Πρόωρος χειμώνας για την κυβέρνηση

Την αφετηρία μιας πολύ δύσκολης περιόδου σήμανε το ισχυρό χαστούκι του ΣτΕ κατά της κυβέρνησης αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ενώ ουδείς ακόμα επίσημα γνωρίζει το σκεπτικό της απόφασης, οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις συνήθιζαν να απαντούν με ένα τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου. Πρόκειται για το γνωστό «Το χειμώνα ετούτο» όπου ο στίχος συνεχίζει «άμα τον πηδήσαμε, Γι’ άλλα δέκα χρόνια, άιντε καθαρίσαμε». Οι εξελίξεις όμως τους διέψευσαν και μάλιστα με τον πλέον τραγικό τρόπο για το σύνολο της χώρας. Η κυβέρνηση μπαίνει ήδη σε φάση βαρύ και πρόωρου χειμώνα χωρίς κανείς με ασφάλεια να μπορεί να εκτίμήσει την έκβασή της.

Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρητικά θα ακολουθήσει μια ακόμα Διάσκεψη προέδρων στη Βουλή για τη στελέχωση του ΕΣΡ για την οποία η κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι. Είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το απονενοημένο: τον ανασχηματισμό.

 

Δεν «περπάτησε» η επιλογή Πολύδωρα

Δεχόμενος βολές από παντού, εκτός και εντός κόμματος, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά εδώ και τώρα εκλογές και το κόμμα να απαιτεί ισορροπίες, ο πρωθυπουργός με μια αψυχολόγητη κίνηση επέλεξε να ρίξει στο τραπέζι το όνομα του Βύρωνα Πολύδωρα ως κυβερνητική πρόταση για την προεδρία του ΕΣΡ. Ενός πολίτικού με ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις, δημόσια διατυπωμένες στις οποίες παραμένει πιστός.

Δεξιός σε όλη την πολιτική του πορεία και σίγουρα σε απόσταση από αυτό που θέλει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εύκολη εκτίμηση ήταν πως τον πρότεινε ο Π. Καμμένος. Μόνο που ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευθύς εξαρχής το διέψευσε. Η αλήθεια είναι πως η επιλογή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θεωρώντας πως θα εγκλώβιζε την Νέα Δημοκρατία. Συνεργάτης άλλοτε του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπουργός του Κώστα Καραμανλή και γνήσιο τέκνο της παράταξης. Ξέχασε κάτι όμως ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Β. Πολύδωρας διαγράφηκε από τη ΝΔ για δηλώσεις του σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ίδρυσε δικό του κόμμα ενώ δεν έχει καμία επαφή πια ούτε καν με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως η επιλογή προσώπων δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Η κυβέρνηση μετά από αυτό σύρθηκε στη Βουλή, αναγκάστηκε να αποσύρει σε μεγάλο βαθμό τον περιβόητο νόμο Παππά και να παρακαλεί για λύση. Στο μεταξύ όμως έχασε την μόνη μάχη που είχε ξεκινήσει, αυτή κατά της διαπλοκής. Κέρδισε νέους εχθρούς, εκείνους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και πλέον αισθάνονται εξαπατημένοι. Το κυριότερο, έχασε όλες τις εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Στα σκοινιά εντός και εκτός συνόρων…

Εντός των συνόρων δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που να μην εναντιώνεται στην κυβερνητική πολιτική. Εκτός των συνόρων φαίνεται να χάνεται και η μάχη της β’ αξιολόγησης.  Αν και κοινοτικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως αυτή θα μπορούσε να κλείσει στις αρχές Δεκεμβρίου, συμπληρώνουν πως δεν θα χαθεί και ο κόσμος αν αυτό συμβεί αργότερα. Αυτό όμως η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί. Όπως δεν επιθυμεί και καμία συζήτηση για εκ νέου άνοιγμα του ασφαλιστικού. Γι αυτό άλλωστε σχεδόν ανάγκασε τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ να προχωρήσει σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά μετά την παρερμηνεία δηλώσεών του.

Από τις Βρυξέλλες δε απέδωσαν τα περί «ανοίγματος του ασφαλιστικού» στο ότι «κάποιοι έβαλαν τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ στο google translate και δεν κατάλαβαν τι έλεγε». Στην Αθήνα όμως κατάλαβαν. Το ασφαλιστικό έχει μεν κλείσει ως μέρος της αξιολόγησης αλλά για να μείνει κλειστό πρέπει να βγουν τα νούμερα. Κάτι τέτοιο προς ώρας δεν προκύπτει. Το εκ νέου άνοιγμα του είναι θέμα χρόνου, σχολιάζουν εκείνοι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν με την επιστροφή των δανειστών στη Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου οπότε και θα γίνει μια επικαιροποίηση για το που βρισκόμαστε στη 2η αξιολόγηση. Θα γίνουν ερωτήσεις από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών για το τι θεωρούν αυτοί δύσκολο στο πρόγραμμα και ο Έλληνας Υπουργός θα μιλήσει για τη κατάσταση.

Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αναλώνονται σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα χάνουν την ευκαιρία να κερδίσουν και τα ελάχιστα. Μάλιστα ακόμα και η περίπτωση με τις λίστες του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγάγει σε μείζον ζήτημα είναι έτοιμες να… λήξουν!

Το χρονικό περιθώριο που έχει το Δημόσιο να ολοκληρώσει τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές λήγει την 31η/12/2016 και δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία παραγραφής έστω και για μερικούς μήνες καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν απαγορεύσει ρητά στην ελληνική κυβέρνηση να δίνει προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα χρέη του δημοσίου που στραγγαλίζουν την αγορά. Τον Σεπτέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά μόλις 156 εκατ. ευρώ, από τα 4,935 δις. ευρώ τον Αύγουστο, στα 4,779 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Αν ληφθεί υπόψη και η αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 1,341 δις. ευρώ τον Αύγουστο στα 1,439 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο, προκύπτει άθροισμα υποχρεώσεων της τάξεως των 6,218 δις. ευρώ έναντι 6,276 δις. ευρώ τον Αύγουστο με τη μείωση να περιορίζεται στα μόλις… 58 εκατ. ευρώ.

 

Η λάθος «μαντεψιά» του Δρόσου

Λέγαμε και την προηγούμενη εβδομάδα από τις σελίδες της «Α» ότι ο πρωθυπουργός παρασύρθηκε από προσωπικές πολιτικές και παιχνίδια εξουσίας. Σήμερα, με δεδομένη την απόφαση-κόλαφο του ΣτΕ κάποιοι δεν διστάζουν να προσωποποιήσουν τις ευθύνες αυτές στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Δρόσο, ο οποίος με γνωμοδότησή του (σ.σ. είχε κατατεθεί στη Βουλή) έκρινε ότι η ανάθεση στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό δηλαδή τον Νίκο Παππά της αρμοδιότητας διεξαγωγής ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης ΔΕΝ προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη. Κι όμως το ΣτΕ είχε άλλη άποψη που έστειλε στον… κουβά και τους επαΐοντες και την κυβέρνηση και κυρίως παρήγαγε –θέλοντας και μη– πολιτικές εξελίξεις

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα