Πρόταση νόμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Σ.Ε.Α) κατέθεσε στη Βουλή το Ποτάμι. Κάτι που είχε προαναγγελθεί από τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Έργο της Σ.Ε.Α, που θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, είναι η συνδιαμόρφωση σε ανώτατο επίπεδο ενός συγκεκριμένου αλλά και συνεχώς επικαιροποιούμενου Σχεδιασμού Εθνικής Ασφάλειας, ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη απέναντι σε κάθε σοβαρό ενδεχόμενο. Άλλωστε, Το Ποτάμι έχει επισημάνει ότι οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με θυμικές αντιδράσεις ή διακομματικές αντιπαλότητες και ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας προϋποθέτουν συνεννόηση και συναίνεση. Σημειώνεται ότι πολλές δυτικές χώρες έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια και υπό διάφορες μορφές τη θέσπιση ενός τέτοιου οργάνου. Στην αρμοδιότητα του Σ.Ε.Α εντάσσονται, μεταξύ άλλων, θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματικής και αμυντικής αντιμετώπισης απειλών κατά της χώρας, στρατηγικής άμυνας, συντονισμού πληροφοριών και ασφάλειας πολιτών και πόρων.

Το Σ.Ε.Α θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα το συγκαλεί, θα το συντονίζει και θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Σε αυτό θα συμμετέχουν μόνιμα οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι Αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας και ένας Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος με ειδική αρμοδιότητα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καθώς και οι Μόνιμοι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (μέχρι τον ορισμό τους μετέχουν οι εκάστοτε Υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας). Μόνιμα θα συμμετέχουν ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών και ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και άλλοι Υπουργοί κατά την κρίση των μονίμων μελών του Σ.Ε.Α.
Το συγκεκριμένο όργανο θα συνέρχεται υποχρεωτικά, τουλάχιστον, τρεις (3) φορές ετησίως και επί πλέον φορές, εφόσον κριθεί αναγκαία η σύγκλησή του ή το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Ακόμη, το Σ.Ε.Α θα συντάσσει ετήσια Έκθεση Προγραμματισμού, Πλάνου Δράσης και Απολογισμού Δράσης, η οποία διαβιβάζεται στον Πρωθυπουργό ενώ θα υπάγεται σε τακτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Επίθεση στον Τόσκα
Σφοδρή επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εξαπέλυσε το Ποτάμι.
«Οι “Αθανάσιοι Διάκοι” όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο πολιτικός πατέρας και μέντορας του κ. Τσίπρα έκαψαν και χθες τα Εξάρχεια. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν εξοπλίσει τις ταράτσες με μολότοφ, είχαν μοιράσει “προσκλητήρια” και “προειδοποιήσεις”, είχαν μεταφέρει ένα νταμάρι πέτρες στα στενά και το υπουργείο Προστασίας του πολίτη συνέχιζε το βαθύ χασμουρητό του», αναφέρει το Ποτάμι τονίζοντας ότι το «δόγμα του υπουργού Τόσκα» είναι «άσ’ τους να κάψουν, να ξεθυμάνουν». Όπως σημειώνει το Ποτάμι «κάποιος πρέπει να του πει “ως εδώ”», ενώ παράλληλα απευθύνει κάλεσμα στον «δήμο, τα δημοκρατικά κόμματα και τους εκπροσώπους των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής των Εξαρχείων να συνεργασθούμε και να αποφασίσουμε τι θα γίνει επιτέλους με την πόλη μας».
«Θα την αφήσουμε έρμαιο στους χουλιγκάνους και τους ναρκέμπορους ή θα την προστατεύσουμε. Θα ξαναγίνουν τα Εξάρχεια γειτονιά; Ή θα συμβιβασθούμε με την μετατροπή τους σε έρημο τόπο και άβατο για κάθε λογής εγκληματίες;», αναρωτιέται το Ποτάμι και καταλήγει: «Το “ως εδώ” αυτή τη φορά πρέπει να ακουστεί μέχρι το ερμητικά κλειστό και καλά φυλασσόμενο Μέγαρο Μαξίμου».
Απάντηση στον Καμμένο
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο μεταξύ σήκωσε το γάντι που του πέταξε μέσω των social media κι επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον πρωθυπουργό. Αναλυτικά η επίσημη δήλωση του:
“Ο κ. Καμμένος είναι σταθερών απόψεων.
Το 1993 εξέδωσε «πόνημα» για την τρομοκρατία, πραγματικός συγγραφέας του οποίου ήταν ο θεωρητικός της χούντας Γεώργιος Γεωργαλάς.
Το 1994 στο 3ο συνέδριο της Ν.Δ. ζήτησε την αποφυλάκιση των χουντικών.
Το 1996 ο Γεωργαλάς με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» αποκάλυψε ότι γράφει και τους λόγους του Καμμένου (και με εξώδικό του, τα επόμενα χρόνια ζήτησε τα λεφτά που είχαν συμφωνήσει για το βιβλίο και τους λόγους).
Τον Νοέμβριο στη Βουλή ο χρυσαυγίτης Παππάς του θύμισε το ακροδεξιό του παρελθόν, λέγοντας επί λέξει: «Μην σας θυμίσω τις συναντήσεις μας στο γραφείο στην Καλλιθέα…». Και τη Δευτέρα είχαμε την γνωστή εξόρμηση του κ. Καμμένου στα ακριτικά νησιά αγκαλιά με Χρυσαυγίτες. Εξόρμηση που ξεσήκωσε ακόμη και τους Συριζαίους συνοδοιπόρους του (τους «53», κλπ). Για να καλύψει, λοιπόν, την κατακραυγή ο κ. Καμμένος «ανακάλυψε» για χιλιοστή φορά τη συνέντευξη του Μιχαλολιάκου στους Πρωταγωνιστές. Να του πούμε λοιπόν ότι για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει κάνει όχι μία αλλά 4 εκπομπές. Θυμίζουμε την εκπομπή για τις αιματηρές συγκρούσεις έξω από το παλιό Εφετείο το 2009, όπου για πρώτη φορά καταγράφηκαν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Χρυσής Αυγής. Τα πλάνα αυτά των Πρωταγωνιστών παίζουν σήμερα σε σάιτ και κανάλια, ως απόδειξη της ύπαρξης Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής. Το 2012 οι Πρωταγωνιστές πρόβαλαν έναν ολοκληρωμένο αντίλογο στη φασιστική θεωρία και δράση, ζητώντας από τον Μιχαλολιάκο να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, που αρκετούς μήνες μετά απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο (από τις νυχτερινές επιδρομές των στελεχών του εναντίον των μεταναστών μέχρι τον ύμνο που είχε γράψει για τον Χίτλερ). Το ίδιο θέμα σχολίασαν ο Στέλιος Κούλογλου, ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Και τον Νοέμβριο του 2013 έγιναν οι δύο εκπομπές για τον Φύσσα όπου μίλησαν οι γονείς του Παύλου και αρκετοί από αυτούς που σήμερα είναι μάρτυρες κατηγορίας στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Σταθερός λοιπόν ο κ. Καμμένος, σταθερός και ο Σταύρος Θεοδωράκης στις απόψεις του.
Σταθερός και ο κ. Τσίπρας στον κυνισμό του. Αφήνει τον ακροδεξιό του εταίρο να αλωνίζει στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική, προσδοκώντας ότι ο υπουργός του συγκρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ψεκασμένους, ομοφοβικούς, θερμοκέφαλους, πατριδοκάπηλους”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα