“Πυρήνες της Φωτιάς” και αρμόδιοι της πλάκας

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια ενεργή αριστεροτρομοκρατική σκηνή που ευθύνεται για επιθέσεις σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες όπως επίσης για αρκετά παγιδευμένα δέματα προς διευθύνσεις του εξωτερικού».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Με αυτή ακριβώς τη φράση, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολίασε την αποστολή των πακέτων – βόμβα προς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, η Handelsblatt σημειώνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που στάλθηκε παγιδευμένο δέμα από την Αθήνα: μέλη της οργάνωσης “Πυρήνες της φωτιάς” είχαν στείλει ήδη το 2011 πακέτο με εκρηκτικά στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στον τότε ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραμμές αντιλαμβάνεται ότι η αίσθηση που υπάρχει για την Ελλάδα στη Γερμανία, είναι πως πρόκειται για μία χώρα που κυριαρχεί η ανευθυνότητα. Ταυτόχρονα, όλο αυτό διανθίζεται με μία δόση λαϊκισμού -σαν αυτόν που κυριαρχεί στη χώρα μας- ότι «παρά τα πακέτα στήριξης ύψους δισεκατομμυρίων και άλλων εκτεταμένων μέτρων στήριξης για τα οποία εγγυάται και η Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα» (σ.σ. δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Σε κάθε περίπτωση εγείρονται ερωτήματα για το πώς τα «τρομοπακέτα» πέρασαν απαρατήρητα από τους ελέγχους αεροπορικών φορτίων και ταξίδεψαν μέσα σε αεροπλάνα που έφυγαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Γερμανία και τη Γαλλία. Μιλώντας στον «Α» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, εξηγεί ότι «ο έλεγχος ασφαλείας δεν γίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά υπό ιδιωτικές εταιρείες. Το προσωπικό τους πιστοποιείται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και εκπαιδεύεται στη χρήση μηχανημάτων τεχνολογίας X-ray. Πρόκειται για σκάνερ διπλής αποτύπωσης».

Ο κ. Καλλιακμάνης, που υπηρετεί ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην Ασφάλεια του «Ελ. Βενιζέλος», εξηγεί ότι «εάν οι υπάλληλοι εντοπίσουν κάποιο ύποπτο δέμα ή φάκελο, τότε ειδοποιούν την Αστυνομία για να εξετάσει το ύποπτο πακέτο με σκυλιά και πυροτεχνουργούς».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ΕΛ.ΤΑ., αναφέρουν ότι «ο εξοπλισμός ελέγχου είναι γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛ.ΤΑ., είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”», πετώντας επί της ουσίας το μπαλάκι στην ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποιεί τους ελέγχους.

31 γραμμάρια πυρίτιδα

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκύπτει πως ο παγιδευμένος φάκελος στο ΔΝΤ με «αποστολέα» τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια και αποδέκτη τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Τζέφρι Φρανκς, τοποθετήθηκε σε «ταχυδρομικό πρακτορείο» στο κέντρο της Αθήνας, ενδεχομένως στην οδό Ακαδημίας.

Από εκεί μεταφέρθηκε σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., έπειτα στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι και από εκεί κατέληξε στα Σπάτα, όπου γίνεται ο έλεγχος πριν την επιβίβαση των δεμάτων στο αεροπλάνο.

Οι γερμανικές Αρχές ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. ότι ο φάκελος περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που αποτελούνταν από 31 γραμμάρια πυρίτιδας (όμοια με αυτή που περιέχουν τα βεγγαλικά), πυροκροτητή, μπαταρία, καλώδιο και μανταλάκι που λειτουργεί ως μηχανισμός πυροδότησης για όποιον ανοίξει το φάκελο.

Δεδομένου ότι το μηχάνημα X-ray που διαθέτει το «Ελ. Βενιζέλος» μπορεί να εντοπίσει ακόμα και πολύ μικρή ποσότητα πυρίτιδας, όπως και καλώδια (όσο λεπτά κι αν είναι) γεννούνται εύλογα ερωτήματα για το εάν ο έλεγχος έγινε με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Τι εννοούμε: Εξετάστηκε κάθε φάκελος – δέμα ξεχωριστά, ή απλά μπήκε στο μηχάνημα ο ταχυδρομικός σάκος με όλο το περιεχόμενο; Εάν συνέβη το δεύτερο, τότε οι πιθανότητες να εντοπίσει το μηχάνημα και να δει στην οθόνη ελέγχου ο υπάλληλος της εταιρείας κάποιο ύποπτο πακέτο, περιορίζονται αρκετά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει κανείς να λησμονεί και τον ανθρώπινο παράγοντα (κόπωση ή και ρουτίνα). Όσον αφορά τον εξοπλισμό, μηχάνημα X-ray όντως είναι ιδιαίτερα προηγμένος, ωστόσο, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης (σε Βερολίνο, Παρίσι, ακόμα και Βουδαπέστη) χρησιμοποιούν επόμενης γενιάς, ακόμα πιο εξελιγμένα, τετραπλής απεικόνισης.

«Είμαστε δυνατοί»

Τέλος, στο αρχηγείο της Αστυνομίας -παρότι ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλα «τρομοπακέτα»- υπάρχει διάχυτη ανησυχία για επανάληψη της μαζικής αποστολής που πραγματοποίησαν το 2010 και πάλι οι «Πυρήνες της Φωτιάς».

Μάλιστα, έχει δοθεί εντολή για σαρωτικούς ελέγχους σε δέματα που φτάνουν σε πρεσβείες, οικονομικούς οργανισμούς, υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. και υπουργεία.

Από τη μελέτη του κειμένου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου προκύπτει πως οι τρομοκράτες στέλνουν μήνυμα ότι παρά τις 60 συλλήψεις ατόμων που έχουν κατηγορηθεί ως μέλη της οργάνωσης και τα χιλιάδες χρόνια φυλακής που τους έχουν επιβληθεί, μπορούν ακόμα να οργανώσουν ενέργειες εντός και εκτός συνόρων -σε συνεργασία π.χ. με τη FAI.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα