«Πού πήγαν τα σκουπίδια με κλειστή τη χωματερή;»

Κατά τη διάρκεια της ενδεκαήμερης κινητοποίησης των συμβασιούχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ παρουσιάστηκε το εξής φαινόμενο. Σε κάποιους δήμους να γίνεται κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων και σε άλλους τα σκουπίδια να σχηματίζουν μικρούς λόφους κάνοντας πολύ δύσκολη τη ζωή των δημοτών.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

 

Δήμοι, όπως το Παλαιό Φάληρο, Παπάγου-Χολαργός, αλλά και άλλοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα καθ’ όλη την διάρκεια της απεργίας. Κι αυτό διότι όπως υποστήριξαν οι ίδιοι δεν είχαν προβλήματα με συμβασιούχους και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δούλεψαν κανονικά. Σε άλλους δήμους υπήρξε μεγάλο προσωπικό ασφαλείας και αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, όπως έγινε σε Ελληνικό-Αργυρούπολη.

Όμως υπάρχουν και δήμοι που είχαν τεράστια προβλήματα και το προσωπικό ασφαλείας με το ζόρι μπορούσε να συλλέξει απορρίμματα ακόμη και από σχολεία και παιδικές χαρές. Το προσωπικό ασφαλείας που είχε μαζέψει τα απορρίμματα, είτε από νοσοκομεία, είτε από άλλους δημόσιους χώρους πήγαινε στον ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου με ειδική άδεια άδειαζαν τα απορριμματοφόρα, διότι και η χωματερή ήταν αποκλεισμένη από την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Όπως γίνεται αντιληπτό τίθεται ένα τεράστιο ερώτημα για τους δήμους που κατάφεραν, είτε με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, είτε με καλύτερη διαχείριση του προσωπικού ασφαλείας να κρατούν τις πόλεις καθαρές: Πού άδειαζαν τα απορριμματοφόρα τα οικιακά σκουπίδια που συνέλλεγαν; Δεδομένου, δε, ότι κανένας δήμος δεν έχει σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, πώς  κατάφεραν να σπάσουν το μπλόκο στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής και να αδειάζουν τα απορριμματοφόρα;

Οι απορίες είναι σοβαρότατες καθώς η Ελλάδα έχει αναγορευθεί σε «βασίλισσα των παράνομων χωματερών», έχοντας κληθεί να πληρώσει τεράστια πρόστιμα που επέβαλαν γι’ αυτό τον λόγο η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η επιστολή Βαλασόπουλου

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις τα έθεσε στη δημόσια διαβούλευση ο δήμαρχος Ηλιούπολης με επιστολή του προς την ΚΕΔΕ, Βασίλης Βαλασόπουλος, ο οποίος ζητά να διερευνηθεί που πήγαν τα σκουπίδια που μάζεψαν οι δήμοι κατά την διάρκεια της απεργίας με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ ήταν κλειστός. Και βέβαια άλλο ένα θέμα που αναμφίβολα θα δημιουργήσει ντόρο είναι η πληροφορία ότι κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων υπήρξαν δημοτικές διοικήσεις που ανέθεταν κρυφά σε ιδιώτες τον καθαρισμό κάποιων χώρων και την μεταφορά απορριμμάτων σε άγνωστες χωματερές.

Στην επιστολή του ο κ. Βαλασόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Από τη μία οι πολίτες που “τσίμπησαν” αμέσως το τυράκι της εύκολης και επιπόλαιας λύσης, της απόλυσης των εργαζομένων και της ιδιωτικοποίησης των μηχανισμών καθαριότητας. Από τη μια οι Δήμαρχοι που βγήκαν ευθαρσώς και στήριξαν το κίνημα των συμβασιούχων και τον δίκαιο αγώνα τους και από την άλλοι οι ελάχιστοι «ικανοί» που βγήκαν στις κάμερες, αξιοποιώντας τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, ποιώντας την νήσσαν για την επίσημη τοποθέτηση της ΚΕΔΕ και εκθέτοντας τους συναδέλφους τους, εισέπρατταν συγχαρητήρια.

»Οι Δήμαρχοι αυτοί είτε αρνούνται να πουν που πήγαν και πέταξαν τα σκουπίδια τόνων και 11 ημερών, είτε εκτοξεύουν διάφορες ανεδαφικές δικαιολογίες περί αόρατων – απομονωμένων χώρων προσωρινής εναπόθεσης.

»Πολύ δε περισσότερο βγήκαν στην κάμερα και αντί να πουν την αλήθεια, ότι η μη συσσώρευση σκουπιδιών στους Δήμους τους πολύ απλά οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοί τους είναι απεργοσπάστες, απέκρυψαν το γεγονός και παρουσιάστηκαν ως δήμαρχοι ιδιαίτερων ικανοτήτων που αξίζουν επαίνων, σε αντίθεση βέβαια με τους υπόλοιπους “άχρηστους” και “ανίκανους” που αφήνουν τους δημότες τους στο έλεος του θεού».

Όμως στην επιστολή του ο δήμαρχος Ηλιούπολης αφήνει σαφείς αιχμές και για την ΚΕΔΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όπως συνέβη και στο παρελθόν με την οικονομική διαχείριση, με τις καταπατήσεις, με τις παράνομες χωματερές, με τις απευθείας αναθέσεις, με την μη είσπραξη τελών, με τις προσλήψεις και με όλες αυτές τις περιπτώσεις που κηλίδωσαν ανεπανόρθωτα τον τίτλο του Δημάρχου και του αιρετού.

»Η μεγάλη ευθύνη ανήκει στα συλλογικά όργανα που σιώπησαν και με μοναδικό γνώμονα τις πολιτικές ισορροπίες άφησαν εκτεθειμένη τη μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών που δίνουν ιδρώτα και αίμα για την υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τόπου του ο καθένας, με συντριπτικό προσωπικό κόστος.

»Τους καλώ να βγουν και να πουν την αλήθεια. Με ποιο τρόπο ορισμένοι Δήμοι παρέμειναν καθαροί; Που πήγαν τα σκουπίδια τον καιρό που ο ΧΥΤΑ της Φυλής ήταν κλειστός και αποκλεισμένος; Τι είδους μυστικές συνεννοήσεις έκαναν κάτω από το τραπέζι με ιδιώτες και εργαζόμενους;».

 

Και άλλη καταγγελία

Στα ερωτήματα που έθεσε ο Β. Βαλασόπουλος ήρθε να προστεθεί και η καταγγελία του δημοτικού σύμβουλου Παπάγου-Χολαργού κι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «8 Προτάσεις», Χάρη Κουγιουμτζόπουλου. Οι καταγγελίες που έκανε μέσω επίσημης ανακοίνωσης είναι πολύ σοβαρές, τονίζοντας . μεταξύ άλλων:

«Κανείς από τους ανυποψίαστους συμπολίτες μας, που συνεχάρηκαν δημοσίως την δημοτική αρχή, προφανώς αγνοώντας την απεργοσπαστική συμπεριφορά των εξαθλιωμένων συνειδησιακά εργαζομένων της καθαριότητας, δεν αναρωτήθηκε “που πήγαν τα σκουπίδια μας;”, αφού και ο ΧΥΤΑ της Φυλής ήταν αποκλεισμένος και κλειστός.

»Η αλήθεια είναι ότι ούτε κι εμείς θα αναρωτιόμασταν αν δεν γνωρίζαμε το βεβαρημένο παρελθόν της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, όπου σε αντίστοιχη απεργία πριν από δέκα χρόνια περίπου, μάζεψε πάλι τα σκουπίδια από τους δρόμους και τα έριξε νύχτα σε έρημες χαράδρες της Χαλκίδας. 

»Πρωτεργάτης της παράνομης και περιβαλλοντικά εγκληματικής αυτής ενέργειας ήταν και πάλι ο τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αυγουρόπουλος και φυσικοί αυτουργοί οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του τότε Δήμου Χολαργού».

Βέβαια ο δήμος απάντησε υποστηρίζοντας ότι «σε συνεννόηση με το προσωπικό ασφαλείας στην εγκατάσταση της Φυλής, διασφαλίσαμε μία ομαλή ροή δρομολογίων για την απόθεση των απορριμμάτων στην εγκατάσταση, ροή η οποία συνδυάστηκε με τον προγραμματισμό των δρομολογίων συλλογής. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε, αλλά ούτε και στο μέλλον θα υπάρξει απόθεση απορριμμάτων στο χώρο του ΣΜΑ, πόσο μάλλον σε βουνά και χαράδρες. Όλα τα παραπάνω μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή από τις καταγραφές του συστήματος τηλεματικής διαχείρισης των οχημάτων του Δήμου μας. Επιπλέον, στη διάθεση του οποιουδήποτε είναι και τα παραστατικά, καθώς και τα ζυγολόγια του ΕΔΣΝΑ από την εγκατάσταση της Φυλής, τον τελικό δηλαδή χώρο διάθεσης των απορριμμάτων».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα