Προβλέπει νέα μέτρα ο Χαρδούβελης

Σε δυσοίωνες προβλέψεις προχώρησε ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε προβληματισμένος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι αστεία όσα λέγονται ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε.
Συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ και τις υπόλοιπες εξαγγελίες της κυβέρνησης και αν αυτές κινούνται προς θετική κατεύθυνση σχολίασε: «Κάθε άλλο. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πράγματα που δημιουργούν κόστος, αλλά δεν μας έχει πει πώς θα τα βγάλει πέρα με τα έσοδα. Δεν μας έχει πει πώς θα ξεπαγώσει η οικονομία. Έχουμε ένα ρυθμό ανάπτυξης με την ίδια πιθανότητα να έχουμε και ύφεση, εξαρτάται από την κυβέρνηση, αν δεν ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες και δεν σηκώσει τα μανίκια να αρχίσει να δουλεύει. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν το κάνει, όχι μόνο δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη αυτά που έχει εξαγγείλει, αλλά μπορεί να πάρει και πολύ χειρότερα μέτρα. Συμφωνώ να της δώσουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ο φόβος μου είναι ότι ακόμη και με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να χρειαστεί μέτρα, διότι η οικονομία δεν πάει καλά και δεν την έχει προσέξει. Αν δεν έχεις έσοδα, πρέπει από κάπου να τα βρεις.»
Κληθείς να συγκρίνει το δικό του email προς την τρόικα και το email Βαρουφάκη είπε ότι είναι δύο ανόμοια πράγματα. «Το e-mail Χαρδούβελη παρουσιάζει κάποιες δεσμεύσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το e-mail Βαρουφάκη ανοίγει την ατζέντα των θεμάτων. Είναι η αρχή».
Για τα μέτρα που περιελάμβανε το δικό του email -και συγκεκριμένα για τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία- είπε ότι «δεν είχαμε πει ότι σώνει και καλά αυξάνουμε άμεσα τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Είχαμε πει ότι αν στα μέσα της χρονιάς δεν πιάσουμε τους στόχους και δεν πάμε καλά, θα τους το δώσουμε αυτό. Και πιστεύαμε ότι δεν θα γινόταν αυτό, θα πιάναμε το στόχο».
Αναφερόμενος στους χειρισμούς του και τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση γιατί βρισκόταν κοντά στις εκλογές, ενώ η παρούσα κυβέρνηση διάγει το μήνα του μέλιτος.
Για το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε δίμηνη παράταση, ενώ θα μπορούσε να είχε πάρει εξάμηνη, ο κ. Χαρδούβελης αποκάλυψε πως η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε τρίμηνη παράταση και εξήγησε: «Εμείς, δεν θέλαμε εξάμηνη, αλλά τρίμηνη παράταση και αιτία ήταν το γεγονός που βλέπουμε σήμερα μπροστά μας: ότι το Μάρτιο οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες και γι’ αυτό χρειαζόμασταν τα 7,2 δισ. Δεν θα έμενε σάλιο στο υπουργείο. Έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα