Προαιρετική η προσφυγή στον μουφτή για οικογενειακές υποθέσεις

Τι αλλαγές προβλέπει στην εν Ελλάδι εφαρμογή της Σαρία ο νόμος 4511/2018  

Ποδαρικό στο… νομοθετικό 2018 έκανε με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ ο νόμος 4511/2018, Πρόκειται συγκεκριμένα για την τροποποίηση του άρθρου 5 της από 24.12.1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών» (Α΄182) που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 1920/1991 (Α΄ 11), σύμφωνα με το οποίο συρρικνώνεται το πεδίο εφαρμογής της σαρίας αναφορικά με οικογενειακές υποθέσεις όπως γάμοι, διαζύγια κλπ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στη δικαιοδοσία του Μουφτή οι διάδικοι υπάγονται εφόσον αμφότεροι υποβάλλουν σχετική αίτησή τους ενώπιόν του για επίλυση συγκεκριμένης διαφοράς κατά τον Ιερό Μουσουλµανικό Νόµο.

Σε ό,τι αφορά  τις κληρονομικές σχέσεις των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ο νόμος 4511/2018 προβλέπει ότι αυτές ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα «εκτός εάν ο διαθέτης συντάξει ενώπιον συμβολαιογράφου δήλωση τελευταίας βούλησης, κατά τον τύπο της δημόσιας διαθήκης, με αποκλειστικό περιεχόμενό της τη ρητή επιθυμία του να υπαχθεί η κληρονομική του διαδοχή στον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο.

Σύμφωνα πάντα με τον ν. 4511/2018 η δήλωση αυτή είναι ελεύθερα ανακλητή, είτε με μεταγενέστερη αντίθετη δήλωσή του ενώπιον συμβολαιογράφου είτε με σύνταξη μεταγενέστερης διαθήκης, κατά τους όρους του Αστικού Κώδικα.

Τέλος ο ν. 4511/2018 απαγορεύει την ταυτόχρονη εφαρμογή του Αστικού Κώδικα και του Ιερού Μουσουλμανικού Νόμου στην κληρονομική περιουσία ή σε ποσοστό ή και σε διακεκριμένα στοιχεία αυτής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα