Προσλήψεις στο δημόσιο για μακροχρόνια ανέργους

Προγράμματα του ΟΑΕΔ και για το Δημόσιο προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία. 

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι λεπτομέρειες (φορείς υποδοχής κριτήρια επιλογής και , και ένταξης τους σε αυτά, διάρκεια και όροι απασχόλησης κλπ) θα καθορισθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι ο ΟΑΕΔ και τη διαδικασία θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ.

Παράλληλα ορίζεται ότι τόσο η παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος όσο και η μετατροπή τέτοιων συμβάσεων σε αορίστου θεωρούνται άκυρες.

Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης εξελίσσονται σε σημαντικό εργαλείο ανάσχεσης της ανεργίας και ο σχεδιασμός όμοιων προγραμμάτων με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για τους μακροχρόνια άνεργους θα συμβάλει άμεσα και συνολικά προς τον ίδιο σκοπό.

Στην ίδια απόφαση θα καθορίζονται και θα εξειδικεύονται οι φορείς υποδοχής των ηλικιωμένων ανέργων, τα κριτήρια επιλογής και ένταξής τους σε αυτά, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή των υποψηφίων, η διαδικασία ένταξης, η διάρκεια και οι όροι απασχόλησης καθώς και η χρηματοδότηση των προγραμμάτων και οι αμοιβές όσων ενταχθούν σε αυτά.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται από πόρους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, ή από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.

Το ΑΣΕΠ θα εποπτεύει την τήρηση των αρχών της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας των διαδικασιών επιλογής των ανέργων και θα ελέγχει τη νομιμότητα της διαδικασίας. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλογής ή δεν αποδεικνύονται τα κριτήρια βάσει των οποίων κάποιος υποψήφιος κατατάχθηκε στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης, η ένταξή του ανακαλείται υποχρεωτικά, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του φορέα υποδοχής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα