Προφυλακιστέος ο τζιχαντιστής

Φύλλο και φτερό κάνουν Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ΕΥΠ το κινητό τηλέφωνο, το laptop και ένα tablet, που είχε στην κατοχή του 0 32χρονος Σύρος που κατηγορείται για συμμετοχή στον ISIS. Ο τζιχαντιστής με απόφαση του ανακριτή Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκε στις φυλακές (σ.σ. διατάχθηκε προσωρινή κράτηση).

Την ίδια ώρα, η συνήγορος του δήλωσε ότι εντός πέντε ημερών θα παραδώσει στη Δικαιοσύνη περισσότερα στοιχεία ότι ο 32χρονος ανήκε στον ελεύθερο Συριακό Στρατό και όχι στον ISIS. Ο Σύρος κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ζήτησε νέα προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί και είναι πιθανό να προσβάλει και την αρχική του απολογία ως μη ορθώς μεταφρασμένη στο σημείο που αναφερόταν στους λόγους συμμετοχής του στον ISIS. Σε αυτή ο κατηγορούμενος περιέγραφε την πορεία του από την εποχή που εργαζόταν ως αστυνομικός στο πλευρό του Άσαντ μέχρι την προσχώρησή του στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στην συνέχεια στην Αλ Νούσρα και τον ISIS.

Να σημειώσουμε ότι στην αρχική κατάθεσή του, ο 32χρόνος υποστήριξε ότι ήταν μέλος της Πολιτικής Αστυνομίας το προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ από το 2006, αλλά από το 2011 προσχώρησε στο πλευρό του ελεύθερου συριακού στρατού. Ένα χρόνο αργότερα, το 2012 εντάχθηκε στο μέτωπο Αλ Νούσρα, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ήταν πολύ πιο εξοπλισμένο. Όπως περιγράφει στην αρχική του απολογία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο Ισραήλ. Στο πλευρό του ISIS και στο όνομα του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγντάντι πολεμά από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Όπως παραδέχθηκε επίσης στην αρχική του κατάθεση ο 32χρονος, με τον ISIS συμμετείχε στη μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου Ντέιρ Αλ Ζορ, την οποία όμως έχασαν τελικά τον Φεβρουάριο του 2014

Ο τραυματισμός στο κεφάλι

Σχετικά με τον τραυματισμό του εξήγησε ότι αυτός προκλήθηκε κατά τη διάρκεια μίας μάχης όπου χτύπησε στο κεφάλι. Περιγράφει τον τραυματισμό του στο κεφάλι σε μία μάχη.

Τέλος, ανέφερε στις Αρχές ότι έμεινε για δύο χρόνια στην Τουρκία και συγκεκριμένα στα Άδανα όπου νοίκιασε μαζί με άλλα πέντε άτομα ένα σπίτι. Υποστήριξε μάλιστα ότι είχαν μαζί τους τουλάχιστον 800.000 δολάρια που προορίζονταν για την αγορά ταξιδιωτικών εγγράφων και για τον χρηματισμό κρατικών παραγόντων.

Όταν απελάθηκε στη Συρία, συνελήφθη φυλακίστηκε στην ίδια πτέρυγα με έναν γνωστό αρχιτρομοκράτη, τον Abo Shjaa.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, όταν ο 32χρονος βρέθηκε στη Κωνσταντινούπολη τον προσέγγισε τηλεφωνικά ο ISIS, και έτσι εκείνος πήγε στη Γαλλική πρεσβεία για να τον βοηθήσουν. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να ενταχθεί στον ISIS παρότι μαχόταν για την τρομοκρατική οργάνωση που έχει σπείρει τον τρόμο παγκοσμίως για δύο μήνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα