Προφυλάκιση ενός μηνός στον δήμαρχο Ζάγκρεμπ για την υπόθεση διαφθοράς

Πίσω από τα σίδερα θα περάσει τον επόμενο μήνα ο  Μίλαν Μπάντιτς. Ο δήμαρχος Ζάγκρεμπ, ο οποίος είχε συλληφθεί για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, προφυλακίστηκε για ένα μήνα, όπως  όρισε ο δικαστής του δικαστηρίου της κροατικής πρωτεύουσας, Ζντένκο Πόσαβετς, αποδεχόμενος το αίτημα της Κροατικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (USKOK).

Ο δήμαρχος Ζάγκρεμπ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο μίας από τις μεγαλύτερες έρευνες κατά της διαφθοράς στη χώρα, θα παραμείνει προφυλακισμένος, λόγω του κινδύνου επηρεασμού μαρτύρων και πιθανής επανάληψης των αδικημάτων που διέπραξε, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, τα οποία προκάλεσαν οικονομική ζημία που ανέρχεται στα 2,63 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, είναι ύποπτος για απάτη σε βάρος του δήμου Ζάγκρεμπ, του οποίου είναι επικεφαλής για 12 χρόνια. Επιπλέον κατηγορείται για αδικήματα που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές το 2009.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μίλαν Μπάντιτς οδηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη φυλακή Ρεμετίνετς του Ζάγρεμπ.

Προφυλακισμένοι θα παραμείνουν επίσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης “Zagrebacki Holding”, Σλόμπονταν Λιούμπτσιτς, ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων CIOS, Πέταρ Πρίπουζ, ο σύμβουλος του Μίλαν Μπάντιτς, Ζέλικο Χόρβατ, ο διευθυντής της δημόσιου οργανισμού των τραμ, Ίβαν Τόλιτς, ο επικεφαλής του τμήματος προμηθειών της “Zagrebacki Holding”, Ίβαν Μάρκουσιτς, o υπάλληλος του ίδιου τμήματος, Φίλιπ Τσούλε, ο διευθυντής του οργανισμού καθαριότητας, Μιλένκο Μπένκο, ο διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Bramgrad Projekt, o συνεργάτης του Μίλαν Μπάντιτς, Βιντόγιε Μπούλουμ, ο διευθυντής προσωπικού του δήμου, Μίρο Λάτσο και ο γενικός γραμματέας της αθλητικής ένωσης του δήμου, Ζντένκο Αντούνοβιτς.

Ο δικαστής έκανε δεκτό το αίτημα του Πέταρ Πρίπουζ να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 7,5 εκ. κούνα, αλλά παρ’ όλα αυτά θα οδηγηθεί στη φυλακή στην περιοχή Ρεμετίνετς του Ζάγκρεμπ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τέσσερα ακόμη άτομα, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, αφέθηκαν ελεύθερα.

Η απόφαση του δικαστή δεν είναι οριστική, καθώς όλοι οι ύποπτοι έχουν περιθώριο τριών ημερών να ασκήσουν έφεση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα