Πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος – Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Παθολογίας Τραχήλου & Κολποσκόπησης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το καθιερωμένο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Παθολογία Τραχήλου το οποίο έλαβε χώρα στα Ιωάννινα, από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

Πάνω από 200 εμπορικά τεστ για την ανίχνευση του ιού HPV είναι σήμερα διαθέσιμα. Τα τεστ αυτά, διαφέρουν ως προς την αρχή της μεθόδου που χρησιμοποιούν και ως προς το που στοχεύουν και πιο συγκεκριμένα σε ποιες περιοχές του γονιδιώματος του ιού. Υπάρχουν τεστ που στοχεύουν στο μόριο του DNA και άλλα που στοχεύουν στο μόριο του mRNA.

Μόνον 8 από τα τεστ αυτά πληρούν τα κριτήρια Meijer, ενώ μόνον 4 από τα 8 είναι εγκεκριμένα από το FDA (Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ). Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Thomas Iftner, καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Eberhard Karls του Tuebingen, στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Παθολογίας Τραχήλου & Κολποσκόπησης.

Ο καθηγητής Thomas Iftner

Ο καθηγητής παρουσίασε επίσης την πιο πρόσφατη μελέτη της ερευνητικής του ομάδας, όπου σύγκρινε 3 τεστ με το gold standard, δηλαδή το πρότυπο τεστ. Δύο από τα τεστ που μελέτησε στοχεύουν στο DNA του ιού και ένα τεστ στοχεύει στο mRNA. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι ενώ όλα τα τεστ απέδειξαν ότι έχουν παρόμοια ευαισθησία ως προς την ανίχνευση υψηλόβαθμων αλλοιώσεων (CIN2+) με αυτήν του gold standard, εντούτοις, το Aptima mRNA τεστ απέδειξε ότι έχει και καλύτερη ειδικότητα, δηλαδή λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μείωσε κατά 23% τον αριθμό των περιπτώσεων εκείνων των γυναικών, που παραπέμπονται άσκοπα σε παρακολούθηση και θεραπευτικές επεμβάσεις με όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αυτές μπορεί να προκαλέσουν, όπως προωρότητα, μαιευτικές επιπλοκές, υπερθεραπεία και επιπρόσθετο άγχος για την γυναίκα.

Ο καθηγητής Thomas Iftner αναφέρθηκε και σε μία ανασκόπηση ενός μεγάλου πλήθους μελετών που έκανε (Haedicke & Iftner, Journal of Clinical Virology, 2016), τα αποτελέσματα της οποίας  έρχονται να ενισχύσουν την πεποίθηση αυτή. Σύμφωνα με την ανάλυση και τη σύγκριση μεταξύ αυτών των μελετών, το APTIMA mRNA HPV τεστ επέδειξε στο σύνολο των μελετών παρόμοια ευαισθησία με το HC2 (το gold standard των HPV tests), συνδυαστικά με πολύ υψηλότερη ειδικότητα ως προς την ανίχνευση των προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα