεν επαρκεί, τις επόμενες ημέρες πέραν των… οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί και η θεσμική εμπλοκή στην οποία, κατά την κυβέρνηση, οδηγεί η στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη ο Ευ. Βενιζέλος τον κάλεσε να συμμετάσχει στη… διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα ενώ, ακριβώς το ίδιο επιχείρημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή η ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία για το χρέος πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, θα επιχειρηθεί να του γυρίσει μπούμεραγκ. Δηλαδή, να κατηγορηθεί η αντιπολίτευση ότι με τη στάση της αποτρέπει μία ευνοϊκή εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, το τέλος του μνημονίου και τη συζήτηση για το χρέος.

Οι δανειστές

Τόσο η Τρόικα με την στάση της στο Παρίσι όσο και ο κ. Ντράγκι στην πρόσφατη συνάντηση του με τον κ. Χαρδούβελη δείχνουν να έχουν κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Οι εταίροι μέχρι τώρα δείχνουν να ζητούν πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα όπως έδειξε ο κ. Ντράγκι επιμένουν σε ένα τρίτο μνημόνιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών που αναιρεί την εξαγγελία του κ. Σαμαρά για το τέλος της Τρόικας.

Το Μέγαρο Μαξίμου  είχε έναν διαφορετικό σχεδιασμό: αξιολόγηση της Τρόικας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, stress tests των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα και αμέσως μετά έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος και συμφωνία για πιστοποίηση βιωσιμότητας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με αυτό το γενικό πλαίσιο και με ορισμένες φορελαφρύνσεις και θετικές ρυθμίσεις όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και οι 100 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο και περιορισμό της έκτακτης εισφοράς του 2015 που θα περάσουν στο προσχέδιο του προυπολογισμού εκτιμούσε ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο την κοινωνική δυσαρέσκεια και θα περιορίσει τους κραδασμούς στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.

Τα αρνητικά σήματα όμως από την Τρόικα και τις Βρυξέλλες διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για την κυβέρνηση ενώ εντείνουν των εκνευρισμό των βουλευτών οι αντιδράσεις των οποίων γίνονται απρόβλεπτες. Έτσι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό είναι πλέον υποχρεωμένο να αναπτύξει και εναλλακτικό σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι εισηγήσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές να αρχίσει να σκέπτεται ο πρωθυπουργός σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα που δημιουργεί παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Επαφές με βουλευτές

Ενώ όμως το επόμενο ορόσημο είναι πλέον η αξιολόγηση της Τρόικας ο πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να κάνει «μασάζ» στην κοινοβουλευτική του ομάδα και να ξεκινήσει επαφές με ομάδες βουλευτών του. Παράλληλα θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της Ν.Δ. που κορυφώνονται στις 4 Οκτωβρίου με δύο ομιλίες στις οποίες θα απαντήσει και στις ενέργειες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για να περιορίσει το δημοσκοπικό προβάδισμα του αντιπάλου.

Ένα πιο διαφορετικής τάξης θέμα είναι η ανησυχία  και οι αναζητήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που όμως επίσης επηρεάζουν την κυβερνητική σταθερότητα. Φυσικά το κυβερνητικό επιτελείο στηρίζει τον κ. Βενιζέλο αλλά έχει στραμμένη την προσοχή του και στα ανήσυχα στελέχη του.

 

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα