“Προβληματική η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις”

Στο Ταλίν της Εσθονίας συνεδριάζει το Eurogroup με επίκεντρο την Ελλάδα. Στο τραπέζι,  θα πέσει σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση Eldorado Gold, το θέμα της δίωξης εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργ Ανδρέα Γεωργίου αλλά και μονομερείς ενέργειες και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Στην ανάγκη τήρησης των προϋποθέσεων από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναφέρθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Στην Ελλάδα είδαμε ότι πραγματικά η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε το παρελθόν.

Όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να είναι μέλος της ομήγυρης αυτής συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στην πρόσφατη ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ντάισελμπλουμ: Θα συζητήσουμε το θέμα της προόδου της Ελλάδας

Για τη διαδικασία και την πρόοδο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Τάλιν της Εσθονίας.

Τα παραπάνω δήλωσε προσερχόμενος για τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός Γέρουν Ντάισελμπλουμ

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρόκειται να ολοκληρώσει τη θητεία του, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση πρώτα για το τι λείπει από την νομισματική ένωση, που είναι η ανταγωνιστικότητα και η αλληλεγγύη, και “μετά να πάμε στα θεσμικά όργανα”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την διεύρυνση της ευρωζώνης, ο Dijsselbloem τόνισε πως όσο η ευρωζώνη βελτιώνει τις αποδόσεις της, τα πάει καλύτερα, όλο και περισσότερες χώρες θα θέλουν να γίνουν μέλος της.

Πρόσθεσε δε πως η διεύρυνση της ευρωζώνης θα γίνει σταδιακά, καθώς και ότι εάν η ευρωζώνη και η τραπεζική ένωση λειτουργούν ομαλά, τότε θα θέλουν και άλλες χώρες να ενταχθούν.

Mοσκοβισί: Eλκυστική και κανονική χώρα της Ευρωζώνης η Ελλάδα

Μήνυμα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να υλοποιήσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα θέσω στο Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί. O Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ήρεμη προετοιμασία για τα επόμενα βήμα της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «ελκυστική, κανονική» χώρα της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν για τη διεύρυνση της Ευρωζώνης ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «αυτό που είπε ο κ. Γιούνκερ είναι πως η Ευρωζώνη δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ, αλλά ένας συμμετοχικός χώρος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα