Πρόγραμμα «Γολγοθάς» και άμυνα που… μπάζει

Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει δεχθεί τη δριμύτερη κριτική των τελευταίων τριών χρόνων, καθώς οι ίδιοι οι άνθρωποί του ανέβασαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Η ομάδα αποδείχθηκε ανέτοιμη να αντεπεξέλθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που ταρακούνησε συθέμελα το «οικοδόμημα» και προκάλεσε συζητήσεις για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Εντούτοις, το «τριφύλλι» παραμένει «ζωντανό» στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Πρόκειται για «μαγική εικόνα»; Για κεκαλυμμένη πραγματικότητα, η οποία έχει δημιουργηθεί από συγκυρίες; Ή αντικατοπτρίζει την πραγματική δυναμική της ομάδας; Ήταν ο διπλός αποκλεισμός από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα το συγκυριακό γεγονός;

Κοντός ψαλμός αλληλούια… Όλα τα παραπάνω θα αποδειχθούν πολύ σύντομα, για την ακρίβεια τον ενάμιση μήνα που ακολουθεί, στο διάστημα του οποίου ο Παναθηναϊκός εισέρχεται σε μία σειρά δύσκολων αγώνων, το τέλος των οποίων ή θα τον βρει πάνω στο… άλογο, ή θα τον βρει πεσμένο στις λάσπες και έτοιμο για γενικότερη «κάθαρση». Οι «πράσινοι» έχουν να διανύσουν τον αγωνιστικό «Γολγοθά» τους, αρχής γενομένης από την Τούμπα, κόντρα στον ΠΑΟΚ, με πολλά –πάρα πολλά– προβλήματα να τους ακολουθούν. Η νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα τη Δευτέρα που πέρασε ήταν εξαιρετικά σημαντική, τόσο για βαθμολογικούς, όσο –κυρίως– για ψυχολογικούς λόγους. Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, εμφανίστηκε όπως πρέπει, λίγες ημέρες πριν εισέλθει στην περίοδο των ντέρμπι;

Η «μαγική εικόνα» με τον ΠΑΣ
Η «ασφαλής» απάντηση στο ερώτημα είναι μία: θα φανεί στην πράξη. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα στοιχεία, τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία. Το τελικό 3-1 στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δυσκολεύτηκε, αλλά αν δεν είχε τον Λουκ Στιλ σε καλή μέρα και σύμμαχό του την αστοχία των αντίπαλων επιθετικών, σήμερα ενδεχομένως να αναλύαμε πάνω σε άλλη βάση και εντελώς διαφορετικής φύσης θέματα.
Όταν μία ομάδα αγωνίζεται στην έδρας της και έχει ως πολυτιμότερο παίκτη τον τερματοφύλακά της, ενώ ο μέτριος αντίπαλος πετυχαίνει ένα γκολ και δημιουργεί ευκαιρίες για δύο ή τρία ακόμη, τότε κάτι δεν λειτουργεί καλά. Αμέσως μετά το 2-1 από τον ΠΑΣ, οι Γιαννιώτες έχασαν μεγάλη ευκαιρία να φέρουν το ματς στα ίσια και να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Ο Στιλ έσωσε την ομάδα του και ακολούθησαν άλλα δύο σουτ πολύ κοντά στην «πράσινη» εστία, που θα μπορούσαν να έχουν κάνει τη ζημιά. Το 2-2 δεν πραγματοποιήθηκε, ο Αμπέντ πέτυχε το 3-1 στις καθυστερήσεις και η ζωή στο Κορωπί συνεχίστηκε δίχως… περαιτέρω αναταράξεις.

Παιδική χαρά η αμυντική λειτουργία
Το πρόγραμμα που ακολουθεί, όμως, δεν επιτρέπει ανάλογες εμφανίσεις. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας θυμίζει παιδική χαρά, όπως συνέβαινε και πέρυσι στο ξεκίνημα της περιόδου. Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει παιχνίδια με μέτριες ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα δύσκολα, επί της ουσίας, τώρα ξεκινούν για το «τριφύλλι». Την Κυριακή η ομάδα ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα αναμετρηθεί με τον «πληγωμένο» ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Την επόμενη εβδομάδα, ακολουθεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο. Στις 7 Νοεμβρίου, οι «πράσινοι» δοκιμάζονται στο Περιστέρι κόντρα στον «κακό τους δαίμονα» Ατρόμητο. Το… κρεσέντο συνεχίζεται στις 21/11, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, στη Λεωφόρο, και ο «Γολγοθάς» φτάνει στο τέλος του στις 28 Νοεμβρίου, στο «Καυτανζόγλειο», κόντρα στον Ηρακλή. Το… κερασάκι θα μπει στη Βέροια, το δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι εκτός έδρας, με το οποίο θα κλείσει ένας κύκλος-«φωτιά» για τους «πράσινους». Ως εκ τούτου, ο Γιάννης Αναστασίου οφείλει, για τον ίδιο και την ομάδα του, να βελτιώσει πολλούς τομείς της λειτουργίας της, ειδικότερα δε την άμυνα στη μεσαία γραμμή, η οποία καταρρέει ως πύργος στην άμμο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Νοέμβριος θα σημάνει την κατάπτωση και του τελευταίου στόχου που έχει απομείνει, ενώ θα δρομολογηθούν εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

«Σωσίβιο» ο πλουραλισμός στο σκοράρισμα
Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που εν πολλοίς έχει διατηρήσει «ζωντανό» τον Παναθηναϊκό στη μάχη του τίτλου; Ο πλουραλισμός που παρουσιάζει η ομάδα στο σκοράρισμα. Μία συνθήκη άκρως εντυπωσιακή, αλλά και… αναγκαία, προκειμένου η ομάδα να διατηρηθεί εντός του τελευταίου στόχου που έχει θέσει για την τρέχουσα περίοδο. Ο Γιάννης Αναστασίου έχει πάρει λύσεις στο σκοράρισμα από εννιά παίκτες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν σκοράρουν μόνο οι επιθετικοί, αλλά και οι μέσοι, αλλά και οι αμυντικοί. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στα θετικά του τεχνικού τιμ. Πιο συγκεκριμένα, οι σκόρερ του φετινού Παναθηναϊκού είναι οι:
Νίκος Καρέλης: 5 γκολ, σε 11 ματς
Μάρκους Μπεργκ: 4 γκολ, 11 ματς
Μλάντεν Πέτριτς: 2 γκολ, σε 7 ματς
Αμπντούλ Ατζαγκούν 2 γκολ, σε 6 ματς
Μεχντί Αμπέντ: 1 γκολ, σε 6 ματς
Στάθης Ταυλαρίδης: 1 γκολ, σε 11 ματς
Βίκτορ Κλωναρίδης: 1 γκολ, σε 2 ματς
Νάνο: 1 γκολ, σε 9 ματς
Ράσμους Τελάντερ: 1 γκολ, σε 4 ματς

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα