Προσφυγή τεσσάρων φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Προσφυγή με την οποία ζητούν την ακύρωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ενέκρινε τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, δηλαδή του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Στην προσφυγή αναφέρουν ότι η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά ούτε και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνουν, η πρόσκληση περιέχει πολλά σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ ορισμένοι όροι της είναι απαράδεκτοι.

Περαιτέρω, οι τέσσερις φορείς στην προσφυγή τους ενώπιον του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται η αρχή της διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης, καθώς και ότι οι όροι της πρόσκλησης παραβιάζουν το υφιστάμενο πλέγμα διατάξεων ενωσιακής προέλευσης που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να μην πρόκειται απλώς για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου φορέα που λέγεται ΟΛΠ, αλλά για την μετατροπή του κρατικού σε ιδιωτικό μονοπώλιο.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα