Πρόστιμο €1.500 για δημοσίευση έγκλησης στο ίντερνετ

Την προβλεπόμενη στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 στοιχ. α΄ και β΄ του ν. 2472/1997 κύρωση του χρηματικού προστίμου 1.500 ευρώ επέβαλε προ ημερών η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για δημοσίευμα σε ιστοσελίδα.

Η υπόθεση αφορά ανάρτηση δημοσιεύματος σε ιστότοπο σωματείου στο οποίο αναφερόταν η υποβολή-ανταλλαγή εγκλήσεων μεταξύ ενός ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας και ενός ιδιοκτήτη σχολής εκπαιδεύσεως χειριστών.

Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας σωματείου παραδέχτηκαν την αναφορά στην ανταλλαγή εγκλήσεων μεταξύ του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας και του ιδιοκτήτη σχολής εκπαιδεύσεως χειριστών, ωστόσο θεωρούν ότι η επίμαχη αναφορά ήταν επιβεβλημένη, καθώς η διένεξη σχετιζόταν με θέμα ερμηνείας των κανόνων VisualFlightRules – VFR πτήσεων (σ.σ. πτήσεις εξ’ όψεως), δηλαδή ζήτημα που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος και για το οποίο το εν λόγω σωματείο δικαιούτο –κατά τη γνώμη των υπευθύνων του– να εκφράσει την άποψή του, ότι δηλαδή οι ενέργειες του εν λόγω ελεγκτή δεν ήταν σύμφωνες µε τη νομοθεσία.

Από την πλευρά της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την απόφασή της 7/2017 έκρινε ότι η δημοσιοποίηση του περιεχομένου των εγκλήσεων στο διαδίκτυο –συνυπολογιζόμενης όπως λέει η Αρχή και της ευρείας δημοσιοποίησης των πληροφοριών µέσω του διαδικτύου– δεν εξυπηρετεί την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού των δεδομένων αυτών ως απλών ή ευαίσθητων.

Και αν ήθελε θεωρηθεί ότι υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον του κοινού να ενημερωθεί ότι κάποιος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας φέρεται να τέλεσε παράνομη πράξη – γεγονός που ακόμη δεν έχει κριθεί δικαστικώς, θα μπορούσε να γίνει αναφορά στην φερόμενη ως παράνομη πράξη χωρίς όμως να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο των εμπλεκόμενων προσώπων και η εκατέρωθεν υποβολή μηνύσεων.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα