“Πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή η Ελλάδα”

Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, στο ‘Αμπου Ντάμπι.

Σήμερα, που ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας και του εξτρεμισμού, από τις καταστροφικές συνέπειες των οποίων απειλούνται και τα πολιτιστικά αγαθά, «χρειάζεται να δουλέψουμε στενά από κοινού για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας», τόνισε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση βίας και εξτρεμισμού», όπου «ένοπλες συγκρούσεις και τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας».

Επισήμανε ότι «οι συνειδητές επιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες ως όπλο πολέμου, προκειμένου να κάμψουν το ηθικό λαών και να καταστρέψουν αυτό που είναι πολύτιμο για τις ταυτότητες των εθνών». Παρατήρησε ότι η δίωξη των ατόμων για πολιτιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τη συνειδητή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μπορεί να περιγραφεί ως «πολιτιστική κάθαρση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα