Πρώτο ανούσιο ντιμπέιτ με νικήτρια την Κλίντον

Λιγότερο από δύο μήνες έμειναν για τις αμερικανικές εκλογές (διεξάγονται στις 8 Νοεμβρίου) και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για το χρίσμα Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλτ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για ενενήντα λεπτά στο πρώτο debate της μάχης για τον Λευκό Οίκο *(θα ακολουθήσουν άλλα δύο) που διεξήχθη στο στο πανεπιστήμιο Χόφστρα με νικήτρια να αναδεικνύεται η σύζυγος του πρώην πλανητάρχη, Μπιλ Κλίντον στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, το 62% των ερωτηθέντων που είδαν την τηλεμαχία (από το CNN) απάντησε πως η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν νικήτρια, με τον Τραμπ να λαμβάνει ποσοστό 27%.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 41% Δημοκρατικοί και 26% Ρεπουμπλικάνοι, δηλαδή 10% περισσότεροι Δημοκρατικοί και 2% λιγότεροι Ρεπουμπλικάνοι απ’ όσους συμμετέχουν στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις.

Όσον αφορά την τηλεμαχία έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης αφού την παρακολούθησαν ουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι
Αμφότεροι επιδόθηκαν σε ανούσια πράγματα χωρίς πολιτικό λόγο και εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις.

 

Oι αναλυτές στα αμερικανικά δίκτυα κάνουν λόγο για ένα debate όπου o Τραμπ έπεισε σε θέματα της οικονομίας και εμπορίου και την Χίλαρι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Συνολικά όμως η Κλίντον φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις και ήταν καλά προετοιμασμένη. Ο Τραμπ έπεσε στην παγίδα να αρνείται παλαιότερες δηλώσεις του, με την πραγματικότητα όμως να τον διαψεύδει. «Σχεδόν ολόκληρο το βράδυ απολογούνταν, για το ταμπεραμέντο του» αναφέρει η Washington Post. Το CNN έθεσε στους αναγνώστες της ιστοσελίδας του το ερώτημα για το ποιος κέρδισε το debate, με το 62% να επιλέγει την Κλίντον. Ο Guardian επιλέγει νικητή την Κλίντον, το ίδιο και οι ανταποκριτές του BBC στις ΗΠΑ.

Aπό την χειραψία… στην επίθεση

Αφού αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση, με την Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Τραμπ να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Αντάλλαξαν κατηγορίες περί ψευδών και διαστρεβλώσεων και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να μάθουν τα γεγονότα. Η Κλίντον του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα· ο Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των ριάλιτι που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα.

Ο Τραμπ ρωτήθηκε για τη δήλωσή του «η Κλίντον δεν έχει εμφάνιση για πρόεδρος».
Απάντησε ότι αυτό που είπε είναι ότι δεν έχει την αντοχή να γίνει πρόεδρος της χώρας. «Αν ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί… μπορεί να μου μιλήσει για αντοχή», του απάντησε. «Η Χίλαρι έχει την εμπειρία, αλλά είναι κακή εμπειρία», σχολίασε ο Τραμπ.

Θέσεις εργασίας και συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ». Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον είπε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».

Για το Ισλαμικό Κράτος

Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατηγόρησε την Κλίντον ότι η ίδια και η ηγεσία των Δημοκρατικών είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία του ΙSIS αφήνοντας χώρο για να αναπτυχθεί και να γιγαντωθεί η τρομοκρατική οργάνωση. Η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι έχει σχέδιο για να ηττηθεί ο ISIS, που περιλαμβάνει «μάχη» στο διαδίκτυο επισημαίνοντας: «πρέπει να εντατικοποιήσουμε τα αεροπορικά χτυπήματα στο Ισλαμικό Κράτος και να υποστηρίξουμε τους Αραβες και Κούρδους εταίρους μας, ελπίζουμε σε έναν χρόνο να μπορέσουμε να διώξουμε το ISIS από το Ιράκ».

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν πάρει το ιρακινό πετρέλαιο, ότι θα είχαν σταματήσει την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους. Η Κλίντον με τη σειρά της υποστήριξε ότι ο Τραμπ στήριζε απόλυτα τον πόλεμο στο Ιράκ, ακόμη και την απομάκρυνση του Καντάφι στη Λιβύη «παρότι είχε κάνει δουλειές μαζί του κάποια στιγμή».«Λάθος» απάντησε ο Τραμπ.

 

Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ. Η ίδια πάντως εμφανίστηκε να απολογείται σε ό,τι αφορά της emails.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.

«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.

Η «μάχη» για την ψήφο των Αφροαμερικανών

Χίλαρι: «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις κοινότητες και την αστυνομία. Πρέπει να εργαστούμε για να βεβαιωθούμε ότι η αστυνομία έχει την καλύτερη εκπαίδευση και ότι είναι καλά προετοιμασμένοι για να χρησιμοποιήσουν βία. Ο καθένας πρέπει να σέβεται τον νόμο και ο νόμος πρέπει να σέβεται τον καθένα». «Πρέπει να πάρουμε τα όπλα από τα χέρια των ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να τα έχουν».

Τραμπ: «Χρειαζόμαστε νόμο και τάξη. Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι ζουν μια κόλαση γιατί είναι τόσο επικίνδυνα. Περπατάς στον δρόμο και σε πυροβολούν».

Η Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ ότι βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε ένα ψέμα που αμφισβητούσε την καταγωγή του πρώτου μαύρου Αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ ανταπέδωσε τα πυρά υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρώτη έκανε η Κλίντον στην προεκλογική καμπάνια του 2008.

Για τα πυρηνικά η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ ότι είναι επικίνδυνος λέγοντας μάλιστα ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στο «κόκκινο κουμπί» για τα πυρηνικά.

Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο—από την οικονομία στο Ισλαμικό Κράτος και το «χάος τη Μέση Ανατολή» τις αλληλοκατηγορίες για την έλλειψη διαφάνειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα