Πού… κρατείται η αλήθεια;

Με το μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης ανοιχτό, θα περίμενε κανείς ότι το μοναδικό ενδεχόμενο να τσαλακωθεί το προφίλ της μόλις 38 ημερών κυβέρνησης θα είχε να κάνει με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Από αργά το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο, η πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει αφορά τον τρόπο που (φέρεται να) διαχειρίστηκε-διαχειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Όλα ξεκίνησαν από ένα έγγραφο-εγκύκλιο που υπογράφει ο υποστράτηγος προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο από το πρωί της Τετάρτης 4 Μαρτίου να αφήνονταν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης, εφόσον δεν αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες. Το ίδιο έγγραφο περιείχε, ταυτόχρονα, την οδηγία προς τις αρμόδιες Αρχές να μην συλλαμβάνουν τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα, αλλά αφού ελεγχθεί η ταυτότητα και ο τόπος προέλευσής τους, να τους δίδεται υπηρεσιακό σημείωμα παραμονής 30 ημερών στην Ελλάδα, με την πρόβλεψη να παίρνουν νέο έγγραφο εξάμηνης παραμονής αυτή τη φορά στην περίπτωση που συλληφθούν εκ νέου.

Όπως ήταν φυσικό, από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε το επίμαχο έγγραφο ξεκίνησε και ένα πινγκ πονγκ εκδοχών για το τι πραγματικά έχει συμβεί, αλλά και ένας χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να βγάζει… ψεύτη τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Πανούση, και τον Γ. Πανούση να κάνει λόγο για «μονταζιέρες», αλλά και να καταφέρεται εναντίον των δημοσιογράφων, ισχυριζόμενος ότι δεν διασταύρωσαν την είδηση.

Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο άκουσμα της αποκάλυψης υπήρξε μούδιασμα τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, με πολλούς να αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν οι μετανάστες που μέχρι πρότινος ήταν κρατούμενοι να αφήνονται σωρηδόν και εν μία νυκτί στην Ομόνοια σαν να μην τρέχει τίποτα.

Επιστρέφοντας στο πολιτικό επίπεδο, ο Γ. Πανούσης προσπάθησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου ενημέρωσε καταρχήν ότι διέταξε την ανάκληση της διαταγής, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων. Επί πρόσθετα ο υπουργός διευκρίνισε ότι σε σχέση με τα κρατητήρια και τα κέντρα υποδοχής δεν αλλάζει τίποτα από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση το επίμαχο κείμενο «θα έπρεπε να έχει περάσει από την ιεραρχία, να υπογραφεί από τον αρχηγό κλπ. Χθες (σ.σ Τρίτη) εμφανίστηκε ένα κείμενο από το πουθενά, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δεν έχει εξαγγελθεί μεταναστευτική πολιτική. Συζητιούνται πράγματα, ανταλλάσσονται απόψεις… Εδώ έχουμε ένα εσωτερικό διοικητικό θέμα. Ανακάλεσα τη διαταγή, έχουμε πειθαρχικό έλεγχο σε εξέλιξη. Είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων και νόμων που ισχύουν. Αυτό δεν είναι πολιτική. Η πολιτική δεν έχει εξαγγελθεί. Δεν έχει ειπωθεί τίποτα για τη μεταναστευτική πολιτική».

Κάπου εκεί ήρθε και η σκληρή αντίδραση της Ν.Δ., η οποία κατηγόρησε τον υπουργό ότι συνελήφθη ψευδόμενος, παραθέτοντας εν συνεχεία και δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Κώστα Καραγκούνη, τα «4 ψέματα Πανούση» σύμφωνα με τα οποία:
1] «Ο κ. Πανούσης αρνήθηκε χθες την ύπαρξη του εγγράφου, κάνοντας λόγο για “αποκυήματα νοσηρής φαντασίας”, “μονταζιέρες”, “προβοκάτσιες” και λοιπές ανοησίες. Η αλήθεια είναι ότι, λίγες ώρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι το έγγραφο του υπουργείου ήταν πραγματικό!».
2] «Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για τη διαταγή του υπουργείου του και ότι την απόφαση την είδε από την τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση ήταν γνωστή στον ίδιο προσωπικά, καθώς και στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο και τις κοινοποιήσεις του».
3] «Ο κ. Πανούσης δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το έγγραφο και το ανακαλεί. Λίγες ώρες μετά, τον αδειάζει η ίδια η συνάδερφός του η Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κα Χριστοδουλοπούλου, η οποία δηλώνει ότι το έγγραφο εκφράζει κυβερνητική πολιτική που είχε συναποφασιστεί μεταξύ της ιδίας και του κ. Πανούση, λίγες μέρες πριν, παραπέμποντας σε δελτίο Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο».
4] «Λέει ο κ. Πανούσης ότι το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα. Η αλήθεια είναι ότι η διαταγή αυτή βασίζεται σε προγενέστερες πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου του (1604/15/321533 που εκδόθηκε στις 18/2, 1604/15338823 που εκδόθηκε στις 21/02 και 1604/15/371049 που εκδόθηκε στις 27/02). Οφείλει ο υπουργός να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα το περιεχόμενο και των τριών αυτών αποφάσεων και να μας πει αν τα έγγραφα αυτά ήταν σε γνώση του. Και τώρα επί της ουσίας: Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα για το αν τελικά θα συλλαμβάνονται ή όχι και που θα κρατούνται όσοι μετανάστες εισέρχονται από αύριο παράνομα στη χώρα μας. Γιατί η αρμόδια υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου δηλώνει ότι ΔΕΝ θα συλλαμβάνονται!».

«Θέμα ωρών η αποκάλυψη του προβοκάτορα»
Οι αιτιάσεις της λεωφόρου Συγγρού δεν έμειναν αναπάντητες από τον Γ. Πανούσης ο οποίος επανέλαβε ότι διερωτήθηκε από πού προκύπτει ότι γνώριζε το έγγραφο, επανέλαβε ότι το αγνοούσε «και ως κίνηση και ως περιεχόμενο», ενώ σημείωσε ότι είναι θέμα ωρών η αποκάλυψη για το ποιος κρύβεται πίσω από την «προβοκάτσια», όπως χαρακτηρίζει τη δημοσιοποίηση της διαταγής για το μεταναστευτικό.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον είναι η επιλογή του Γιάννη Πανούση να καταφερθεί εναντίον συγκεκριμένου σταθμού (σ.σ. του ΣΚΑΪ), λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι δεν διασταύρωσαν την είδηση που μετέδωσαν. Προφανώς κάτι άλλο εννοούσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς το έγγραφο που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα ούτε πλαστό αποδείχτηκε, ούτε αποκύημα φαντασίας κάποιου συντάκτη είναι. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός δεν θα μπορούσε να ανακαλέσει κάτι που δεν υφίσταται. Αν, τώρα, πρόκειται για αβλεψία κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα ο οποίος παρέλαβε την κοινοποιημένη διαταγή αλλά δεν ενημέρωσε αρμοδίως ή αν όντως πρόκειται για προβοκάτσια, μένει να αποδειχτεί. Αυτό που, ωστόσο, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι το γεγονός ότι το μεταναστευτικό και η λύση του είναι ένα εκ τον ων ουκ άνευ πρόβλημα για την Ελλάδα και καλό θα ήταν εκτός από την απελευθέρωση των κρατουμένων της Αμυγδαλέζας να μάθουμε πού… κρατείται η αλήθεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα