Πρωτοφανής καθυστέρηση στη διαδικασία αιτήσεων ασύλου

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, με θέμα την πρωτοφανή –όπως τη χαρακτηρίζει– καθυστέρηση στη διαδικασία αιτήσεων ασύλου.

Επικαλούμενος πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία «καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού αιτήσεων ασύλου, σε ποσοστά που φαντάζουν εξωπραγματικά για τα γνωστά σε όλους μας ελληνικά δεδομένα», ο κ. Κικίλιας αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει τον τριπλασιασμό του χρόνου ισχύος των χορηγούμενων δελτίων αίτησης ασύλου. Παραδέχεται, μάλιστα, ότι θα χρειαστεί μέχρι και ένας ολόκληρος χρόνος από την απλή μέχρι την επίσημη καταγραφή των αιτούντων άσυλο, δεδομένου ότι τα δελτία με τα οποία θα εφοδιάζονται οι αιτούντες θα έχουν στην καλύτερη των περιπτώσεων (εφόσον δηλαδή έχει πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων) διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών».

Ο «γαλάζιος» βουλευτής επικαλείται επίσης και σχετική απόφαση της διευθύντριας Υπηρεσίας Ασύλου, σύμφωνα με την οποία «η διάρκεια ισχύος των αιτούντων διεθνούς προστασίας αυξάνεται καθοριστικά, ενώ οι αριθμοί είναι άκρως απογοητευτικοί, με ποσοστά αύξησης των αιτήσεων που κατά τόπους αγγίζουν ακόμη και το 1.000% σε σχέση με το 2015».

«Το σκεπτικό της απόφασης της 31ης Μαΐου της Υπηρεσίας Ασύλου είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί» λέει ο Β. Κικίλιας και συνεχίζει: «Αναλυτικά αναφέρεται ότι “με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του αριθμού των υποβαλλόμενων αιτήσεων διεθνούς προστασίας, η εξέτασή τους θα ολοκληρώνεται εντός 6 μηνών κατά μέσο όρο, καθώς και τη διαπίστωση ότι από την απλή καταγραφή των αιτήσεων διεθνούς προστασίας σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο (β) του άρθρου 36 του Ν.4375/2016, έως τη διενέργεια της πλήρους καταγραφής του στοιχείου (α) της παραπάνω παραγράφου, θα μεσολαβεί κατά μέσο όρο διάστημα 1 έτους”».
Βάσει των παραπάνω και δεδομένου όπως λέει ο βουλευτής ότι ο όγκος όλων των αιτούντων άσυλο, θα εγκλωβιστεί εντός των ελληνικών συνόρων για ένα διάστημα προφανέστατα μεγαλύτερου του επιθυμητού, ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. ρωτάται τον αρμόδιο υπουργό τα εξής:

# Υπάρχει επίσημος προγραμματισμός από την πλευρά της Κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση του όγκου των προσφύγων που τελικά θα εγκλωβιστούν στη χώρα;

# Πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα σε κατάσταση πλήρους καταγραφής και πόσοι σε κατάσταση απλής;

# Στο πλαίσιο βέλτιστων πρακτικών, έχουν προβλεφθεί από τη μεριά της κυβέρνησης περαιτέρω ενέργειες ενίσχυσης εσωτερικής ασφάλειας;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα